Napoje

Przepisy kulinarne na napoje: herbaty, kawy, gorące czekolady, drinki, soki i kompoty. Orzeźwiają lub rozgrzewają. W mnóstwie barw i smaków. Alkoholowe lub bezalkoholowe. Pokazuję jak przygotować napoje słodzone oraz wersje dietetyczne czyli bez dodatku białego cukru. Najlepsze napoje chłodzące lub rozgrzewające na cały rok – przepisy krok po kroku.

Koktajl z melona

Koktajl z melona

Orzeźwiający dzięki dodatkowi pomarańcz i mięty, chociaż warto postarać się też o jedną limonkę, która podkreśli jego smak, koktajl z melona to kolejna propozycja na upalne lato lub, po prostu, pyszne i zdrowe śniadanie. Można przygotować go z każdego rodzaju melona, a moim blenderze wylądowała odmiana „galia”.

Koktajl z jabłek

Koktajl z jabłek

Prosty przepis na lato, jako pyszne, pożywne i zdrowe śniadanie lub deser fit proponuję koktajl z jabłek. Można zmiksować go ze świeżych, słodkich jabłek lub wcześniej upieczonych i wystudzonych, dzięki którym napój będzie mieć posmak pysznej szarlotki. To bardzo łatwy i smaczny koktajl jabłkowy, do zmiksowania w klasycznej wersji z mleka krowiego lub jogurtu albo wegańskiej, na bazie soku pomarańczowego. Bez cukru, za to z dużą ilością owoców oraz bakaliami.

Koktajl z jarmużem i truskawkami

Koktajl z jarmużem i truskawkami

Połączenie dość nietypowe, ale smaczne i to doskonały sposób na przemyt odrobiny warzyw w owocowym napoju. Zapraszam na koktajl z jarmużem i truskawkami, obok malin z koperkiem jest to jeden z zestawów, których spróbowania kilka lat temu bym się nie spodziewała. Gdzieś usłyszałam, gdzieś zobaczyłam, pokombinowałam, przetestowałam i oto jest :).

Koktajl bakaliowy

Koktajl bakaliowy

Pośród licznych wersji owocowych w moim menu gości od czasu do czasu koktajl bakaliowy. Po raz pierwszy spróbowałam go we wrocławskiej „Szynkarni” i zakochałam się w słodkim smaku oraz delikatnie chrupiących drobinkach. Można zrobić go zarówno ze zwierzęcego, jak i roślinnego mleka, jogurtu czy kefiru, a do przełamania głębokich i słodkich smaków wykorzystać orzeźwiające cytrusy. Częściej piję go jesienią i zimą, ale również wiosną i latem zdarza się mi mieć na niego ochotę.

Koktajl z botwinki

Koktajl z botwinki

Niełatwo czasem pokochać botwinkę, potrzeba cierpliwości i naprawdę dobrych, świeżych, jędrnych listków, żeby docenić jej smak. Koktajl z botwinki najlepiej smakuje w takiej wersji i uwierzcie mi, trzeba się odrobinę postarać i nie robić go w pośpiechu, bo sama mam za sobą nieudaną wersję. W połączeniu z pomarańczą, bananem i ananasem nieco łagodzi się jej intensywny smak, a w takim towarzystwie, wraz z selerem naciowym, tworzy doskonały zestaw witamin i minerałów i koktajl o głębokim, bordowym kolorze.

Koktajl z ananasa

Koktajl z ananasa

Wiele jest koktajli, które, choć słodkie, mogą doskonale orzeźwić w upalny dzień. Taki właśnie jest koktajl z ananasa, o bardzo prostym składzie, naturalnie słodki, a jednocześnie kwaskowaty. Bogaty w witaminy, o pięknym, słonecznym kolorze, który można zmienić w delikatną zieleń, dodając do miksowania garść listków świeżej mięty, kolendry, szpinaku lub jarmużu. Koktajl z ananasem to mój tegoroczny hit na wiosnę i lato.

Koktajl z natki pietruszki

Koktajl z natki pietruszki

Jeden z modnych od dłuższego czasu koktajli i bardzo mnie to cieszy, bo natka pietruszki jest zdrowa i zawiera tak dużo witaminy C, że mogą się przy niej schować owoce cytrusowe i wiele innych superproduktów. Koktajl z natki pietruszki traci jej co prawda trochę, bo jest miksowany w blenderze, ale nie dajmy się zwariować – pijąc go, wciąż dostarczamy do organizmu mnóstwo potrzebnych mu składników odżywczych.

Koktajl z awokado

Koktajl z awokado

Mogłoby się wydawać, że ten łagodny w smaku i mało słodki owoc nie nadaje się do przygotowania gęstego napoju, ale podjęłam wyzwanie i zrobiłam koktajl z awokado. Chciałam uzyskać kremową konsystencję i słodki smak z kwaśną nutą. Poeksperymentowałam z kolorem i uzyskałam apetyczną zieleń. To doskonały pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie lub deser.

Koktajl z buraków

Koktajl z buraków

Zakochałam się w buraczanych napojach podczas przeprowadzania warzywno-owocowego postu, ale dopiero po jego zakończeniu, kiedy mogłam już jeść wszystkie owoce, wymyśliłam przepis na koktajl z buraków idealny. Smaki słodkie równoważą się z kwaskowatymi, mamy tu bogactwo witamin i minerałów, a do tego dodajmy świetny smak, bo charakterystyczny burak nie dominuje w całej kompozycji.

Sok z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków

Soki z kiszonek powróciły do łask i bardzo dobrze, bo są zdrowe dzięki zawartości witaminy C powstałej w wyniku fermentacji. Są naturalnymi probiotykami o zbawiennym wpływie na jelita oraz poprawę odporności. Szczególnie polecane na zimę, ale nie zapominajmy o nich przez cały rok! Sok z kiszonych buraków jest chyba najpopularniejszy spośród wszystkich soków kiszonkowych i choć same buraki po kiszeniu ustępują, moim zdaniem, kiszonym ogórkom, kalafiorowi, kapuście i marchewce, to soczek pić uwielbiam!

Koktajl z jarmużu

Koktajl z jarmużu

Niełatwo o dobry smakowo koktajl z jarmużu, bo jego dość intensywny i charakterystyczny smak, po wymieszaniu z innymi składnikami nie zawsze dobrze się komponuje, potrafi zdominować całość i… zepsuć efekt, jeśli nie korzystamy wyłącznie ze świeżych, ciemnozielonych listków. Testowałam różne smaki i wreszcie dopracowałam recepturę na najlepszy koktajl jarmużowy.

Koktajl marchewkowy

Koktajl marchewkowy

W szkole średniej oszalałam na punkcie marchewkowych soków z kartonika. Piłam ich całe mnóstwo, choć dziś nie do końca pochwalam swoje podejście, bo oprócz owoców zawierały mnóstwo cukru. Teraz wolę domowy koktajl marchewkowy, którzy przygotowuję samodzielnie. Nie jest pasteryzowany, więc zachowuje więcej witamin, a tych, w marchewce i pozostałych składnikach, jest całe mnóstwo.

Polub, zanim zapomnisz :)