Kuchnia szwajcarska

Kuchnia szwajcarska – przepisy na potrawy ze Szwajcarii. Jest to kuchnia, na którą duży wpływ miały kultury krajów ościennych, ale ciesząca się też własnym, narodowym dorobkiem kulinarnym. Kuchnia szwajcarska to proste potrawy o nieskomplikowanym składzie wywodzące się z dawnej kuchni ludów uprawiających rolę, w których domach dominowały potrawy warzywne i zbożowe oraz mleko i jego przetwory.

Pokazuję przepisy na dania szwajcarskie krok po kroku.

Fondue

Fondue serowe

Podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi popularną przekąską w Szwajcarii jest fondue. Wymyślili je prawdopodobnie oszczędni Szwajcarzy, którym szkoda było wyrzucać zaschniętego sera. Fondue serowe przygotowuje się tradycyjnie w specjalnie do tego przeznaczonym kociołku, stale podgrzewanym, wokół którego zasiadają goście i długimi, cienkimi szpadkami, na które nabijają pokrojone w kostkę, białe pieczywo, wybierają fondue.

Chrabeli - szwajcarskie ciastka anyżowe

Chrabeli – szwajcarskie ciasteczka anyżowe

Ponieważ od pewnego czasu uczestniczę w akcji kulinarnej „Z widelcem po Europie”, a ciągle nie mam pomysłu ani czasu na przygotowanie dania z kuchni, która jest „obgotowywana” danego tygodnia, postanowiłam zmobilizować się i zrobić jakieś danie w tygodniu kuchni szwajcarskiej. Nie mając pojęcia o tym, jakie potrawy jada się w Szwajcarii ani urlopującego się aktualnie kolegi Szwajcara do pomocy, przeszukałam zagraniczne blogi kulinarne i znalazłam wyglądający dość przystępnie przepis na ciasteczka anyżowe o nazwie chrabeli.

Polub, zanim zapomnisz :)