Tahini – pasta tahina czyli masło sezamowe

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Tahini, znana też pod nazwą tahina, pasta z sezamu lub masło sezamowe, jest jednym z kluczowych składników potraw kuchni wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Obowiązkowy składnik hummusu lub chałwy, wykorzystuje się ją też jako sos do grillowanych mięs, ale nie tylko. Mając dobry sezam, warto przygotować ją w domu, przy okazji będzie oszczędnie dla domowego budżetu, a do tego smacznie i zdrowo.

Zobacz też: Więcej poradników ABC gotowania

Można zrobić tahini z jasnego lub czarnego sezamu, tostując wcześniej ziarna na patelni lub pomijając ten krok, choć może się zdarzyć, że nieprażony sezam pozostawi w paście gorzkawy posmak. Sklepowa tahini jest przygotowywana z łuskanego sezamu, co zapewnia bardziej kremową konsystencję, ale to niełuskane ziarna zawierają więcej korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.

Pasta tahini
Pasta tahini

Warto pamiętać, że sezam, zwłaszcza ciemny, zawiera kwas fitynowy, dlatego nie wolno zjadać codziennie całego mnóstwa tahiny, łyżkami ze słoika, tylko spożywać od czasu do czasu, w mniejszych ilościach, najlepiej w towarzystwie innych produktów.

Tahini - różne kolory i konsystencja
Tahini – różne kolory i konsystencja

Podobnie jak masło orzechowe, pasta tahini może być przygotowana bez dodatku oleju, choć jest to mocno uzależnione od jakości i świeżości ziaren sezamu. Proponuję rozpocząć miksowanie bez jego dodatku i w razie potrzeby dolewać nieduże ilości, rozmiksowując całość do pożądanej konsystencji.

Tahini – pasta tahina – masło sezamowe

Liczba porcji1 szklanka
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Tahini do falafela, chałwy i hummusu. Najlepsze masło sezamowe czyli pasta tahina z sezamu - przepis krok po kroku.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½-1 Szklanka sezamu (jasny lub ciemny)
  • 2-6 łyżek oleju (sezamowy lub inny, o łagodnym smaku)

opcjonalnie

  • 1 Szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

Moje porady

Pastę tahini można przechowywać w lodówce przez ok. 1 miesiąc, w zakręconym słoiku. Jeśli przez ten czas się rozwarstwi i wytrąci się z niej olej, przed podaniem wystarczy ją wymieszać.

Tahini – pasta tahina – masło sezamowe - Jak zrobić

Krok 1
Sezam prażę na suchej patelni, na średnim ogniu, aż delikatnie ściemnieje i zacznie mocno pachnieć.
Krok 2
Przesypuję uprażone nasiona do blendera i miksuję pulsacyjnie, na najwyższych obrotach, dając co jakiś czas odpocząć silnikowi, żeby się nie przegrzał/spalił.
Krok 3
Dodaję sól. Zmiksowane na proszek nasiona miksuję nadal, na zmniejszonych obrotach, aż zacznie się z nich wytrącać olej. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, stopniowo dolewam dodatkowy olej i ucieram całość w blenderze do uzyskania pożądanej konsystencji.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Smakuje Wam tahina, czy nie przepadacie za sezamem? W jakich zestawieniach smakowych najlepsza? U mnie zdecydowanie wygrywa jako składnik hummusu lub dodatek do owsianki :).

Tahini - pasta tahina - masło sezamowe
Tahini – pasta tahina – masło sezamowe

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

2 komentarze
    1. Cześć Olu! W zamkniętym słoiku, w lodówce, możesz przechowywać tahini przez 1 miesiąc. Jeśli się rozwarstwi, tak samo jak czasem rozwarstwia się masło orzechowe i po powierzchni pływa sam olej, wystarczy ją wymieszać. Dzięki za to pytanie, dopiszę tę informację do przepisu :).

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Polub, zanim zapomnisz :)