Zamiast modrej lub przygotowanej w inny sposób zasmażanej, podawanych na ciepło, z czerwonej kapusty można przygotować też bardzo smaczny dodatek do obiadu. Pyszna surówka z czerwonej kapusty, z odrobiną cebuli i jabłka, ugnieciona (będzie bardziej miękka i wilgotna) i polana sosem winegret lub zagęszczona majonezem.
Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne surówki
Surówka z czerwonej kapusty będzie świetnie pasować zarówno do kotletów mięsnych jak i dań rybnych, a na stole, zwłaszcza obok innych, kolorowych surówek, utworzy piękną i apetyczną ozdobę.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- ½ główki czerwonej kapusty (usunięte zewnętrzne, zepsute liście; poszatkowana)
- 1 jabłko (pokrojone w drobną kostkę lub utarte na tarce o grubych oczkach)
- sos winegret lub majonez (kilka łyżek)
- sól, cukier, pieprz
- sok z cytryny (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić sos winegret
- Jak zrobić majonez
Jak zrobić
- Poszatkowaną kapustę delikatnie solę i, opcjonalnie, lekko ugniatam, żeby zmiękła i puściła odrobinę soku.
- Mieszam kapustę z pozostałymi składnikami (do wersji z majonezem można dodać sok z cytryny) i w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Sałatka wyszła wyśmienita! wreszcie znalazłam przepis idealny!
Ogromnie się cieszę, w takim razie życzę smacznego na kolejne potrawy :D.
super już dawno szukałam takiego przepisu na surówkę z czerwonej kapusty
Uwielbiam kapuste! kiszona, czerwona czy tez wszelakie surowki. Ale za
kazdym razem kiedy staram sie cos takiego zrobic, to jednak nie to samo co
u mamy czy u babci. Z buraczkami podobnie, niby burak ten sam, ale smak
zupelnie inny. Byc moze nie mam reki do tego, lub polskie warzywa sie do
tego lepiej nadaja.
PYSZNE CO NIE
Dodaję do mojej playlisty 🙂
Już tak dawno nie robiłem tej surówki, że zapomniałem że istnieje. A przecież nie ma zdrowszego warzywa jak kapusta (zwłaszcza kiszona)
REWELACJA suróweczka:):):):)Dziękuję 🙂 Napewno będę zaglądać częściej po nowe inspiracje:):)
Zrobiłam suróweczkę, wersję z majonzem (ale naprawdę niedużo go) i jest pyszna!
Bardzo smaczna tak surówka. Ja czasami zamiast cebuli dodaję por. Pozdrawiam:)
[..YouTube..] Bardzo smaczna tak surówka. Ja czasami zamiast cebuli dodaję por. Pozdrawiam:)
A te czerwone wiórki widoczne na zdjęciu, to co? papryczka jakaś? Mi się podoba, ale wg żony nie pasuje kolorystycznie 🙂 Tak czy siak, na niedzielny obiad ze schabowym w roli głównej będzie!
Papryczka chili, wg mnie pasuje pod jednym i drugim względem :).
Surówkę zdecydowanie !
wczoraj kupiłam wiaderko kiszonej czerwonej kapusty i zrobiłam z jabłkiem, cebulą i jogurtem – pyszne!
Ja osobiscie wole suruweczke..;-)
Nie wątpię, że smaczna, ale gwoli ścisłości: po ugotowaniu to już nie surówka 🙂
surówkę tak,w najprostszej wersji,za to zasmażanej nie lubię w ogóle:)
Uwielbiam surówkę, za to zasmażanej nigdy nie jadłam :/
zasmażaną!
ta z majonezem jest rewelacyjna ja robie tez inna -gotuje po odcedzeniu skrapiam kilkoma kroplami cytryny dodaje cebule drobno pokrojona pieprtz sol i oliwe-tez jest b dobra