Andrzejki

Sprawdzone przepisy kulinarne na Andrzejki czyli pomysły na potrawy andrzejkowe: najlepsze sałatki i przekąski oraz drinki. Moje propozycje na menu andrzejkowe to trochę klasyki i nowoczesności, tradycyjne dania i zakąski oraz przepisy sezonowe. Pomysły na andrzejkowe menu czyli co przygotować, upiec i ugotować na Andrzejki.

Hummus

Hummus – pasta z ciecierzycy lub innych strączków

Wspaniała pasta bogata w roślinne tłuszcze i białka, idealna do maczania imprezowych przekąsek lub posmarowania kanapek, choć hummus, znany też jako humus czy houmous można też wykorzystać jako składnik sałatki lub dodatek do sosu czy zupy. Podawany na zimno, jako dip, świetnie pasuje do chlebków pita lub grillowanego mięsa.

Daiquiri

Daiquiri

Jeden z drinków, których koniecznie trzeba spróbować na Kubie. Daiquiri, w zmrożonej szklance, ulubiony drink Ernesta Hemingway-a, który pił go w wersji papa doble, z podwójną porcją rumu. Podróżując po wyspie, nie sposób choć raz nie zastanowić się, jak to możliwe, że aż tyle drinków z tak małego kraju stało się popularnych na całym świecie.

Canchanchara

Canchanchara

Wybierając się w podróż na Kubę, warto przygotować się na niezapomniane wrażenia smakowe związane z piciem rumu, bo jeśli policzyć wszystkie drinki wymyślone przez Kubańczyków, które stały się popularne na całym świecie, można poczuć spore zaskoczenie. Od popularnego cuba libre czy mojito, poprzez ulubione przez Ernesta Hemingway-a daiquiri, często wybieraną przez panie piña coladę aż po rum collins i Mary Pickford oraz drink serwowany w Trinidadzie: canchanchara.

Ron collins

Rum collins

Kuchnia kubańska zapisuje się w pamięci odwiedzających ją turystów smakiem pysznych drinków, bazujących na narodowym alkoholu, cieszącym się niesłabnącą popularnością rumie. Można wymienić sporo ich nazw: kto z nas choć raz nie pił mojito? A daiquiri, lubiany przez Ernesta Hemingway-a koktajl? Jednym z drinków, których warto spróbować, będąc na Kubie, jest też rum collins, znany też jako ron collins, delikatny alkoholowy koktajl.

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Bardzo prosta i smaczna, klasyka gatunku czyli sałatka ziemniaczana, która na polskich stołach gości chyba równie często co sałatka jarzynowa, a w świątecznym czasie to jedno z dań awaryjnych, na które z reguły ma się zapas składników i można zrobić je przy okazji, gotując trochę więcej ziemniaków do obiadu czy tych na farsz do pierogów ruskich.

Sałatka z kurczakiem i pistacjami

Sałatka z kurczakiem i pistacjami

Sałatki jesienne kojarzą nam się często z cięższymi recepturami, zawierającymi gotowane warzywa, np. ziemniaki, marchewkę czy seler. Doprawione śmietaną lub majonezem, są sycące i kaloryczne, ale gotowanie pozbawia je najważniejszych składników odżywczych: bogactwa witamin. Jesienią, na popołudniowy spadek energii proponuję przygotowanie sałatki zdrowej i lekkiej, a jednocześnie bogatej zarówno w białka, jak i zdrowe tłuszcze i witaminy. Sałatka z kurczakiem i pistacjami, z dodatkiem pysznych, pięknie dekorujących cały talerz fig, które można zastąpić plasterkami dojrzałej gruszki czy pomarańczy, które równie dobrze skomponują się z zielonymi, chrupiącymi, odżywczymi pistacjami i łagodnym, podkreślonym dodatkiem cytryny, kurczakiem.

Melon z szynką parmeńską

Melon z szynką parmeńską

Prosta przystawka – starter przed głównym daniem albo pyszne śniadanie lub imprezowa przekąska. Melon z szynką parmeńską – patrzę i myśli od razu kieruję do słonecznej Italii. Włoska szynka, dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi, komponuje się świetnie ze składnikami sałatek oraz owocami. Jeśli nie macie możliwości kupić melona, polecam spróbować z niezbyt mocno dojrzałą gruszką – będzie smakować równie wyśmienicie.

