Wegańskie

Kuchnia wegańska może być doskonałym sposobem na zdrowe odżywianie, pod warunkiem świadomego wyboru odpowiednich składników i dobraniu produktów tak, żeby białko roślinne przyswajało się w łatwiejszy sposób. Weganizm to wegańska dieta roślinna, wykluczająca produkty pochodzenia zwierzęcego, są to zatem przepisy bez mięsa, bez ryb i owoców morza oraz bez produktów odzwierzęcych: nabiału, jajek, miodu. Pokazuję przepisy wegańskie na potrawy roślinne: smaczne, zdrowe i kolorowe, bo dieta wegańska, wbrew wielu opiniom i żartom, nie polega wyłącznie na jedzeniu trawy i tego, co samo spadło z drzewa :).

Deser z truskawkami

Deser z truskawkami

Od kiedy odkryłam nasiona chia i ich możliwości, cieszę się od czasu do czasu prostymi deserami. Wystarczy mi roślinne mleko, trochę miodu, wanilia i nasiona, które odstawiam do napęcznienia. Malutka porcja, bo desery powinny być niewielkie, choć łatwo się to mówi ;). Dzisiejszy deser z truskawkami jest ogromnych rozmiarów i polecam podane proporcje wykorzystać do przygotowania go nie w tak wielkich jak moje, a mniejszych pucharkach, dla czterech, a może nawet dla sześciu osób.

Koktajl z melona

Koktajl z melona

Orzeźwiający dzięki dodatkowi pomarańcz i mięty, chociaż warto postarać się też o jedną limonkę, która podkreśli jego smak, koktajl z melona to kolejna propozycja na upalne lato lub, po prostu, pyszne i zdrowe śniadanie. Można przygotować go z każdego rodzaju melona, a moim blenderze wylądowała odmiana „galia”.

Koktajl z jabłek

Koktajl z jabłek

Prosty przepis na lato, jako pyszne, pożywne i zdrowe śniadanie lub deser fit proponuję koktajl z jabłek. Można zmiksować go ze świeżych, słodkich jabłek lub wcześniej upieczonych i wystudzonych, dzięki którym napój będzie mieć posmak pysznej szarlotki. To bardzo łatwy i smaczny koktajl jabłkowy, do zmiksowania w klasycznej wersji z mleka krowiego lub jogurtu albo wegańskiej, na bazie soku pomarańczowego. Bez cukru, za to z dużą ilością owoców oraz bakaliami.

Koktajl z jarmużem i truskawkami

Koktajl z jarmużem i truskawkami

Połączenie dość nietypowe, ale smaczne i to doskonały sposób na przemyt odrobiny warzyw w owocowym napoju. Zapraszam na koktajl z jarmużem i truskawkami, obok malin z koperkiem jest to jeden z zestawów, których spróbowania kilka lat temu bym się nie spodziewała. Gdzieś usłyszałam, gdzieś zobaczyłam, pokombinowałam, przetestowałam i oto jest :).

Lody truskawkowe bez cukru

Wegańskie lody truskawkowe bez cukru

Dawniej przygotowywałam klasyczne lody na mleku, jogurcie czy śmietance. Dziś nabiał ograniczam i wolę zjeść jogurt na śniadanie lub spałaszować ulubiony ser, a lody jadam w nowoczesnym wydaniu. Wegańskie lody truskawkowe bez cukru to hit kilku ostatnich dni. Można je zrobić z zamrożonych truskawek i banana lub awokado, wzbogacając smak i konsystencję opcjonalnymi dodatkami.

Koktajl z gruszki

Koktajl z gruszki

To jedne z często niedocenianych owoców, a są przecież tak smaczne. Mało kto przygotowuje koktajl z gruszki, a przecież wystarczy przełamać jej smak innym, kwaskowatym owocem, żeby uzyskać wspaniałą kompozycję. Moja propozycja to koktajl gruszkowy bez mleka i bez cukru: połączenie gruszek, banana, kiwi lub ananasa i pomarańczy, a to wszystko dodatkowo podkreślone świeżą miętą.

Koktajl z botwinki

Koktajl z botwinki

Niełatwo czasem pokochać botwinkę, potrzeba cierpliwości i naprawdę dobrych, świeżych, jędrnych listków, żeby docenić jej smak. Koktajl z botwinki najlepiej smakuje w takiej wersji i uwierzcie mi, trzeba się odrobinę postarać i nie robić go w pośpiechu, bo sama mam za sobą nieudaną wersję. W połączeniu z pomarańczą, bananem i ananasem nieco łagodzi się jej intensywny smak, a w takim towarzystwie, wraz z selerem naciowym, tworzy doskonały zestaw witamin i minerałów i koktajl o głębokim, bordowym kolorze.

Koktajl z natki pietruszki

Koktajl z natki pietruszki

Jeden z modnych od dłuższego czasu koktajli i bardzo mnie to cieszy, bo natka pietruszki jest zdrowa i zawiera tak dużo witaminy C, że mogą się przy niej schować owoce cytrusowe i wiele innych superproduktów. Koktajl z natki pietruszki traci jej co prawda trochę, bo jest miksowany w blenderze, ale nie dajmy się zwariować – pijąc go, wciąż dostarczamy do organizmu mnóstwo potrzebnych mu składników odżywczych.

Koktajl z awokado

Koktajl z awokado

Mogłoby się wydawać, że ten łagodny w smaku i mało słodki owoc nie nadaje się do przygotowania gęstego napoju, ale podjęłam wyzwanie i zrobiłam koktajl z awokado. Chciałam uzyskać kremową konsystencję i słodki smak z kwaśną nutą. Poeksperymentowałam z kolorem i uzyskałam apetyczną zieleń. To doskonały pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie lub deser.

Koktajl z buraków

Koktajl z buraków

Zakochałam się w buraczanych napojach podczas przeprowadzania warzywno-owocowego postu, ale dopiero po jego zakończeniu, kiedy mogłam już jeść wszystkie owoce, wymyśliłam przepis na koktajl z buraków idealny. Smaki słodkie równoważą się z kwaskowatymi, mamy tu bogactwo witamin i minerałów, a do tego dodajmy świetny smak, bo charakterystyczny burak nie dominuje w całej kompozycji.

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Najbardziej nietypowy ze wszystkich trzech, które przygotowałam w tym tygodniu. Pasztet z soczewicy, wzbogacony aromatycznymi przyprawami przywodzącymi na myśl azjatyckie smaki. Można pokroić go w plastry, choć ze wszystkich roślinnych pasztetów mojego autorstwa ten ma najmniej wilgoci. Zawiera za to dużo minerałów i roślinnego białka, więc warto go przyrządzić, szczególnie gdy strączkowe warzywa i kaszę musicie „przemycać” w sprytny sposób w posiłkach. Mój ukochany, choć za strączkami nie przepada, na szczęście lubi soczewicę i gdy ja nie gotuję, on przygotowuje dla nas czasem proste dania, które na niej bazują.

Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Jedząc hummus przygotowany z ciecierzycy i testując wersję z suszonymi pomidorami, postanowiłam przygotować pasztet z ciecierzycy. Taki, który będzie można pokroić w plastry lub rozsmarować na kanapkach, upieczony w piekarniku w foremce. To mój kolejny pomysł na przemycenie roślin strączkowych do posiłków, a przy okazji znalazł się w nim dodatek kaszy jaglanej.