Kuchnia holenderska

Kuchnia holenderska – przepisy na potrawy z Holandii. Kuchnia holenderska to połączenie dań bazujących na rybołówstwie i rybactwie oraz produktach rolnych: zbożach, warzywach, mleku i jego przetworach, zwłaszcza serach. Pokazuję przepisy na potrawy kuchni holenderskiej, sprawdzone i przetestowane, inspirowane podróżami do Holandii.

Sos holenderski

Sos holenderski

Pyszny sos bez mleka i glutenu, świetna alternatywa dla sosu beszamelowego i doskonały dodatek do gotowanych lub grillowanych warzyw, sałatek czy mięs to sos holenderski. Do jego przygotowania potrzeba kilku prostych składników, a dysponując mikserem ręcznym, z łatwością unikniemy grudek i uzyskamy gęsty, kremowy sos.

Masło orzechowe

Masło orzechowe

Domowe masło orzechowe – nie ma chyba nic lepszego do wyjadania łyżeczką prosto ze słoika, chociaż masło kokosowe lub masło pistacjowe są równie smaczne i kuszące, nie wspominając o kaloriach, których we wszelkiej maści orzechach czy innych bakaliach jest mnóstwo. Na szczęście, zjadając po 2 łyżki dziennie, jako dodatek do kanapek, tostów czy naleśników lub nawet jako przekąskę z selerem naciowym, nasze figury utrzymamy w odpowiednim kształcie.

Sałatka colesław

Coleslaw

Jedną z prostszych, smacznych sałatek, które świetnie komponują się ze smażonym mięsem (np. kurczakiem) i frytkami oraz nadają do zapakowania do słoika lub pudełka i zabrania na grilla lub piknik, jest coleslaw – surówka z białej kapusty.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)