Kuchnia nowozelandzka

Kuchnia nowozelandzka – przepisy na potrawy z Nowej Zelandii. To kuchnia, która rozwinęła się na wyspie położonej w sporej odległości od Australii i łączy w sobie tradycje rdzennych mieszkańców oraz ludów napływających z Wielkiej Brytanii, a w późniejszych latach również z Azji. Bazuje na rolnictwie oraz bogactwie ryb i owoców morza.

Pokazuję przepisy na potrawy kuchni nowozelandzkiej, która w dużym stopniu przypomina kuchnię Australii.

Beza Pavlova

Tort Pavlova

Słynna rosyjska balerina, Anna Pavlova, tańcząca w balecie na przełomie XIX i XX wieku, była znana jako pierwsza tancerka podróżująca z tanecznym tournee po całym świecie i odtwórczyni głównej roli w „Umierającym Łabędziu”. Do dziś uważa się też, że to właśnie ona, delikatna, eteryczna, o zwiewnych ruchach, zainspirowała podczas swojej podróży do Australii i Nowej Zelandii twórcę słynnego deseru. Choć między dwoma krajami odwiedzonymi kiedyś przez Annę trwa spór o jego pochodzenie, pewien cukiernik w latach dwudziestych XX wieku, na cześć słynnej baleriny stworzył prosty i niebiański wręcz deser – tort Pavlova, który z czasem Amerykanie zaadoptowali jako tradycyjny przysmak przygotowywany z okazji święta 4. lipca.

Polub, zanim zapomnisz :)