Suflet serowy

Błyskawicznie wyrasta dzięki pianie z białek i równie szybko potrafi opaść, jeśli za wcześnie wyjmiemy go z piekarnika lub otworzymy drzwiczki w trakcie pieczenia. Suflet serowy podajemy koniecznie na gorąco, dlatego do pieca wstawiamy go wtedy, gdy jesteśmy pewni, że wszyscy goście są już w drodze na nasze domowe przyjęcie. Jest bardzo smaczną przekąską imprezową lub potrawą do zjedzenia na kolację.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Mój suflet serowy jest „gąbczasty” i puszysty. Nie nie dajmy się jednak zwieść tej pozornej lekkości. Zawiera sporo kalorii za sprawą żółtego sera, ale zjedzony w niewielkiej ilości, od czasu do czasu, nie zaszkodzi żadnej figurze. Ważne, żeby zachować umiar! Będzie pasować do różnego rodzaju lekkich sałatek lub ciepłego pieczywa. Można podać go z pieczonymi warzywami. Co kto lubi. Ciekawa jestem, jak Wy go zaserwujecie! Zobaczcie jak zrobić suflet z sera.

5 od 1 osoby
Suflet serowy
Suflet serowy
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
1 godz.
 
Prosty do przygotowania i bardzo smaczny suflet serowy z dodatkiem pachnącej gałki muszkatołowej, wyrastający na pianie z białek.
Danie: Przekąska
Kuchnia: Francuska
Przepis na: suflet serowy, suflet z sera, suflet z serem
Liczba kalorii: 166 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 150 g sera emmentaler (utarty na tarce o grubych oczkach)
  • 4 jajka
  • szklanki mleka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Suflet serowy - Jak zrobić
  1. Masło roztapiam w rondelku, na niewielkim ogniu. Dosypuję mąkę i robię zasmażkę.
  2. Dolewam mleko, dosypuję sól i pieprz. Doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając.
  3. Gdy sos zgęstnieje, dodaję ser. Mieszam, aż się rozpuści, zdejmuję z ognia.
  4. Do masy serowej dodaję żółtka, dokładnie i mocno mocno mieszam. Lekko studzę.
  5. Ubijam na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Dodaję stopniowo do masy żółtkowej, delikatnie mieszam.
  6. Masę na suflet przelewam do kokilek wysmarowanych masłem i posypuję tartą gałką muszkatołową. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C (kokilki powinny stać na dolnym poziomie, wtedy wierzch sufletu nie zrumieni się zbyt szybko) przez ok. 30-45 minut. Nie otwieram piekarnika podczas pieczenia.
  7. Podaję suflet serowy od razu po przygotowaniu, gorący.
Wartości odżywcze
Suflet serowy
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 166 kcal Kalorie z tłuszczów 108 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 12g 18%
Tłuszcze nasycone 6g 30%
Cholesterol 138mg 46%
Sód 306mg 13%
Potas 77mg 2%
Węglowodany ogółem 3g 1%
Cukry 1g
Białko 10g 20%
Witamina A 8.9%
Wapń 22.9%
Żelazo 3.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Do takiego sufletu serowego proponuję białe, wytrawne wino. Zgodzicie się, że to idealny dodatek?

Suflet z sera żółtego
Suflet z sera żółtego

Bardzo jestem ciekawa, jak wyjdzie Wam serowy suflet. Dajcie koniecznie znać w komentarzach :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

18 komentarzy
  1. Muszę sprawdzić jak to będzie w nowym piekarniku, ale w starym właśnie tyle czasu i takiej temperatury było trzeba, żeby je zrobić. A przypieczone są wg mnie w sam raz, w końcu to suflet serowy a nie deserowy :).

  2. Cześć, czy czas pieczenia nie jest za gługi i/lub trmperatura zbyt wysoka? Przeciez to male porcyjki, a 40 min w 200 stopniach , to naprawdę nie mało. Na filmie widać, że suflety mają brązowy wierzch – moim zdaniem zbyt przypieczony.

  3. Betterware. Ale wg mnie jest kompletnie nieprzydatna, wypróbowałam ją parę razy jak jeszcze nie miałam miksera, a potem odstawiłam i już po nią nie sięgam.

  4. Uwielbiam suflety – delikatne, piankowe i praktycznie w dowolnym smaku. Nie mam niestety kokilek, więc raczej robię jeden duży. W przepisach na suflet serowy widziałem czasem kirsch. Twoje wyglądają wspaniale.

  5. Uroczy suflet! Kiedyś bałam się do nich podejść.Teraz z powodzeniem piekę w różnych konstelacjach.Twój jest ciekawą propozycją do wypróbowania.
    Pozdrawiam!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)