Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska to bogactwo kolorowych potraw, pyszne zupy i najlepsze przekąski. Obfituje w ryby i owoce morza oraz warzywa, a bazą do przygotowywanych potraw jest jedna z najlepszych na świecie, oliwa z oliwek. Pokazuję przepisy kuchni hiszpańskiej na śniadania, obiady, przekąski tapas, zupy i desery – wszystkie sprawdzone i przetestowane, krok po kroku, inspirowane wieloma podróżami do Hiszpanii.

Churros

Churros

Smażone churros czyli hiszpańskie pączki: tłuste smakołyki, które wraz z kolonizacją zyskały popularność na całym świecie i obecnie są przysmakiem narodowym również w krajach Ameryki Łacińskiej, południowych i zachodnich stanach USA, a nawet na Filipinach. W Hiszpanii jada się je często na śniadanie, maczając w gorącej, gęstej czekoladzie. Podane z cukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową, są przysmakiem, którym Hiszpanie witają Nowy Rok.

1 Shares
Sos pomidorowy - przecier pomidorowy - passata

Sos pomidorowy – przecier pomidorowy – passata

Dawniej, jeszcze gdy byłam nastolatką i wielu produktów, pomimo polepszenia dostępności różnych artykułów, nie było jeszcze w sklepach, sos pomidorowy przygotowywało się, wykorzystując koncentrat pomidorowy z małej puszki lub słoiczka i rozrabiając go wodą lub wywarem czy rosołem. Pamiętam jego charakterystyczny smak – łatwo go rozpoznać, bo dominuje w każdej potrawie, do której jest dodany i wcale nie poprawia jej smaku.

Creme caramel - krem karmelowy

Crème caramel

Crème caramel, deser, w różnych wariantach, znany na całym świecie, którego korzeni należy szukać w kuchni francuskiej, gdzie króluje na stołach na zmianę z crème brûlée, chociaż, w przeciwieństwie do niego, nie posiada twardej, chrupkiej warstwy karmelu, a miękki, karmelowy wierzch, który po wyjęciu deseru z kokilki, tworzy na całym kremie słodką, karmelową polewę.

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Proste pączki bez drożdży to pączki hiszpańskie, które znane są też jako pączki wiedeńskie lub gniazdka. Przygotowuje się je z parzonego ciasta, a do wyciśnięcia masy potrzebna jest szpryca, najlepiej z szeroką końcówką, chociaż ja wykorzystałam zwykłą, średnią tylkę do dekorowania tortu i usmażyłam mniejsze pączki. Są zupełnie inne niż nasze klasyczne, polskie pączki, a zamiast smażyć, można je przygotować w nieco zdrowszym wydaniu, piekąc w piekarniku.

Gazpacho

Gazpacho

Na upalne letnie dni (których nie mamy niestety zbyt wiele) idealne, lekkie i smaczne danie, czyli gazpacho. Dojrzałe pomidory, pachnący ogórek, wyrazisty smak papryki. Już wiem, że konieczna będzie dokładka.

Gazpacho to tradycyjny, andaluzyjski chłodnik przygotowywany na bazie dojrzałych pomidorów, z dodatkiem papryki, ogórka, oliwy i octu oraz, opcjonalnie, cebuli i czosnku.

Polub, zanim zapomnisz :)