Przekąski

Proste dania do przekąszenia pomiędzy posiłkami czyli przekąski, chociaż warto pamiętać, że ta nazwa określa także część menu imprezowego, bo kiedy ze stołu znikają główne dania, przyjęło się, że coś musi na nim stać, gdyby któryś z gości nagle zgłodniał i stąd właśnie przekąski. Pokazuję przepisy na przekąski ciepłe i zimne, proste i trudniejsze, a wszystkie wyjątkowo smaczne.

Śledzie z burakami

Śledzie z burakami

Opcja dla tych, którym brakuje cierpliwości lub czasu do układania warstwowej sałatki. Śledzie z burakami w pięknym, purpurowym kolorze, zaskoczą nietypowym wyglądem i fantastycznym smakiem, bo łagodne ziemniaki i buraki oraz majonezowy sos świetnie smakują z kiszonymi ogórkami lub kaparami z zalewy, które dodają całości kwaskowatego smaku.

Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku

Choć z Japonią mają niewiele wspólnego, od kilkudziesięciu lat goszczą w polskiej kuchni. Śledzie po japońsku, w których chyba tylko marchewka i cebula oraz olej są składnikami, które zna każdy Japończyk, to bardzo smaczna przekąska i skoro już mają taką nazwę, warto zainspirować się wyglądem sushi i zawinąć je dekoracyjnie oraz ładnie ułożyć na talerzu.

Śledzie po wiejsku

Śledzie po wiejsku

Choć długo byłam wierna recepturze mojej mamy, od kilku lat eksperymentuję, poznając nowe smaki i tak, jakiś czas temu, w mojej kuchni zagościły śledzie po wiejsku. Klasyczny przepis z prostymi, warzywnymi dodatkami, które można potem, razem z rybą, zaserwować na talerzu i polać śmietaną, majonezem lub jogurtem.

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to przysmak, któremu popularność przywróciły „Kuchenne Rewolucje”, gdzie w jednym z odcinków Magda Gessler poleciła je przygotowywać jako przystawkę i zachwalała nie tylko z powodu dobrego smaku, ale możliwości przechowywania w lodówce przez dłuższy czas. A jest co zachwalać, bo gdy przygotuje się je z dojrzałych, słodkich pomidorów, a sos doprawi ziołami, podbiją niejedno serce i podniebienie.

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli

Przepis na Antywalentynki, choć polecam jeść ją częściej, również zakochanym, bo stanowczo za mało w przeciętnym, polskim domu jada się warzyw strączkowych. Pasta z fasoli, polska odpowiedź na modę na hummus, wyjątkowo smaczna i zdrowa, bo bogata w roślinne tłuszcze, białko i minerały.

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Jeden ze smaków mojego dzieciństwa, bo od zawsze uwielbiałam marynowane opieńki. Co roku jeździliśmy całą rodziną na grzyby, choć czasem i w naszym lesie udało nam się trafić na miejsca obfitujące w grzyby. Przepis na grzyby marynowane to receptura bardzo prosta i poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Późną jesienią i zimą, albo przez cały rok, można cieszyć się ich smakiem, bo to doskonała imprezowa przekąska lub składnik sałatek.

Ser pleśniowy pieczony

Ser pleśniowy pieczony

Zamiast na grillu, zwłaszcza jeśli za oknem pogoda w kratkę, a w domu brak odpowiedniej patelni, można przygotować ser pleśniowy pieczony. Coś dla miłośników serów, którzy cenią sobie proste przepisy i wyjątkowy efekt, bo ten najłatwiej uzyskać w tym daniu, kupując dobry ser o intensywnym smaku.

Bliny z kawiorem

Bliny z kawiorem

Choć u nas uchodzą za rarytas, bliny z kawiorem, rosyjska potrawa, w rzeczywistości jest bardzo prosta i wywodzi się z ubogiej, ludowej kuchni, skąd na carskie stoły zawędrowała w towarzystwie wykwintnych dodatków. Choć w Rosji byłam tylko „przelotem”, na moskiewskim lotnisku nie mogłam nie spróbować jak smakują, pomimo że te smażone na bazie mąki pszennej nie należały do klasyki rosyjskiej kuchni.

Polub, zanim zapomnisz :)