Śledzik

Śledzik obchodzony jest w Polsce we wtorek poprzedzający Środę Popielcową. To ostatni dzień świętowania Karnawału, jego zakończenie przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Tradycyjnie tego dnia jada się śledzie, stąd nazwa „śledzik”, chociaż w Wielkopolsce funkcjonuje też określenie „podkoziołek”. Z okazji Śledzika na stołach imprezowych pojawiają się też inne ryby oraz przekąski serwowane z alkoholem. Zapraszam po przepisy na śledzie i inne, „śledzikowe” potrawy :).

Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku

Choć z Japonią mają niewiele wspólnego, od kilkudziesięciu lat goszczą w polskiej kuchni. Śledzie po japońsku, w których chyba tylko marchewka i cebula oraz olej są składnikami, które zna każdy Japończyk, to bardzo smaczna przekąska i skoro już mają taką nazwę, warto zainspirować się wyglądem sushi i zawinąć je dekoracyjnie oraz ładnie ułożyć na talerzu.

Śledzie po wiejsku

Śledzie po wiejsku

Choć długo byłam wierna recepturze mojej mamy, od kilku lat eksperymentuję, poznając nowe smaki i tak, jakiś czas temu, w mojej kuchni zagościły śledzie po wiejsku. Klasyczny przepis z prostymi, warzywnymi dodatkami, które można potem, razem z rybą, zaserwować na talerzu i polać śmietaną, majonezem lub jogurtem.

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to przysmak, któremu popularność przywróciły „Kuchenne Rewolucje”, gdzie w jednym z odcinków Magda Gessler poleciła je przygotowywać jako przystawkę i zachwalała nie tylko z powodu dobrego smaku, ale możliwości przechowywania w lodówce przez dłuższy czas. A jest co zachwalać, bo gdy przygotuje się je z dojrzałych, słodkich pomidorów, a sos doprawi ziołami, podbiją niejedno serce i podniebienie.

Bliny z kawiorem

Bliny z kawiorem

Choć u nas uchodzą za rarytas, bliny z kawiorem, rosyjska potrawa, w rzeczywistości jest bardzo prosta i wywodzi się z ubogiej, ludowej kuchni, skąd na carskie stoły zawędrowała w towarzystwie wykwintnych dodatków. Choć w Rosji byłam tylko „przelotem”, na moskiewskim lotnisku nie mogłam nie spróbować jak smakują, pomimo że te smażone na bazie mąki pszennej nie należały do klasyki rosyjskiej kuchni.

Łosoś gravadlax

Łosoś gravlax

Alternatywa dla tradycyjnego, polskiego śledzia, powstała w krajach skandynawskich, gdzie świeżo złowionego łososia zasypywało się w piasku, tuż przy brzegu, w morzu, pozostawiając mięso to zamarynowania w słonej wodzie. Łosoś gravlax (znany też jako łosoś gravad lax lub łosoś gravlaks) współcześnie przygotowywany jest nieco inaczej.

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Tatar wołowy to doskonała zakąska do czystej wódki, wypijanej bezpośrednio z kieliszka i obok ziemniaków z gzikiem jest najpopularniejszym dodatkiem do alkoholu sprzedawanym w popularnych ostatnio w Polsce barach, gdzie wódki i inne specjały serwuje się w cenie ok. 5 zł. Wołowina to świetny „podkład” do długiego, całonocnego imprezowania i często, bawiąc się w klubach razem ze znajomymi, wpadamy nocą „na wódeczkę i tatar”. W tym roku będzie to też jedno z dań, które zaserwujemy podczas sylwestrowej imprezy domowej. Chcąc udoskonalić swój przepis na tatar wołowy, przygotowałam go niedawno w nieco innej niż dotychczas wersji. Zamiast przyprawy do zup wykorzystałam do wzbogacenia jego smaku musztardę, a czarny pieprz zastąpiłam mieszanką czerwonego i zielonego, roztłukując całe ziarna w moździerzu. Tym razem, zgodnie z zaleceniami szefów kuchni, nie mieliłam mięsa w maszynce. Powstał wyborny tatar wołowy o delikatnym smaku, pachnący pięknie przyprawami.

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Jedną z sałatek królujących na spotkaniach w mojej rodzinie jest sałatka śledziowa, która, na przemian ze śledziami w śmietanie lub śledziami w majonezie, bywa serwowana na naszym rodzinnym stole podczas Bożego Narodzenia, Sylwestra czy imprez imieninowych lub urodzinowych. To jeden z tych prostych i szybkich przepisów, uniwersalnych, który można wzbogacać o drobne dodatki, choć główna nuta smakowa zawsze pozostaje ta sama.

Polub, zanim zapomnisz :)