Przetwory

Przepisy na domowe przetwory. Dżemy, konfitury i powidła. Frużeliny, owoce w syropie. Kiszone lub marynowane warzywa, pikle, i grzyby. Warto przygotowywać domowe przetwory owocowe i warzywne, zamiast sięgać po te ze sklepowych półek, których jakość często pozostawia wiele do życzenia. Spróbujcie zrobić na początek te, które najłatwiej się żelują – to w kwestii owocowych. Z warzyw najłatwiej zacząć od ogórków, polskiego hitu na zimę.

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

Dawniej uważałam, że kapusta kiszona wywołuje u mnie wzdęcia i ból brzucha i na wiele lat rozstałam się z jej smakiem, nie wiedząc, że winić powinnam ciężkostrawny bigos, po którym podobne rewolucje miewa większość dzieciaków. Nasza miłość rozkwitła ponownie, gdy byłam już dorosła, a rok temu, przygotowując swoją pierwszą książkę kucharską, postanowiłam umieścić w niej tę recepturę. Bo przecież to nasz polski, zdrowy superprodukt, bogactwo witaminy C, naturalny probiotyk i idealny dodatek do obiadu.

Kiszony czosnek

Kiszony czosnek

Nie sądziłam, że będzie smakował właśnie tak: intensywny, dużo ostrzejszy niż ten świeży, drobniutko posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Kiszony czosnek: dla najtwardszych zawodników do zjedzenia za pomocą wykałaczki, prosto z miseczki ustawionej obok innych zakąsek imprezowych. Dla nieco delikatniejszych podniebień dodatek do kanapek, zup czy mięs i ryb, najlepiej dołożony już po obróbce termicznej lub pod sam jej koniec, żeby nie stracić jego wartości odżywczych.

15 Shares
Kiszona kapusta czerwona

Czerwona kapusta kiszona

Przygotowując ją wspólnie z mężem mojej kuzynki po raz pierwszy… przesoliliśmy! Nasza czerwona kapusta kiszona nadawała się do jedzenia wyłącznie po zmieszaniu z białą, która, na szczęście, wyszła znakomita. Oba kolory na talerzu tworzyły piękną kompozycję i uważam, że warto ukisić je w osobnych beczkach lub jednej, wspólnej, a nawet w mniejszych porcjach, bezpośrednio w słoikach, żeby zimą cieszyć się smakiem zdrowych, domowych kiszonek i bogactwem ich korzystnych składników.

151 Shares
Kiszona marchewka

Kiszona marchewka

Do kanapek, burgerów czy sałatek, a także jako przekąska na imprezę, zwłaszcza gdy zamiast w plastry, pokroi się ją w słupki. Kiszona marchewka, pachnąca cynamonem i ziołami, w pięknym, pomarańczowym kolorze. Tak, marchew kiszona też smakuje doskonale i jest miłą odmianą dla znanych wszystkim, choć oczywiście lubianych, ogórków.

30 Shares
Kiszone brokuły

Kiszone brokuły

Podobnie jak kalafior, można przygotować kiszone brokuły, zamknięte w słoiku, o kolorze przypominającym ogórki po kiszeniu, choć nieco innym zapachu. Może mniej dekoracyjne niż kiszony kalafior, za to smaczne i zdrowe, a gdy zechcemy pochwalić się nietypowymi kiszonkami, to te z brokułów na pewno zaskoczą wszystkich, którym w trakcie imprezy zaserwujemy je jako zakąskę do wódki.

24 Shares
Kiszony kalafior

Kiszony kalafior

Och, jaka to była niespodzianka, gdy po raz pierwszy postanowiłam go przygotować, wszystko nastawiłam i po spróbowaniu zaskoczył mnie jego doskonały smak. Jeśli lubicie kiszonki, ale takie z odrobiną chrupkości, kiszony kalafior powinien zawitać w Waszym menu. Szczególnie teraz, pod koniec lata, gdy warto przygotować kiszone przetwory z warzyw na zimę. Ma kwaskowaty posmak, pachnie ziołami i przyprawami, ładnie prezentuje się nawet po sfermentowaniu i zachowa odrobinę chrupkości, chyba że ukisicie go kilka dni dłużej, wtedy odrobinę mocniej się zeszkli.

7 Shares
Kiszona papryka

Kiszona papryka

Jedna z moich ulubionych kiszonek, idealny smak i zapach. Nie wiem, czy to chwilowa zachcianka, czy dłuższe zauroczenie, ale pochłaniam ją ostatnio w sporych ilościach. Może czuję potrzebę silnej regeneracji po zimie? Przesilenie już na szczęście za nami i oto mamy wiosnę, więc za moment będę się cieszyć smakiem młodych warzyw i owoców. Póki co, wystarczy mi do szczęścia kiszona papryka. Na zdrowie!

6 Shares
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Jeden ze smaków mojego dzieciństwa, bo od zawsze uwielbiałam marynowane opieńki. Co roku jeździliśmy całą rodziną na grzyby, choć czasem i w naszym lesie udało nam się trafić na miejsca obfitujące w grzyby. Przepis na grzyby marynowane to receptura bardzo prosta i poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Późną jesienią i zimą, albo przez cały rok, można cieszyć się ich smakiem, bo to doskonała imprezowa przekąska lub składnik sałatek.

22 Shares
Dżem truskawkowy bez cukru

Dżem truskawkowy bez cukru

Zastanawiałam się, czy to w ogóle możliwe, bo najprostszym sposobem na zmniejszenie cukru w dżemie jest wykorzystanie pektyn. Chodził mi po głowie dżem truskawkowy bez cukru, słodki dzięki dojrzałym truskawkom i zagęszczony jabłkowymi pektynami. Być może pokuszę się wreszcie na ich zakup, ale kiedy ochota na przygotowanie takiego dżemu była ogromna, a pod ręką miałam niezjedzone truskawki, wymyśliłam inną recepturę, na szybko.

Truskawka z rabarbarem

Truskawka z rabarbarem

Kolejny smak konfitury z dzieciństwa, tym razem truskawka z rabarbarem, idealna dla początkujących i dużo łatwiejsza do zżelowania niż klasyczny dżem truskawkowy. Podobna do dżemu z truskawek z rabarbarem, ale przygotowana zgodnie ze standardową procedurą wyrobu konfitur: owoce zasypałam cukrem i odstawiłam, następnie zalałam sokiem pomarańczowym i zagotowałam. Dopiero kolejnego dnia gotowałam całość do zgęstnienia.

Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny

Nie jest to klasyk wyniesiony z rodzinnego domu, bo konfitura z żurawiny nie gościła nigdy u nas na stole. Razem z całą rodziną po raz pierwszy miałam okazję spróbować jej 12 lat temu, podczas wspólnej wyprawy do Norwegii, gdzie znajoma zaserwowała ją podczas kolacji w towarzystwie mięsnych pulpetów, a następnego dnia jedliśmy ją na śniadanie, jako dodatek do słodkich naleśników. Szkoda, że ten smak odkryłam tak późno, bo połączenie mięsno-owocowe jest przecież od lat znane w kuchni polskiej, np. w kaczce pieczonej z jabłkami, a jako fanka naleśnikowych szaleństw chętnie łączę w nich słodkie i kwaśne smaki we wszelkich możliwych dodatkach.

4 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)