Święta

Przepisy kulinarne na świąteczne potrawy. Polska kuchnia na Święta to klasyczne potrawy, które różnią się w zależności od regionu kraju i wpływu obcych kultur, jaki wywarły na regionalne dania. Pokazuję przepisy na dania wigilijne i wielkanocne oraz z okazji innych świąt, np. 11 listopada czyli świętego Marcina. Prezentuję przepisy na potrawy międzynarodowe, które na dobre zadomowiły się też w naszej polskiej, świątecznej kuchni.

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Wiele przepisów na zrazy wołowe istnieje w kuchni polskiej i co dom, to inna metoda ich przygotowywania. Śledząc stare receptury, znalazłam sporo sposobów jak je przyrządzić i chciałam postawić na taki, który będzie nawiązywał do klasyki, ale trochę go unowocześnić. Jak myślicie, udało mi się?

Babka parzona

Babka parzona

Trudno mi powiedzieć, czy różni się czymkolwiek od klasycznej wersji drożdżowej, bo babka parzona, według mojej receptury, również wyrasta na drożdżach, choć jeśli przeszukacie różne źródła, znajdziecie też na nią przepisy z proszkiem do pieczenia. Tak jak zaparzane ciasto na pierogi ma lepszą konsystencję od tego powstającego z mąki wymieszanej z letnią wodą, tak ciasto na moją parzoną babkę posiada strukturę, która ułatwi mu wyrastanie przed i w trakcie pieczenia.

2 Shares
Babka z kajmakiem

Babka z kajmakiem

Kolekcja upieczonych przeze mnie babek jest już spora, a w tym roku postanowiłam poszerzyć ją o nowy wypiek. Babka z kajmakiem, nie tylko w formie polewy, ale też z dodatkiem do masy, dzięki czemu po przekrojeniu zaskakuje karmelowym kolorem. Przypomina odrobinę ciasto krówkę, choć to zupełnie inna receptura.

2 Shares
Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Planowałam jego przygotowanie od 2012 roku i wciąż nie mogła nadejść jego kolej, bo pojawiały się pomysły na bardziej popularne ciasta wielkanocne. Mazurek pomarańczowy, równie prosty do zrobienia co inne mazurki, bo tradycja każe przygotowywać nieskomplikowane ciasta kruche posmarowane przetworami z owoców i udekorowane dowolną metodą, im bardziej wymyślną, tym lepiej. Mój mazurek z pomarańczami wpisuje się w tę tradycję doskonale, bo choć receptura nieskomplikowana i skład również prosty, to dekoracja dość fikuśna, nieprawdaż?

2 Shares
Mazurek jabłkowy

Mazurek jabłkowy

To chyba jeden z prostszych i jednocześnie najbardziej efektownych wypieków na Wielkanoc: mazurek jabłkowy. Nie wiem, czemu dopiero teraz wpadłam na pomysł, że można byłoby upiec zwykły, kruchy spód, posmarować go pysznym dżemem jabłkowym i udekorować migdałami w płatkach oraz różyczkami z podduszonych, pokrojonych wcześniej w półksiężyce jabłek. Tak niewiele trzeba, żeby osiągnąć zaskakujący efekt.

5 Shares
Jak ugotować jajko na miękko i twardo

Jak ugotować jajko

Jak ugotować jajko? Idealne jajko na twardo, łatwe do obrania ze skorupki, bez ciemnej, nieapetycznej obwódki wokół ugotowanego żółtka. Można podać je gorące, w kieliszku do jajek, z odrobiną soli, keczupu lub majonezu. Pokrojone na plasterki lub w ósemki jajko na twardo jest doskonałą dekoracją kanapek i zup, a w kostkę – do sałatek. A może jajko na miękko z rozpływającym się żółtkiem?

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Choć proponowana przeze mnie wersja wigilijna była bez zabielania, to moja ulubiona zupa grzybowa, która przywodzi na myśl smak dzieciństwa to ta z suszonych grzybów, samodzielnie zbieranych co roku w okolicznych lasach. Te chłodne poranki, kiedy mama lub babcia dawały mi do ręki małe wiaderko, potem wieczorne, wspólne czyszczenie i nawlekanie na nitki do suszenia, żeby później móc cieszyć się smakiem sosów i najlepszej zupy.

Ludziki z piernika

Ludziki z piernika

Chyba każdy, kto oglądał Shreka, miał choć raz ochotę upiec ludziki z piernika czyli „ciastki”. Do ich przygotowania wystarczy prosta foremka lub odrobina wytrwałości, bo przecież kilka sztuk, zwłaszcza tych większych, można spokojnie wyciąć za pomocą noża, kładąc na rozwałkowane ciasto piernikowe wycięty z papieru szablon. Nawet najprostsza dekoracja z lukru i odpowiedni kształt wystarczą do uzyskania zabawnych ludzików piernikowych.

Szpajza cytrynowa

Szpajza cytrynowa

Deser lekki jak chmurka – niestety tylko wtedy, gdy mowa o konsystencji, bo za sprawą cukru i jajek oraz bitej śmietany kalorii ma sporo. Szpajza cytrynowa – jedna z dwóch klasycznych wersji śląskiego deseru, który, obok szpajzy czekoladowej, króluje na imprezach rodzinnych i w Święta na Śląsku.

Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy

Jedna z tradycyjnych przekąsek na świątecznym lub imprezowym stole to pasztet, najlepiej wilgotny i łatwy do rozsmarowania na kanapce, ale jednocześnie taki, który nada się do pokrojenia w plastry i eleganckiego ułożenia na półmisku. Pasztet wieprzowy, który proponuję Wam przygotować, ma taką konsystencję, a gotuje się go z dodatkiem czerwonego wina.

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Bardzo prosta i smaczna, klasyka gatunku czyli sałatka ziemniaczana, która na polskich stołach gości chyba równie często co sałatka jarzynowa, a w świątecznym czasie to jedno z dań awaryjnych, na które z reguły ma się zapas składników i można zrobić je przy okazji, gotując trochę więcej ziemniaków do obiadu czy tych na farsz do pierogów ruskich.

Polub, zanim zapomnisz :)