Faza 2

Faza 2 diety south beach – przepisy, pomysły, inspiracje i porady jak ułożyć jadłospis w fazie 2. Jest to przyjemniejsza część odchudzania dietą south beach, bo faza 2 oznacza wprowadzenie złożonych węglowodanów, dzięki którym zrównoważa się podaż składników odżywczych w diecie i pojawia się więcej energii, dzięki której można rozpocząć powrót do aktywności fizycznej. Pokazuję przepisy na fazę 2 south beach – śniadania, obiady i kolacje oraz niskokaloryczne desery.

Bób pieczony

Bób pieczony

Nie będę ukrywać, że prościej zrobić wersję gotowaną, która nie wymaga obierania, obracania w piekarniku, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut mniej, ale polecam gorąco spróbować jak smakuje bób pieczony. Zaserwowany na ciepło lub zimno, z ziołami i przyprawami, których smak zaskakuje lekką ostrością i świeżością, podany jako przekąska w czasie seansu przed telewizorem lub na imprezie, zniknie błyskawicznie z miseczki. Czemu, ach czemu wychodzi go tak mało?

8 Shares
Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Od kilku tygodni testuję metodę przyrządzania mięs, ryb i warzyw, którą dotychczas znałam jedynie z degustacji w restauracjach i podczas wizyt u kuzynki, której mąż posiada specjalny, ustawiony w piwnicy sprzęt. Sałatka z kurczakiem i oliwkami, którą przygotowałam, gotując mięso sous-vide, przyprawione i zamknięte próżniowo, a potem wolno gotowane w niskiej temperaturze. Delikatna, soczysta pierś z kurczaka w towarzystwie prostych warzyw – oto łatwy przepis na niedrogie, ale wykwintne danie.

4 Shares
Koktajl z buraków

Koktajl z buraków

Zakochałam się w buraczanych napojach podczas przeprowadzania warzywno-owocowego postu, ale dopiero po jego zakończeniu, kiedy mogłam już jeść wszystkie owoce, wymyśliłam przepis na koktajl z buraków idealny. Smaki słodkie równoważą się z kwaskowatymi, mamy tu bogactwo witamin i minerałów, a do tego dodajmy świetny smak, bo charakterystyczny burak nie dominuje w całej kompozycji.

4 Shares
Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Moje pierwsze podejście do sałatek z quinoa rozpoczęło się kilka lat temu w niedużym bistro gdzieś w Warszawie. Czekając na spotkanie z koleżanką z dawnych lat, zamówiłam porcję, która wyglądała apetycznie i zachęcała: „zjedz mnie” zza szyby przy barze. Sałatka z komosy ryżowej z granatem i natką pietruszki oraz czerwoną cebulą przypadła mi do gustu, a potem… zupełnie o niej zapomniałam.

4 Shares
Hummus

Hummus – pasta z ciecierzycy lub innych strączków

Wspaniała pasta bogata w roślinne tłuszcze i białka, idealna do maczania imprezowych przekąsek lub posmarowania kanapek, choć hummus, znany też jako humus czy houmous można też wykorzystać jako składnik sałatki lub dodatek do sosu czy zupy. Podawany na zimno, jako dip, świetnie pasuje do chlebków pita lub grillowanego mięsa.

35 Shares
Krem z brokułów

Krem z brokułów

Kiedy sezon letni w pełni, lubię gotować zupy. Nie te, przy których dużo czasu spędza się w kuchni. Stawiam na proste składniki i sezonowe smaki. Np. na krem z brokułów, bardzo prosty do zrobienia. Warunek: mam w domu zapas pysznego wywaru warzywnego, który gotuję raz na jakiś czas w większych ilościach i zamrażam lub, ekspresowo, przygotowuję w uproszczonej wersji, z suszonych warzyw pokrojonych na drobniutkie kawałki, takich bez zbędnych polepszaczy smaku jak glutaminian sodu.

Sos pomidorowy - przecier pomidorowy - passata

Sos pomidorowy – przecier pomidorowy – passata

Dawniej, jeszcze gdy byłam nastolatką i wielu produktów, pomimo polepszenia dostępności różnych artykułów, nie było jeszcze w sklepach, sos pomidorowy przygotowywało się, wykorzystując koncentrat pomidorowy z małej puszki lub słoiczka i rozrabiając go wodą lub wywarem czy rosołem. Pamiętam jego charakterystyczny smak – łatwo go rozpoznać, bo dominuje w każdej potrawie, do której jest dodany i wcale nie poprawia jej smaku.

Papryka z grilla

Papryka z grilla

Zakocha się w niej niemal każdy, kto choć raz spróbował tego smaku. Słodki środek i przypieczona, miejscami czarna skórka. To papryka z grilla, którą w ten sam sposób można przygotować w piekarniku. Zawinięta w folię aluminiową i położona gdzieś blisko rozżarzonych kawałków węgla, spokojnie nabiera smaku i charakterystycznego aromatu.

Puree z selera

Purèe z selera

Alternatywnie, zamiast ziemniaków, do obiadu można zaserwować inne warzywa, ugotowane lub upieczone i zmiksowane lub uduszone ręcznie, z dodatkiem masła lub oliwy, odrobiny soli i innych dodatków. Purèe z selera to, obok purèe marchewkowego, jeden z najłatwiejszych sposobów na pozbycie się ziemniaków z talerza, chociaż ciężko to sobie wyobrazić, będąc zwolennikiem purèe ziemniaczanego.

Francuska kanapka z szynką dojrzewającą, jajkiem i pomidorem

Kanapka z szynką, jajkiem i pomidorem

Pyszna Kanapka z Orzechowej Alei czyli francuska kanapka z szynką, jajkiem i pomidorem, z dodatkiem sałaty, musztardy oraz delikatnego, kremowego serka z orzechami. Przygotowałam ją na bułce pełnoziarnistej, obficie posypanej słonecznikiem – to kanapka o świetnym smaku i składzie, bogata w komplet odżywczych składników, bo mamy tu zarówno złożone węglowodany, jak i bogactwo białka, z dodatkiem warzyw. I jest wyjątkowo prosta do zrobienia, polecam wszystkim zabieganym zrobienie jej na śniadanie lub zabranie ze sobą do pracy.

Omlet wytrawny

Omlet wytrawny

Tak prosta potrawa jak omlet, tyle sposobów na jej udoskonalenie i kilka praw, które sprawią, że może się nie udać, a są to prawa Murphy-ego, bo kiedy coś ma pójść źle i się nie udać, to faktycznie nic nam nie wyjdzie. Razem z Mariuszem udowodniliśmy krok po kroku, że wiedza i doświadczenie mogą sprzyjać pechowi tak samo jak pozorne szczęście początkujących :).

Jajko na chmurce

Jajko na chmurce

Puszyste i lekkie jak chmurka, bo to właśnie jajko na chmurce czyli przepis na smaczne i nietypowe śniadanie, który przygotowywało się w domu u Mariusza. Ciekawa jestem, czy ktoś z Was zna ten pomysł na jajka i podejrzewam, że, wbrew pozorom, nie jest to popularne danie, bo o wiele prościej przygotować jajka sadzone, na miękko lub jajecznicę.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)