Specjalne okazje

Przepisy na specjalne okazje, np. święta, urodziny, imieniny, rodzinne spotkania i inne, ważne uroczystości. Pokazuję na blogu nie tylko przepisy na co dzień, ale również świąteczne, czasem nieco bardziej skomplikowane i czasochłonne, innym razem proste, szybkie i wygodne.

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Wiele przepisów na zrazy wołowe istnieje w kuchni polskiej i co dom, to inna metoda ich przygotowywania. Śledząc stare receptury, znalazłam sporo sposobów jak je przyrządzić i chciałam postawić na taki, który będzie nawiązywał do klasyki, ale trochę go unowocześnić. Jak myślicie, udało mi się?

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Nieskończenie wiele wersji tego przepisu można spotkać w naszej rodzimej, polskiej kuchni. Śledzie pod pierzynką przykrywa się gotowanymi lub pieczonymi warzywami o łagodnym smaku, łącząc z gotowanymi jajkami, świeżymi ziołami i kwaskowatym, wyrazistym smakiem, który dodaje charakteru całości, a dzięki niemu potrawa nie jest mdła.

4 Shares
Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku

Choć z Japonią mają niewiele wspólnego, od kilkudziesięciu lat goszczą w polskiej kuchni. Śledzie po japońsku, w których chyba tylko marchewka i cebula oraz olej są składnikami, które zna każdy Japończyk, to bardzo smaczna przekąska i skoro już mają taką nazwę, warto zainspirować się wyglądem sushi i zawinąć je dekoracyjnie oraz ładnie ułożyć na talerzu.

4 Shares
Śledzie po wiejsku

Śledzie po wiejsku

Choć długo byłam wierna recepturze mojej mamy, od kilku lat eksperymentuję, poznając nowe smaki i tak, jakiś czas temu, w mojej kuchni zagościły śledzie po wiejsku. Klasyczny przepis z prostymi, warzywnymi dodatkami, które można potem, razem z rybą, zaserwować na talerzu i polać śmietaną, majonezem lub jogurtem.

9 Shares
Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to przysmak, któremu popularność przywróciły „Kuchenne Rewolucje”, gdzie w jednym z odcinków Magda Gessler poleciła je przygotowywać jako przystawkę i zachwalała nie tylko z powodu dobrego smaku, ale możliwości przechowywania w lodówce przez dłuższy czas. A jest co zachwalać, bo gdy przygotuje się je z dojrzałych, słodkich pomidorów, a sos doprawi ziołami, podbiją niejedno serce i podniebienie.

4 Shares
Crumpets - racuchy brytyjskie

Crumpets – racuchy angielskie

Mniej słodkie od naszych, polskich i często jadane na wytrawnie, zwłaszcza gdy wierzch smaruje się pastą Marmite o intensywnym smaku: crumpets czyli racuchy angielskie z ciasta drożdżowego. Niewielkie, za to wysokie, bo smaży się je w metalowych pierścieniach. Nietłuste, a jeśli dodatkowo przygotuje się je na mące orkiszowej, można uzyskać smaczne śniadanie o niższym od białego pieczywa indeksie glikemicznym.

2 Shares
Churros

Churros

Smażone churros czyli hiszpańskie pączki: tłuste smakołyki, które wraz z kolonizacją zyskały popularność na całym świecie i obecnie są przysmakiem narodowym również w krajach Ameryki Łacińskiej, południowych i zachodnich stanach USA, a nawet na Filipinach. W Hiszpanii jada się je często na śniadanie, maczając w gorącej, gęstej czekoladzie. Podane z cukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową, są przysmakiem, którym Hiszpanie witają Nowy Rok.

5 Shares
Krewetki z mlekiem kokosowym

Krewetki z mlekiem kokosowym

Wiele jest takich potraw, które, choć mało skomplikowane, mają wyjątkowy smak i aromat. Zapamiętane na zawsze, przywoływane we wspomnieniach, goszczą na stole na specjalne okazje. Krewetki z mlekiem kokosowym to jedno z azjatyckich dań, które, choć Azja to ogromny kontynent, często spotyka się w tamtejszej, południowo-wschodniej kuchni. Podawane na różne sposoby, jako rzadsze curry lub w gęstszym sosie, są jedną z potraw, które podbiły moje serce.

3 Shares
Hummus

Hummus – pasta z ciecierzycy lub innych strączków

Wspaniała pasta bogata w roślinne tłuszcze i białka, idealna do maczania imprezowych przekąsek lub posmarowania kanapek, choć hummus, znany też jako humus czy houmous można też wykorzystać jako składnik sałatki lub dodatek do sosu czy zupy. Podawany na zimno, jako dip, świetnie pasuje do chlebków pita lub grillowanego mięsa.

10 Shares

Polub, zanim zapomnisz :)