Kuchnia angielska

Kuchnia angielska – przepisy na potrawy z UK czyli angielskie dania. Jest to kuchnia, która rozwijała się na wyspie na bazie lokalnych składników uprawianych na roli oraz ryb i owoców morza i mięs, pod wpływami wielu kuchni krajów ościennych.

Pokazuję przepisy na potrawy kuchni angielskiej – sprawdzone i przetestowane, inspirowane podróżami do UK.

Crumpets - racuchy brytyjskie

Crumpets – racuchy angielskie

Mniej słodkie od naszych, polskich i często jadane na wytrawnie, zwłaszcza gdy wierzch smaruje się pastą Marmite o intensywnym smaku: crumpets czyli racuchy angielskie z ciasta drożdżowego. Niewielkie, za to wysokie, bo smaży się je w metalowych pierścieniach. Nietłuste, a jeśli dodatkowo przygotuje się je na mące orkiszowej, można uzyskać smaczne śniadanie o niższym od białego pieczywa indeksie glikemicznym.

2 Shares
Flapjack - przepis fit

Flapjack – ciasto granola bar

Flapjack, granola bar lub oat bar – nieważne pod którą nazwą poznacie to ciasto, pokochacie je dozgonną miłością za fantastyczny smak, nieskończenie wiele możliwości łączenia jego składników i mnóstwo dobrej energii, bo choć kalorii ma sporo, można skomponować jego skład w taki sposób, żeby stał się zdrowym śniadaniem lub przedpołudniową przekąską.

Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe, jedne z prostszych do przygotowania cupcakes i jednocześnie najbardziej lubianych, bo kto z nas choć raz nie skusił się na jedną, zamawiając ulubioną kawę w kawiarni lub dostrzegając je na wystawie w cukierni? Podobnie jak ich kuzyni, muffiny czekoladowe, są bardzo popularnym wypiekiem, a charakteru i nietypowości można im dodać, wybierając różnorodne dodatki.

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Głęboki, mocny smak, idealny na zimę, chociaż również w letnie dni ciasto czekoladowe znajdzie swoich zwolenników. Sprawdzony kompan kawy, zarówno małego espresso jak i mojej ulubionej kawy latte ze spienionym mlekiem sojowym lub migdałowym. Przygotowywałam je na kilka sposobów, próbowałam różnych wersji w kawiarniach w kilku częściach świata. Zawsze powtarzam, że przez pomyłkę urodziłam się w Europie, bo mogłabym w nieskończoność jeść azjatyckie dania. Cóż, jeśli chodzi o czekoladowe wypieki, najwyraźniej jestem Brytyjką, chociaż dla odrobiny innej słodyczy zdradziłabym Londyn z Paryżem.

9 Shares
Muffiny z jagodami

Muffiny z jagodami

Jedne z częściej spotykanych w cukierniach czy kawiarniach, muffiny z jagodami, popularne szczególnie w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, gdzie, obok muffinów czekoladowych, blueberry muffins, duże i pięknie wyrośnięte, jada się często na śniadanie, jako dodatek do porannej kawy. W sezonie na jagody można przygotować je z dodatkiem świeżych owoców, a później, korzystając z mrożonych jagód, dodawać je, po wyjęciu z zamrażalnika i oddzieleniu zbitych grudek owocowych poprzez ich rozkruszenie, bezpośrednio do surowego ciasta, zanim jeszcze zdążą się rozmrozić.

Muffiny z makiem

Muffiny z makiem

Wielbiciele czekolady pieką muffiny czekoladowe, miłośnicy owoców – owocowe, a tym z Was, którzy za owocowymi dodatkami nie przepadają, proponuję zwykłe, klasyczne muffiny lub wersję z bakaliami, np. proste i szybkie do upieczenia muffiny z makiem. Nie trzeba go sparzać, wystarczy suche składniki połączyć w jednej, a mokre – w drugiej miseczce, potem wymieszać całość i upiec w foremkach.

Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe

Jedne ze smaczniejszych, a wciąż proste do zrobienia: muffiny czekoladowe. Podobnie jak zwykłe muffiny, choć już w odrobinę mniejszym stopniu, dają szerokie pole do popisu tym, którzy lubią eksperymenty kuchenne. Można upiec je zarówno ze zwykłej, tortowej mąki, która nada ciastu lekkości i puszystości, jak i mąki razowej, trochę cięższej, ale obniżającej indeks glikemiczny, dzięki czemu takie muffiny można z powodzeniem podać jako trochę awaryjne, ale wciąż pożywne śniadanie. Można wzbogacić muffiny czekoladowe o dodatek świeżych lub suszonych owoców, np. jabłek, bananów czy brzoskwiń.

Muffiny

Muffiny – najprostsza bazowa receptura

Podbijają serca: muffiny. Przepis prosty, a jednocześnie dający pole do popisu wszystkim, którzy choć odrobinę chcą zaszaleć w kuchni, są pomysłowi i lubią eksperymentować, wzbogacając podstawowe receptury o dodatkowe składniki. Można upiec je zarówno ze zwykłej, tortowej, jak i razowej mąki, dokładając praktycznie dowolne dodatki: świeże lub suszone owoce, mak, bakalie, kakao i dekorując na nieskończenie wiele sposobów. Moja receptura zawiera cukier, ale można też upiec muffiny wytrawne, bez jego dodatku.

Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami

Przechadzając się po galerii handlowej w oczekiwaniu na przyjaciółkę, wstąpiłam do jednego ze sklepu z wyposażeniem kuchennym, gdzie w promocji sprzedawano akurat foremki do pieczenia babeczek. Ostatecznie w mojej torbie wylądowały trzy rodzaje różnych foremek: muffinowe, kokilki do sufletów i foremki do tartaletek. Tak rozpoczęła się moja przygoda z pieczeniem muffinów i babeczek, a przede mną wciąć szaleństwa sufletowe i tartaletkowe. Mój debiut odbył się pod znakiem sezonowych deserów, bo upiekłam muffiny z truskawkami i tartaletki z truskawkami. Wdzięczne, proste do zrobienia i szybkie do zjedzenia – od razu aż chce się sięgnąć po kolejną porcję.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)