Szarlotka przepis | Dorota Kamińska

Szarlotka

Najlepsza szarlotka wysoka, na bardzo kruchym cieście, z jabłkami pokrojonymi w cienkie plasterki. Po upieczeniu i przekrojeniu ciasta zaskakuje fantazyjnym, cieszącym oko wzorkiem. W przeciwieństwie do jabłecznika, szarlotka kojarzyła mi się zawsze z wysokim ciastem, z dużą ilością jabłek, pachnącym cynamonem. Oczywiście obowiązkowo podana na ciepło, z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Pokażę Wam jak zrobić szarlotkę.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na ciasta

Wbrew pozorom taka wysoka szarlotka nie jest trudna do zrobienia! Nie wymaga też dodania do masy jabłkowej proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej. Przepisem na sukces w jej wypieku są odpowiednie, winne, jednak nie za kwaśne jabłka. Delikatnie uprażone z cukrem i skrobią ziemniaczaną, zamienią się podczas pieczenia w smaczny, pachnący, gęsty budyń z owocami.

Szarlotka wysoka

W podstawowej wersji do masy jabłkowej wystarczą tylko jabłka z cukrem, cynamonem i skrobią ziemniaczaną. Dużo jabłek! Dodatkowej nuty smakowej dodadzą im rodzynki i/lub płatki migdałowe. Wysoką szarlotkę najlepiej upiec na bardzo kruchym cieście, przygotowanym na gotowanych na twardo żółtkach. Taki spód po nałożeniu mokrej i ciężkiej masy jabłkowej odpowiednio się wypiecze i zachowa swoją kruchość. Możecie też wypróbować inne spody, np. takie z cięższych mąk wyższego typu. Dzięki nim ciasto będzie trochę bardziej fit :).

5 od 1 osoby
Szarlotka
Szarlotka
Przygotowanie
30 min
Czas gotowania
1 godz. 15 min
Całkowity czas
1 godz. 45 min
 

Najlepsza szarlotka wysoka i elegancka, z migdałami, rodzynkami i cynamonem. Pięknie pachnąca, wyjątkowa szarlotka z dużą ilością jabłek.

Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: szarlotka wysoka
Liczba kalorii: 317 kcal
Liczba porcji: 1 tortownica o średnic 21-24 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto kruche
  • 2 szklanki mąki (pszenna lub krupczatka)
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 5 łyżek cukru (można zastąpić cukrem brzozowym czyli ksylitolem)
  • 3 żółtka (ugotowane na twardo)
Masa jabłkowa
  • 6-8 jabłek (winne; kwaskowate i soczyste, obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki, a następnie w plasterki o grubości ok. 3-5 mm)
  • 1 szklanka cukru (można zastąpić cukrem brzozowym czyli ksylitolem)
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej*
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 100 g migdałów w płatkach (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Szarlotka - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

* Aby uzyskać nieco bardziej płynną, mniej sztywną masę jabłkową, można użyć połowy mąki ziemniaczanej

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić kruche ciasto
  2. Jak zrobić cukier waniliowy
Szarlotka - Jak zrobić
  1. Zmrożone masło ucieramy do miski na tarce o grubych oczkach.

  2. Zasypujemy masło mąką i delikatnie mieszamy, żeby wszystkie kawałki dokładnie się w niej obtoczyły.

  3. Dodajemy cukier i przeciśnięte przez praskę do czosnku lub utarte na sitku żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy do chłodzenia na ok. 1 godzinę.

  4. Jabłka przekładamy na bardzo dużą patelnię, dodajemy rodzynki i płatki migdałowe i zasypujemy cukrem.

  5. Prażymy jabłka na niewielkim ogniu na ceramicznej lub teflonowej patelni, bardzo delikatnie mieszając, aż puszczą sok, w którym rozpuści się cały cukier.

  6. Można, dla ułatwienia, podzielić wszystkie składniki masy jabłkowej na dwie równe części i przygotować ją w dwóch partiach.

  7. Zasypujemy jeszcze twarde jabłka mąką ziemniaczaną i bardzo szybko i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu, starając się jak najrzadziej mieszać, do czasu aż z soku jabłkowego i mąki utworzy się masa budyniowa.

  8. Jabłka odstawiamy do przestudzenia.

  9. Ciastem wyklejamy dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej grubo masłem.

  10. Do tortownicy wyłożonej ciastem przekładamy masę jabłkową, delikatnie zaginamy brzegi papieru do pieczenia w kierunku środka i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 °C.

  11. Pieczemy ciasto przez ok. 1 godzinę na drugiej półce od dołu, na opcji góra+dół. Po 30 minutach obniżamy temperaturę pieczenia do 200 °C.

  12. Gdyby w trakcie pieczenia góra ciasta zaczęła zbyt mocno się rumienić, można przykryć ją papierem do pieczenia.

  13. Po wyjęciu ciasta z piekarnika można poluzować boki tortownicy, delikatnie podnieść je do góry i zajrzeć od spodu, żeby sprawdzić, czy boki ciasta przy samym dnie są odpowiednio wypieczone.

  14. Szarlotkę można dopiec na najniższej półce piekarnika lub zostawić do wystudzenia w wyłączonym, gorącym piekarniku, przy zamkniętych drzwiczkach.

Wartości odżywcze
Szarlotka
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 317 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 63mg 21%
Sód 95mg 4%
Potas 212mg 6%
Węglowodany ogółem 45g 15%
Błonnik 3g 12%
Cukry 23g
Białko 4g 8%
Witamina A 8%
Witamina C 4.2%
Wapń 3.5%
Żelazo 7.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Możecie zrobić więcej kruchego ciasta i również na wierzchu ułożyć rozwałkowaną, naciętą na środku warstwę. U mnie jej nie ma, bo chciałam, żeby wypiek przypominał ciacho serwowane w jednym ze znanych sklepów z meblami ;).

