Kuchnia węgierska

Kuchnia węgierska – przepisy na potrawy węgierskie, które są lubiane przez Polaków. W końcu Polak i Węgier to dwa bratanki! Pokazuję przepisy na dania kuchni węgierskiej: śniadania, obiady, kolacje, przekąski i desery. Najlepsze węgierskie jedzenie do zrobienia w domu.

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Polak, Węgier – dwa bratanki. Obaj uwielbiają leczo i gulasz. A ostry, duszony w domowym zaciszu gulasz węgierski albo nieco inaczej – bogracz – przygotowywany na świeżym powietrzu, w kociołku o tej samej nazwie, to prawdziwie pachnąca i bardzo sycąca kompozycja dodającej energii wołowiny lub innego mięsa, wędzonego boczku o charakterystycznym zapachu, ziemniaków i papryki – w moim gulaszu pieczonej, obranej ze skórki i zmiksowanej, kluczowej dla uzyskania najlepszego smaku.

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Jesienią, nawet jeśli dopisuje pogoda, organizm domaga się typowych dla tej pory roku potraw. Na stołach królują rozgrzewające potrawy, często jednogarnkowe, o bogatej konsystencji i pięknym aromacie przypraw i ziół. W moim domu rodzinnym taką potrawą była zupa gulaszowa, którą mama przygotowywała z wieprzowiny, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki, pomidorów i pieczarek oraz fasoli. W klasycznej, węgierskiej wersji, przygotowuje się ją z pieczonej, obranej ze skórki papryki, z wołowiną i cebulą.

Polub, zanim zapomnisz :)