Kuchnia francuska

Kuchnia francuska to wykwintne smaki potraw, różnorodność warzyw, ryb i mięs oraz wspaniałe sosy. Pieczone lub duszone dania, wspaniałe zupy i wypieki oraz desery najwyższej jakości. Pokazuję przepisy na potrawy kuchni francuskiej krok po kroku – eleganckie i nawet jeśli proste, to jednocześnie o wyszukanym smaku.

Crepes

Crepes – cienkie naleśniki francuskie

Słynne na całym świecie, cienkie jak chusteczka crêpes czyli naleśniki francuskie, którymi pachnie Paryż, a kupić można je w małych, przydrożnych budkach, lokalnych kawiarniach oraz niedużych naleśnikarniach. Nie ma chyba kuchni, która nie szczyciłaby się smacznymi naleśnikami, czy to słodkimi, czy wytrawnymi, serwowanymi nawet tam, gdzie mleko i jego przetwory są trudniej dostępne i zastępuje się je wodą, mlekami roślinnymi lub większą liczbą jaj czy dodatkowym tłuszczem. Crepes dają mnóstwo możliwości do kuchennych eksperymentów!

1 Shares
Omlet wytrawny

Omlet wytrawny

Tak prosta potrawa jak omlet, tyle sposobów na jej udoskonalenie i kilka praw, które sprawią, że może się nie udać, a są to prawa Murphy-ego, bo kiedy coś ma pójść źle i się nie udać, to faktycznie nic nam nie wyjdzie. Razem z Mariuszem udowodniliśmy krok po kroku, że wiedza i doświadczenie mogą sprzyjać pechowi tak samo jak pozorne szczęście początkujących :).

Creme caramel - krem karmelowy

Crème caramel

Crème caramel, deser, w różnych wariantach, znany na całym świecie, którego korzeni należy szukać w kuchni francuskiej, gdzie króluje na stołach na zmianę z crème brûlée, chociaż, w przeciwieństwie do niego, nie posiada twardej, chrupkiej warstwy karmelu, a miękki, karmelowy wierzch, który po wyjęciu deseru z kokilki, tworzy na całym kremie słodką, karmelową polewę.

Łosoś ze szpinakiem

Łosoś ze szpinakiem

Siedziałyśmy w niedużej restauracji w Paryżu, czekając na lepszą pogodę, a nasz plan zjedzenia smacznego obiadu w okolicach San Germain pokrzyżowały chłód i chmury unoszące się nad Montmartre. Jeśli byliście w Paryżu, przechadzając się po Rue Lepic z pewnością zauważyliście charakterystyczny, niewysoki budynek porośnięty bluszczem, z biało-drewnianymi ścianami, na pozór stojący samotnie, choć w rzeczywistości należący do szeregu kamienic. Być może weszliście do środka na lampkę francuskiego wina, a jeśli nie zamówiliście nic do jedzenia, prawdopodobnie nie wiecie, jak smakuje najlepszy łosoś ze szpinakiem.

Sos holenderski

Sos holenderski

Pyszny sos bez mleka i glutenu, świetna alternatywa dla sosu beszamelowego i doskonały dodatek do gotowanych lub grillowanych warzyw, sałatek czy mięs to sos holenderski. Do jego przygotowania potrzeba kilku prostych składników, a dysponując mikserem ręcznym, z łatwością unikniemy grudek i uzyskamy gęsty, kremowy sos.

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Przechadzając się ulicami Paryża, zwłaszcza w okolicach Saint Germain, gdzie mnóstwo restauracji, czesto w cenie kilkunastu-kilkudziesięciu euro, oferuje tradycyjny, trzydaniowy, francuski obiad, trudno odmówić sobie skosztowania creme brulee, kremu z karmelem, a przecież jeszcze bardziej kusi mus czekoladowy! Mamy słabość do takich deserów razem z moją przyjaciółką – łączy nas ona tak samo jak miłość do Paryża, jednego z piękniejszych miast, do którego każda z nas zawsze chętnie wraca.

Bagietka

Bagietka klasyczna

Przechodząc koło dowolnej paryskiej piekarni trudno oprzeć się pokusie wejścia do środka. Z wystaw do przechodniów uśmiechają się kolorowe, apetyczne ciasta z owocami, których dekoracje można uznać za prawdziwe dzieła sztuki. Przechodząc koło dowolnej paryskiej piekarni nie sposób odmówić sobie przyjemności wejścia do środka i zamówienia fantastycznych słodyczy, a rano, na śniadanie, kupienia najlepszego wypieku, jakim jest miękka bagietka z chrupiącą skórką.

Crème brûlée

Crème brûlée

Popularność i sukces znanych deserów w większości przypadków tkwi w ich prostocie i uwielbiany na całym świecie crème brûlée jest jednym z tych przysmaków. Kremowa, śmietankowa konsystencja, słodycz i zapach wanilii idą tu w parze z chrupiącą, niebiańsko słodką warstwą karmelu, która tworzy na deserze delikatną skorupkę, przez którą trzeba przebić się za pomocą łyżeczki, aby dostać się do bajecznego środka. Dzięki prostej recepturze, nawet przygotowując i jedząc creme brulee w domu, mamy okazję poznać smak identyczny z tym co serwuje się we francuskich restauracjach.

Żabie udka z czosnkiem

Żabie udka z czosnkiem

„Przyjedź do nas, pani Helenka chce dać ci żabie udka. Powiedziała, że na pewno będziesz wiedzieć co z nimi zrobić” – słyszę głos mamy w słuchawce. Moi rodzice mają najlepszych sąsiadów na świecie, a ja i mój brat dorastaliśmy razem z ich dziećmi. Do dziś utrzymujemy ze sobą kontakt i w razie potrzeby jedni zawsze mogą liczyć na pomoc drugich.

Mule po marynarsku

Mule – małże po marynarsku

Smaczne i proste danie śródziemnomorskie, którego spróbować, z różnymi dodatkami, ale zawsze w prostej formie, można w dobrych restauracjach w Polsce oraz nawet niewielkich restauracyjkach nadmorskich we Włoszech, Francji, Grecji, Bułgarii… Mule po marynarsku, w Polsce częściej znane jako małże po marynarsku, towarzyszyły mi kilka lat temu podczas zwiedzania bułgarskiego Nessebaru.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)