Tłusty czwartek

Tłusty Czwartek (w Małopolsce znany też jako Combrowy Czwartek) przypada w tygodniu poprzedzającym Środę Popielcową i rozpoczyna ostatni tydzień Karnawału. Jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem i, zgodnie z tradycją, tego dnia przygotowuje się smakołyki, które mają wystarczyć na 7 ostatnich dni karnawałowego świętowania. Przepisy na Tłusty Czwartek to smażone słodkości z drożdżowo-mleczno-jajecznych ciast: pączki, oponki, racuchy, róże karnawałowe i faworki.

Crumpets - racuchy brytyjskie

Crumpets – racuchy angielskie

Mniej słodkie od naszych, polskich i często jadane na wytrawnie, zwłaszcza gdy wierzch smaruje się pastą Marmite o intensywnym smaku: crumpets czyli racuchy angielskie z ciasta drożdżowego. Niewielkie, za to wysokie, bo smaży się je w metalowych pierścieniach. Nietłuste, a jeśli dodatkowo przygotuje się je na mące orkiszowej, można uzyskać smaczne śniadanie o niższym od białego pieczywa indeksie glikemicznym.

2 Shares
Churros

Churros

Smażone churros czyli hiszpańskie pączki: tłuste smakołyki, które wraz z kolonizacją zyskały popularność na całym świecie i obecnie są przysmakiem narodowym również w krajach Ameryki Łacińskiej, południowych i zachodnich stanach USA, a nawet na Filipinach. W Hiszpanii jada się je często na śniadanie, maczając w gorącej, gęstej czekoladzie. Podane z cukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową, są przysmakiem, którym Hiszpanie witają Nowy Rok.

9 Shares
Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe

Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe

Oto moje początki prób przygotowywania naleśników bez glutenu, a przy okazji, bez jajek czyli wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe. Można usmażyć je w grubszej wersji, bo te cieńsze, ze względu na mniejszą elastyczność, mogą przywierać do patelni i trudniej się obracać.

Crepes

Crepes – cienkie naleśniki francuskie

Słynne na całym świecie, cienkie jak chusteczka crêpes czyli naleśniki francuskie, którymi pachnie Paryż, a kupić można je w małych, przydrożnych budkach, lokalnych kawiarniach oraz niedużych naleśnikarniach. Nie ma chyba kuchni, która nie szczyciłaby się smacznymi naleśnikami, czy to słodkimi, czy wytrawnymi, serwowanymi nawet tam, gdzie mleko i jego przetwory są trudniej dostępne i zastępuje się je wodą, mlekami roślinnymi lub większą liczbą jaj czy dodatkowym tłuszczem. Crepes dają mnóstwo możliwości do kuchennych eksperymentów!

1 Shares
Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Uwielbiam naszą rodzimą kuchnię polską za smak jabłek, których w naszym kraju można spotkać chyba ok. 20 rodzajów, a moimi ulubionymi są te twarde i słodkie, o żółto-czerwonej skórce lub niemal całkowicie bordowe, wyjątkowo soczyste. Z takich właśnie w czasach dzieciństwa jadałam racuchy z jabłkami, które babcia smażyła nam na deser, gdy po całodziennym bieganiu po podwórku, może czasem przerwanym przez konieczność zjedzenia obiadu, wreszcie udało nas się doprosić o powrót do domu.

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Proste pączki bez drożdży to pączki hiszpańskie, które znane są też jako pączki wiedeńskie lub gniazdka. Przygotowuje się je z parzonego ciasta, a do wyciśnięcia masy potrzebna jest szpryca, najlepiej z szeroką końcówką, chociaż ja wykorzystałam zwykłą, średnią tylkę do dekorowania tortu i usmażyłam mniejsze pączki. Są zupełnie inne niż nasze klasyczne, polskie pączki, a zamiast smażyć, można je przygotować w nieco zdrowszym wydaniu, piekąc w piekarniku.

Donuts

Donuts

Donuts lub doughnuts, pyszne i kolorowe pączki amerykańskie, których pierwszy raz spróbowałam kilka lat temu… w Berlinie, w jednej z najbardziej znanych na świecie, sieciowych cukierni. Zachwycają oko bogactwem kolorów i różnorodnością zdobień i naprawdę trudno zdecydować, które pączki z dziurką wybrać, stojąc przy kasie i patrząc na apetyczne wypieki z lukrem we wszystkich możliwych barwach. Pączki amerykańskie w Berlinie nie zachwycały. Smakowały dobrze, ale bez tego szczególnego „czegoś”, co sprawiłoby, że ich smak zapamiętam do końca życia.

1 Shares
Pączki pieczone

Pączki pieczone

Pączki pieczone to idealna alternatywa dla tych z Was, którzy nie przepadają za smażeniem na głębokim tłuszczu, nie mogą jeść smażonych potraw lub nie mają wystarczająco dużo czasu na to, żeby stać nad garnkiem ze smalcem i przygotowywać klasyczne pączki. Być może powiecie, że wystarczy przecież kupić pączki w cukierni, ale radość i ogromną satysfakcję z przygotowania własnoręcznie pączków zrozumie tylko ten, kto uwielbia gotować i piec, a przyjemność sprawia mu dzielenie się z innymi efektami swojej pracy.

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe, delikatne i lżejsze od klasycznych oponek z serem, moja babcia przygotowuje co roku z okazji kończącego się Karnawału. Usmażone na Tłusty Czwartek, razem z pączkami, stoją na stole w spiżarni i kuszą lukrem oraz charakterystycznym zapachem ciasta smażonego na smalcu. Ciężko nie zakraść się do kuchni, uchylić spiżarnianych drzwi i nie wykraść jednej sztuki tak, żeby nikt nie widział, bo to wokół kuchni i salonu toczy się rodzinne życie w czasie naszych spotkań.

Pączusie

Pączusie

Smażąc oponki z serem lub oponki drożdżowe, z pozostałego po wycinaniu za pomocą kieliszka dziurek ciasta można szybko przygotować pączusie, znane też jako pączuszki. Małe, urocze ciasteczka serowe lub drożdżowe, do usmażenia w kilka sekund, idealny dodatek do popołudniowej kawy lub smakołyk, który można wrzucić do serwowanej na śniadanie zupy mlecznej. Choć u mnie w domu w Tłusty Czwartek królowały pączki, ogromnym sentymentem darzę te małe słodkości, które co roku wychodzą spod ręki mojej babci.

Oponki

Oponki serowe

Ciężko mi zdecydować co lepsze: pączki czy oponki serowe? Z okazji Tłustego Czwartku w tym roku w mojej kuchni po raz pierwszy od wielu lat goszczą oponki z serem, bo to właśnie serowe ciasto i dziurka odróżniają oponki od klasycznych pączków. Można usmażyć oponki drożdżowe, które wymagają wyrastania surowego ciasta w lodówce, ale te z serem przygotujecie o wiele prościej i szybciej, bo ciasto w trakcie smażenia rośnie dzięki dodatkowi sody.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)