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Wesele, komunia, spotkanie rodzinne, Andrzejki, Sylwester, Karnawał… okazji, kiedy możemy zjeść pyszne krokiety z kapustą i grzybami jest wiele. Smakują wyśmienicie podane w towarzystwie barszczu czerwonego, najlepiej oczywiście takiego domowego, przygotowanego na zakwasie lub ugotowanego z buraków z dodatkiem kwaśnych jabłek. Uwielbiam krokiety z kapustą i grzybami za ich bezmięsny skład – to uniwersalna potrawa i serwując ją gościom zawsze mamy pewność, że jeśli znajdą się wśród nich wegetarianie, to właśnie to danie będą mogli bez obaw zjeść w zgodzie ze swoją dietą.

Smażone krewetki w panierce

Smażone krewetki w panierce

Proste, a zarazem eleganckie dania można łatwo wyczarować z krewetek. Poza zupami, które czasami wymagają dłuższego gotowania i wcześniejszego przygotowania wywaru, raczej trudno o skomplikowany przepis na krewetki. Najpopularniejsze smażone krewetki przygotowuje się na maśle lub oliwie, wzbogacając ich smak dodatkiem czosnku lub chili, a w nieco innej wersji można zrobić smażone krewetki w panierce, wykorzystując mąkę kukurydzianą i pszenną. Lubię od czasu do czasu, w ramach różnorodności, przyrządzić je właśnie w taki sposób, choć na co dzień jestem zwolenniczką tych na maśle lub krewetek z grilla.

Roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana

Od kilku lat w karnawale spotykamy się często ze znajomymi na domowych imprezach. Bardzo lubię takie wieczory, kiedy pomimo pluchy czy mrozu za oknem, można pośmiać się w gronie przyjaciół, napić dobrego drinka i przygotować wspólnie drobne przekąski. Takie, które nie wymagają zbyt dużo wysiłku, ładnie prezentują się na stole i można je podać na niewielkim stoliku, bez konieczności nakrywania do dużego stołu. Na domowych imprezach karnawałowych królują wędliny i sery, sałatki oraz wszelkie koreczki i roladki. Każdy z moich znajomych lubi co innego, więc zawsze przygotowujemy kilka różnych wariantów do wyboru. W wersji bez mięsa świetnie sprawdzą się roladki z bakłażana z twarogiem, doskonałe do przegryzienia po wypiciu czegoś mocniejszego, takie szybkie, na jeden kęs. Roladka wędruje do ust i zaraz można wrócić na domowy parkiet do tańca lub znowu słuchać dowcipów opowiadanych przez siedzącego obok kolegę.

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Tatar wołowy to doskonała zakąska do czystej wódki, wypijanej bezpośrednio z kieliszka i obok ziemniaków z gzikiem jest najpopularniejszym dodatkiem do alkoholu sprzedawanym w popularnych ostatnio w Polsce barach, gdzie wódki i inne specjały serwuje się w cenie ok. 5 zł. Wołowina to świetny „podkład” do długiego, całonocnego imprezowania i często, bawiąc się w klubach razem ze znajomymi, wpadamy nocą „na wódeczkę i tatar”. W tym roku będzie to też jedno z dań, które zaserwujemy podczas sylwestrowej imprezy domowej. Chcąc udoskonalić swój przepis na tatar wołowy, przygotowałam go niedawno w nieco innej niż dotychczas wersji. Zamiast przyprawy do zup wykorzystałam do wzbogacenia jego smaku musztardę, a czarny pieprz zastąpiłam mieszanką czerwonego i zielonego, roztłukując całe ziarna w moździerzu. Tym razem, zgodnie z zaleceniami szefów kuchni, nie mieliłam mięsa w maszynce. Powstał wyborny tatar wołowy o delikatnym smaku, pachnący pięknie przyprawami.

Polub, zanim zapomnisz :)