fbpx
Czytasz właśnie
Szparagi cytrynowe

Szparagi cytrynowe

Szparagi cytrynowe z parmezanem

W sezonie na szparagi te smaczne warzywa choć raz powinny zagościć na każdym stole, nie tylko ze względu na walory zdrowotne i smakowe, ale również dekoracyjne. Zielone szparagi cytrynowe mogą stanowić piękny dodatek do grillowanego, białego mięsa lub ryby albo szybki do przygotowania, apetyczny starter. Pięknie pachną startą skórką z cytryny, a ich doskonały smak jest mocno uzależniony od wykorzystania naprawdę dobrych składników wysokiej jakości: świeżych, młodych szparagów, które nie będą gorzkie, dokładnie wyszorowanej, sparzonej skórki z cytryny, oliwy z oliwej extra vergine z najwyższej półki, bez goryczki, świeżo startego pieprzu i parmezanu.

Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy wegetariańskie

To bardzo prosty przepis i tylko parę składników, a zaskoczy Was efekt końcowy. Szparagi cytrynowe są lekko chrupiące dzięki krótkiemu gotowaniu, a oliwa, w połączeniu z parmezanem, cytryną i przyprawami, doskonale podkreśla ich smak. Można podać je jako dodatek do ugotowanego makaronu lub mięsa czy ryby, a smakować będą dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. W najmniej skomplikowanej wersji cytrynowe szparagi to po prostu zdrowa, niskokaloryczna przekąska fit.

Zobacz też
Curry z kurczaka

Szparagi ze skórką z cytryny i parmezanem

Szparagi cytrynowe

Przepis na szparagi cytrynowe z parmezanem i oliwą, doskonała przekąska fit w ciągu dnia lub na imprezę. Najlepsze cytrynowe szparagi krótko gotowane.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 5 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Włoska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 96kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg zielonych szparagów (oczyszczone, pokrojone ukośnie na kawałki o długości ok. 2 cm)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
  • 2 łyżki parmezanu (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Szparagi cytrynowe podajemy jako sałatkę-starter przed głównym posiłkiem lub dodatek do białego, grillowanego mięsa albo ryby.
Przydatne poradniki:
  1. Jak oczyścić szparagi
  2. Jak ugotować szparagi

Jak zrobić

  • Wkładamy szparagi do wrzątku i na średnim ogniu gotujemy przez ok. 2 minuty.
  • Odcedzamy szparagi i przekładamy do miski lub na talerz.
  • Dodajemy startą skórkę z cytryny, oliwę z oliwek, starty parmezan oraz sól i pieprz.
  • Mieszamy delikatnie całość.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 130g | Kalorie: 96kcal (5%) | Węglowodany: 5g (2%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 7g (11%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 1mg | Sód: 42mg (2%) | Potas: 252mg (7%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 965IU (19%) | Witamina C: 7.7mg (9%) | Wapń: 60mg (6%) | Żelazo: 2.7mg (15%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy przypadły Wam do gustu. Lepsze na ciepło czy na zimno?

Szparagi ze skórką z cytryny i parmezanem
Szparagi ze skórką z cytryny i parmezanem
6 komentarzy
  • Nie trzeba mieć takiej wtyczki, wystarczy w FF najechać i się pokazuje na dole link 🙂 Ja po prostu nie najeżdżam, bo jestem przyzwyczajona do tego, że to jest automatyczna reklama prowadząca na manowce 😉 Cieszę się, że nie tak popularna, jak by się mogło wydawać 😉

  • Zainstaluj sobie Olga w przeglądarce wtyczkę, bodajże nazywała się Cool Preview. Wtedy przed kliknięciem w link można podejrzeć do czego on będzie prowadził.

  • A, to jest link… Dzięki 🙂 Myślałam, że to reklama – na niektórych blogach się automatycznie podkreślają niektóre słowa.

  • A tam jest link na liście składników do instrukcji oczyszczania szparagów. Umyte, osuszone, odłamane zdrewniałe końce, obrane końcówki łodygi. Filmik będzie za jakieś 25 minut wg tego co sugeruje YT.

  • Co to znaczy „oczyszczone”? Trzeba obrać czy wystarczy umyć? (Być może odpowiedź na to pytanie jest w filmie, ale on się jeszcze nie wczytuje :-))

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom