Kuchnia chińska

Kuchnia chińska – przepisy na potrawy z Chin. Jest to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie bazująca na potrawach z ryżu, warzywach i mięsie, przy czym Chińczycy znani są ze zjadania mięsa pod największą chyba liczbą postaci na świecie: drób, wieprzowina, wołowina, ryby, owoce morza, a nawet koty, psy, gady i płazy oraz owady.

Pokazuję przepisy na dania kuchni chińskiej krok po kroku.

Smażone krewetki z porem

Smażone krewetki z porem

Nie jem mięsa i od kiedy z powrotem poszłam do pracy, trochę się zapomniałam i co prawda nadal przygotowuję obiady, ale przestałam trochę dbać o przygotowywanie śniadań przed wyjściem z domu. W efekcie po niecałym miesiącu ważę o 1 kg mniej (co w sumie nie jest takie złe 🙂 ), a wszystkie wyniki badań w przychodni medycyny pracy miałam tuż przy dolnej granicy normy. Dziś proponuję smażone krewetki z porem czyli kolejny prosty, a jednocześnie trochę wyszukany obiad.

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Dawno nie było porządnego kawałka mięcha na tym blogu ;). Gulasz wołowy inspirowany kuchnią chińską, z dodatkiem warzyw, w sosie, świetnie smakuje jako samodzielne danie lub towarzysz miseczki ryżu. Doskonałe danie jesienno-zimowe, kiedy organizm potrzebuje się rozgrzać, a ciało zużywa dodatkowe kalorie na walkę z niskimi temperaturami.

Kurczak cytrynowy

Kurczak cytrynowy

Od dłuższego czasu chciałam zrobić tę potrawę, głównie ze względu na to, że cytryną przyprawia się raczej rybę, deser albo drinka. Kurczak cytrynowy, za każdym razem odkładałam jego przygotowanie „na potem”. W końcu postanowiłam przetestować czy sos cytrynowy i kurczak będą dobrym połączeniem. Okazało się, że jak najbardziej, a samo przygotowanie całego obiadu zajęło tylko 30 minut.

Smażona wołowina z makaronem hokkien

Wołowina z makaronem hokkien

Piątkowy obiad odbył się pod znakiem mięsa. Robiąc ostatnie zakupy zaszalałam z jego różnymi rodzajami i postanowiłam dopasować coś do przepisu z kuchni indonezyjskiej. Tym razem wybór padł na wołowinę. Danie, które przyrządziłam to wołowina z makaronem hokkien, wygląda naprawdę smakowicie i w moim mieszkaniu chodzą słuchy, że smakuje wybornie.

Ostry bakłażan z chili

Bakłażan z czosnkiem

Otwierając wczoraj swoją lodówkę doszłam do wniosku, że jeszcze 2 dni i będzie w niej chyba tylko światło. Spośród posiadanych ostatnich jednostek jedzenia doliczyłam się: 1 sałaty lodowej, 2 bakłażanów i pęczka cebulki dymki. Resztę stanowią nie nadające się dla mnie do zjedzenia pasztety i szynki w konserwach oraz mleko i bita śmietana. Postanowiłam bazować na bakłażanie i poszukać jakiegoś prostego przepisu w moich zeszytach i książkach. Wybór padł na kuchnię chińską. Bakłażan z czosnkiem jest łatwy do wykonania i nie wymaga wielu dodatkowych składników.

Polub, zanim zapomnisz :)