Wegetariańskie

Wegetarianizm to jeden z popularnych sposobów alternatywnego, zdrowego odżywiania czyli dieta, która wyklucza spożycie mięsa, w tym również ryb i owoców morza, ale dopuszcza produkty pochodzenia zwierzęcego: jajka, nabiał, miód. Dania wegetariańskie są łatwe do przygotowania i nie wymagają skomplikowanych składników. Pokazuję przepisy wegetariańskie na śniadania, obiady, kolacje i desery oraz podwieczorki i udowadniam, że dieta wege może być bardzo kolorowa, zrównoważona i smaczna.

Tarta z warzywami

Tarta z warzywami – quiche warzywny

Obiad bezmięsny, a jednak sycący za sprawą kruchego ciasta i dużej ilości warzyw z dodatkiem jajek i mleka kokosowego albo śmietanki, jeśli nie jesteście na diecie bez mleka. To właśnie moja tarta z warzywami, czasami określana też nazwą quiche z warzywami czy quiche warzywny. Można modyfikować skład jej nadzienia wraz z nadejściem kolejnych sezonów, a proponowana przeze mnie wersja to pyszny i prosty obiad, kolacja lub przekąska na wczesną jesień. Jest kolorowa, pięknie pachnie i doskonale smakuje – po prostu najlepsza tarta warzywna – mówię Wam!

Pudding z tapioki

Pudding z tapioki

Jeden z pierwszych deserów bez nabiału, na bazie mleka kokosowego, których spróbowałam i pokochałam, to pudding z tapioki. Można zrobić go zarówno z tej drobnej, perlistej, jak i grubszej, a nawet z całkowicie sproszkowanej, chociaż uważam, że jego zaletą są te nieduże, lekko wyczuwalne grudki w masie. Jest równie prosty do zrobienia co klasyczny budyń, a jeśli dodatkowo dołoży się do niego jajko i masę świeżych owoców, mamy dobrze zbilansowany pod względem składników odżywczych, słodki deser. Serio!

Koktajl z dyni

Koktajl z dyni

Każdy miłośnik corocznego szaleństwa dyniowego powinien spróbować tego cudownego napoju choć raz! Pyszny koktajl z dyni, który można przygotować, piekąc jej lub gotując trochę więcej, na zapas, np. przy okazji robienia puree czy zupy. Mój ulubiony w wersji z korzennymi przyprawami, ale jeśli za nimi nie do końca przepadacie, mam dla Was alternatywę :).

Koktajl z cukinii

Koktajl z cukinii

Dopóki nie dowiedziałam się, że cukinię, podobnie jak wiele innych warzyw, można jeść na surowo, nie miałam w swoich „koktajlowych” planach tego przepisu. Trudno było mi uwierzyć, że surowa cukinia będzie tak pyszna: koniecznie spróbujcie, pod warunkiem, że nie jest stara i gorzka. W smaku delikatna, a koktajl z cukinii zaskoczy Was połączeniem z innymi składnikami. Do tego odrobina zielonych listków, kilkanaście sekund miksowania i gotowe!

Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

Za mało, za mało jadamy w Polsce warzyw strączkowych i czas to zmienić. Moja propozycja to zastąpienie w ciągu tygodnia mięsnych kotletów ich roślinnymi wersjami, które doskonale smakują i stanowią bogate źródło roślinnego białka. Np. kotlety z ciecierzycy, doprawione na „lekko ostro”, pachnące kuminem, cynamonem, kolendrą i czosnkiem. Można podać je z sosem pomidorowym – rewelacja!

2 Shares
Lody z mango

Lody z mango

Próbowałam przypomnieć sobie, gdzie po raz pierwszy spróbowałam, jak smakują. Może to była słoneczna Australia, gdy w Chinatown w Sydney trafiłam na niedużą, a jednak popularną lodziarnię, w której wszystkie lody chłodzono ciekłym azotem? Słodkie jak miód, choć bez dodatku cukru, bo przygotowane z dojrzałych owoców, lody z mango zjedzone w przemiłym towarzystwie rudowłosej dziewczyny, która usiadła obok, przy barze, były pożegnalnym deserem przed powrotem do Polski.

13 Shares
Deser z jagodami

Deser z jagodami

Jest taki deser, który skradł mi serce. Nieważne, jakie dodam do niego owoce, byle tylko bazą było mleko kokosowe wymieszane z nasionami chia i ekstraktem z wanilii. Tym razem efektem przygotowania tej prostej mieszanki jest deser z jagodami, bez cukru i fit, bogaty w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze, dlatego będę Was zachęcać do wypróbowania receptury i mam nadzieję, że częściej niż kolorowe desery z galaretek z torebki zagości na Waszych stołach.

4 Shares
Bób pieczony

Bób pieczony

Nie będę ukrywać, że prościej zrobić wersję gotowaną, która nie wymaga obierania, obracania w piekarniku, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut mniej, ale polecam gorąco spróbować jak smakuje bób pieczony. Zaserwowany na ciepło lub zimno, z ziołami i przyprawami, których smak zaskakuje lekką ostrością i świeżością, podany jako przekąska w czasie seansu przed telewizorem lub na imprezie, zniknie błyskawicznie z miseczki. Czemu, ach czemu wychodzi go tak mało?

4 Shares
Risotto z bobem

Risotto z bobem

Jedno z dań, do którego warto wracać w sezonie na bób: risotto z bobem, choć klasyczny ryż można zastąpić białą kaszą gryczaną niepaloną lub jęczmienną kaszą pęczak, tworząc polską wersję tej pysznej potrawy o włoskich korzeniach. Pożywne i smaczne, a po zjedzeniu standardowej porcji uczucie sytości utrzyma się przez długi czas. Idealne na letnie wieczory, w towarzystwie lampki białego wina, bezmięsne danie.

3 Shares
Sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Korzystając z końcówki sezonu na jedno z najlepszych warzyw strączkowych na świecie, połączyłam kilka pozornie niepasujących do siebie składników i na moim stole pojawiła się doskonała sałatka z bobem. Kto by pomyślał, że w zestawie z czosnkiem, miętą, tymiankiem oraz owocem granatu, orzechami i fetą oraz ogórkiem można uzyskać tak świetny smak?

5 Shares
Makaron z bobem

Makaron z bobem

Podążając za modą na bezglutenowe dania, trochę zapomnieliśmy o makaronach, a przecież jedzone od czasu do czasu, nie zrobią żadnej szkody naszym jelitom. Zwłaszcza gdy zamiast ciężkich i zawiesistych sosów wykorzysta się jako dodatek pyszne, gotowane lub duszone warzywa, a ser, zamiast bazą, będzie smacznym uzupełnieniem kompozycji kolorowych składników. Oto makaron z bobem – łatwy obiad lub smaczna kolacja, w dodatku o mniejszej liczbie kalorii i dobrym składzie, bo warzyw strączkowych jadamy w Polsce stanowczo za mało.

7 Shares
Kotlety z bobu

Kotlety z bobu – wegańskie kotlety z bobem

Kotlety bez mięsa przygotowuję od pewnego czasu, eksperymentując z warzywami strączkowymi i ryżem lub kaszą, bo to właśnie ich połączenie pozwala najlepiej przyswajać roślinne białko, tak bardzo potrzebne w codziennej diecie i tak często zapominane. Kotlety z bobu postanowiłam zrobić w pełni sezonu, kiedy wszyscy nacieszyliśmy się już najprostszym do przygotowania i zaserwowania gotowanym bobem i jesteśmy gotowi wykorzystać go jako składnik bardziej złożonych posiłków. 

7 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)