Bez orzechów

Przepisy bez orzechów czyli jak gotować i piec dla alergików uczulonych na orzechy. Pomysły na ciasta bez orzechów i desery oraz sałatki i pasty do kanapek.

Pudding z tapioki

Pudding z tapioki

Jeden z pierwszych deserów bez nabiału, na bazie mleka kokosowego, których spróbowałam i pokochałam, to pudding z tapioki. Można zrobić go zarówno z tej drobnej, perlistej, jak i grubszej, a nawet z całkowicie sproszkowanej, chociaż uważam, że jego zaletą są te nieduże, lekko wyczuwalne grudki w masie. Jest równie prosty do zrobienia co klasyczny budyń, a jeśli dodatkowo dołoży się do niego jajko i masę świeżych owoców, mamy dobrze zbilansowany pod względem składników odżywczych, słodki deser. Serio!

Koktajl z cukinii

Koktajl z cukinii

Dopóki nie dowiedziałam się, że cukinię, podobnie jak wiele innych warzyw, można jeść na surowo, nie miałam w swoich „koktajlowych” planach tego przepisu. Trudno było mi uwierzyć, że surowa cukinia będzie tak pyszna: koniecznie spróbujcie, pod warunkiem, że nie jest stara i gorzka. W smaku delikatna, a koktajl z cukinii zaskoczy Was połączeniem z innymi składnikami. Do tego odrobina zielonych listków, kilkanaście sekund miksowania i gotowe!

1 Shares
Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

Za mało, za mało jadamy w Polsce warzyw strączkowych i czas to zmienić. Moja propozycja to zastąpienie w ciągu tygodnia mięsnych kotletów ich roślinnymi wersjami, które doskonale smakują i stanowią bogate źródło roślinnego białka. Np. kotlety z ciecierzycy, doprawione na „lekko ostro”, pachnące kuminem, cynamonem, kolendrą i czosnkiem. Można podać je z sosem pomidorowym – rewelacja!

2 Shares
Lody z mango

Lody z mango

Próbowałam przypomnieć sobie, gdzie po raz pierwszy spróbowałam, jak smakują. Może to była słoneczna Australia, gdy w Chinatown w Sydney trafiłam na niedużą, a jednak popularną lodziarnię, w której wszystkie lody chłodzono ciekłym azotem? Słodkie jak miód, choć bez dodatku cukru, bo przygotowane z dojrzałych owoców, lody z mango zjedzone w przemiłym towarzystwie rudowłosej dziewczyny, która usiadła obok, przy barze, były pożegnalnym deserem przed powrotem do Polski.

34 Shares
Lody jagodowe

Lody jagodowe

Tak krótko trwa sezon i tak dużo u mnie zajęć, że zdążyłam w tym roku przygotować jedynie dwie propozycje jagodowe, które, mam nadzieję, zagoszczą na Waszych stołach: lody jagodowe i deser pokazany we wczorajszym wpisie są smaczne, a do tego można zrobić je bez cukru i mleka, choć miłośnicy nabiału mogą dodać odrobinę jogurtu lub śmietanki ;). U mnie desery bezmleczne to podstawa, od kiedy parę lat temu dała o sobie znać moja nietolerancja laktozy.

8 Shares
Bób pieczony

Bób pieczony

Nie będę ukrywać, że prościej zrobić wersję gotowaną, która nie wymaga obierania, obracania w piekarniku, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut mniej, ale polecam gorąco spróbować jak smakuje bób pieczony. Zaserwowany na ciepło lub zimno, z ziołami i przyprawami, których smak zaskakuje lekką ostrością i świeżością, podany jako przekąska w czasie seansu przed telewizorem lub na imprezie, zniknie błyskawicznie z miseczki. Czemu, ach czemu wychodzi go tak mało?

8 Shares
Risotto z bobem

Risotto z bobem

Jedno z dań, do którego warto wracać w sezonie na bób: risotto z bobem, choć klasyczny ryż można zastąpić białą kaszą gryczaną niepaloną lub jęczmienną kaszą pęczak, tworząc polską wersję tej pysznej potrawy o włoskich korzeniach. Pożywne i smaczne, a po zjedzeniu standardowej porcji uczucie sytości utrzyma się przez długi czas. Idealne na letnie wieczory, w towarzystwie lampki białego wina, bezmięsne danie.

11 Shares
Kotlety z bobu

Kotlety z bobu – wegańskie kotlety z bobem

Kotlety bez mięsa przygotowuję od pewnego czasu, eksperymentując z warzywami strączkowymi i ryżem lub kaszą, bo to właśnie ich połączenie pozwala najlepiej przyswajać roślinne białko, tak bardzo potrzebne w codziennej diecie i tak często zapominane. Kotlety z bobu postanowiłam zrobić w pełni sezonu, kiedy wszyscy nacieszyliśmy się już najprostszym do przygotowania i zaserwowania gotowanym bobem i jesteśmy gotowi wykorzystać go jako składnik bardziej złożonych posiłków. 

18 Shares
Koktajl z gruszki

Koktajl z gruszki

To jedne z często niedocenianych owoców, a są przecież tak smaczne. Mało kto przygotowuje koktajl z gruszki, a przecież wystarczy przełamać jej smak innym, kwaskowatym owocem, żeby uzyskać wspaniałą kompozycję. Moja propozycja to koktajl gruszkowy bez mleka i bez cukru: połączenie gruszek, banana, kiwi lub ananasa i pomarańczy, a to wszystko dodatkowo podkreślone świeżą miętą.

12 Shares
Sałatka Cezar

Sałatka Cezar

Co dom, restauracja, blog czy serwis kulinarny, to inna receptura i po tak wielu latach od jej powstania trudno powiedzieć, że właściwa sałatka cezar jest tylko jedna. Wiąże się z nią jednak związana pewna historia, zachowały się wypowiedzi osób, które miały okazję spróbować, jak smakował oryginał i… nowoczesna kuchnia, która kusi możliwością wzbogacania jej smaku.

2 Shares
Koktajl z ananasa

Koktajl z ananasa

Wiele jest koktajli, które, choć słodkie, mogą doskonale orzeźwić w upalny dzień. Taki właśnie jest koktajl z ananasa, o bardzo prostym składzie, naturalnie słodki, a jednocześnie kwaskowaty. Bogaty w witaminy, o pięknym, słonecznym kolorze, który można zmienić w delikatną zieleń, dodając do miksowania garść listków świeżej mięty, kolendry, szpinaku lub jarmużu. Koktajl z ananasem to mój tegoroczny hit na wiosnę i lato.

5 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)