Wysoka szarlotka, najlepsza
Wysoka szarlotka, najlepsza

Ciekawa jestem Waszych wrażeń! Dajcie znać w komentarzach, czy szarlotka wysoka podbiła Wasze serca i podniebienia :). Jak się udała?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

56 komentarzy
  1. Witam,
    czy można położyć też kruche ciasto na górę szarlotki??

    Chciałam się również zapytać ile gram cukru i mąki muszę dodać do kruchego ciasta, a ile gram do masy jabłkowej?
    Zależy mi na mierze w gramach, ponieważ zawsze się martwię czy wzięłam za dużą szklankę, albo za małą łyżeczkę 😉

    Pozdrawiam.

    1. Można, klasyczna amerykańska szarlotka czyli apple pie to właśnie taka, gdzie ciasto jest też z wierzchu. Trzeba tylko zrobić przed pieczeniem nacięcie w kształcie krzyża na środku (ok. 2-4 cm). Szklanka w moich przepisach zawsze ma objętość 250 ml, ale możesz też skorzystać z kalkulatora kuchennego :).

  2. [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/06/szarlotka.jpg[/img]
    I tak jak mówiłam.. moja szarlotka wygląda właśnie tak.. jak na duża blaszkę, stanowczo więcej jabłek muszę użyć ale i tak jest z niej zadowolona 🙂 dziękuję za świetny przepis, pozdrawiam!

  3. Moja szarlotka właśnie się dopieka, aczkolwiek na górę zrobiłam kruszonkę i wyszło mi trochę niższe, bo chyba mam większą tortownicę ale już wygląda apetycznie:) jak tylko będzie gotowe podzielę się tym co mi wyszło 🙂

  4. Witam,
    już wcześnij wyraziłam swoją opinię na temat przepisu, zdecydowanie mój faworyt:)
    tylko mam jedno ale, a właściwie pytanie. Robię według przepisu, ciasto oraz masa jabłkowa
    po wyciągnięciu jest równe z brzegami bocznych brzegów, natomiast po ostygnięciu opada i nie wygląda tak ładnie ja k na powyższych zdjęciach, może moje jabłka sa zbyt mokre?
    prosze o radę

  5. O tej porze roku w Australii zdecydowanie brakuje ciepłych szarlotek
    pachnących cynamonem, z dodatkiem orzechów lub migdałów, podanych z lodami
    waniliowymi i bitą śmietaną. A w Polsce można sobie łatwo upiec, jabłek w
    sklepach moc :).

    Kto się skusi?

    Szarlotka | PozytywnaKuchnia.pl

  6. Czapki z głów. Jest naprawdę pyszna. A co najważne wyszła nawet takiemu beztalenciu kulinarnemu ja mi. Napewno zostanie jednym z moich flagowych ciast, pyszne, proste i do tego bardzo ładnie wygląda. Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz i z pewnościa jeszcze nie jeden raz go zrobię:)

  7. Najlepsza szarlotka jaką jadłam w życiu 🙂 Dziękuje za kolejny super przepis z Twojej strony 🙂 robiłam rano i teraz został ostatni kawałek wszystkim tak zasmakowała 🙂
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/04/szarlotka.gif[/img]

    1. Baaardzo się cieszę i ogromne dzięki za zdjęcie :). To jest świetna szarlotka i wcale nietrudna do zrobienia, prawda? Chociaż oczywiście szarlotka sypana prostsza. Tylko chyba trochę mało soczyste jabłka Ci się trafiły, czy to tylko po wierzchu takie lekko podsuszone przez piekarnik?

      1. Jabłka tylko na wierzchu takie były…..bo niestety piekarnik nie jest najlepszy… 🙂 Robiłam ostatnio z Twojej strony też tartę z wiśniami i makiem i kurczaka z sosem truskawkowym BOOOOSKIE 🙂

  8. Zrobilam, wygladal pieknie smakowal jeszcze lepiej, a mojej irlandzkiej rodzince szczeki poopadaly. Mowili ze na pewno bardzo trudno upiec, a tu wcale nie 🙂 Dziekuje slicznie za wspanialy przepis 😀

  9. upiekłam jest naprawdę dobra, ciasto jest bardzo bardzo kruche ….no tylko nie wyszła mi taka piękna,

  10. Tę szarlotkę właśnie upiekłam drugi raz. Zobaczymy, czy rodzinie posmakuje. Ostatnim razem dopuściłam się kilku modyfikacji (zrobiłam mocno dietetyczną: na ciemnej mące z otrębami, a do jabłek nie dodałam mąki, zamiast cukru fruktoza). Dzisiaj trzymałam się przepisu, poza cukrem (tata diabetyk). Wygląda identycznie i już nie mogę się doczekać 🙂

  11. @havahPL @kucibaba2 dzięki, polecam 🙂 można dać mniej mąki, wtedy masa jabłkowa będzie nieco wilgotniejsza – w zależności od tego jaką kto bardziej preferuje.

  12. Zwiększają sypkość ciasta – jest takie jakby bardziej piaskowe. Klasyczne mazurki piecze się na cieście na żółtkach gotowanych na twardo.

  13. Nie mam, ale jak wejdziesz na moją stronę i klikniesz w „Przepisy” na górnej belce, wyświetlają się wszystkie fotografie w formie galerii, począwszy od najnowszych.

  14. Nie przepadam za szarlotką, ale gdy patrzę na tą mam przeogromną ochotę na kawałek. Skompletowałam składniki i biorę się do dzieła 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)