Tarta z rabarbarem

5/5 (1)

Jedna z pierwszych tart, jakie przygotowałam w swojej kulinarnej karierze i na pewno pierwsza tarta na Pozytywnej Kuchni, teraz w nieco odmienionej, udoskonalonej recepturze. To chyba najprostsza tarta z rabarbarem, bo nie trzeba specjalnie przesmażać jej nadzienia na patelni. Pokrojony w długie, cienkie paski rabarbar łatwo zmięknie podczas pieczenia, a przy okazji dekoracyjnie ułoży się w rozmaite wzorki, które, przy odrobinie wolnego czasu można uzupełnić ładnie zawiniętym brzegiem ciasta. W tempie ekspresowym, idąc za moim przykładem, proponuję delikatnie zagiąć rozwałkowane ciasto do środka, tworząc dość rustykalne wykończenie tego smakowitego, letniego deseru.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

W sezonie letnim tarta z rabarbarem to prosty do przygotowania deser, który można upiec dzień wcześniej lub nawet niedługo przed wizytą niespodziewanych gości, zwłaszcza jeśli w zamrażalniku znajdzie się zapasowe, zamrożone, kruche ciasto. Lubię trzymać taki bezpieczny, nieduży kawałek, który można szybko rozmrozić w upalny dzień lub włożyć do kuchenki mikrofalowej, kiedy za oknem nie ma wysokich temperatur. Jako dodatek można wybrać sezonowy rabarbar lub np. pokrojone na cienkie plasterki jabłka, gruszki, śliwki bez pestek… i przygotować smaczną i prostą tartę. A to właśnie proste przepisy, zwłaszcza latem, sprawdzają się najlepiej.

Tarta z rabarbarem

Liczba porcjimała foremka na tartę o średnicy 19-21 cm
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania30 min
Całkowity czas45 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Najlepsza tarta z rabarbarem pachnąca wanilią, pomarańczą i imbirem. Przepis na tartę z rabarbarem krok po kroku czyli pyszna tarta rabarbarowa na kruchym, razowym cieście.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Kruche ciasto

    • 1½ Szklanki mąki krupczatki, tortowej lub razowej
    • 150 g masła (¾ kostki; zimne)
    • 2 żółtka
    • 1-2 łyżki cukru, cukru waniliowego lub cukru pudru (można zastąpić ksylitolem)

    Nadzienie z rabarbarem

    • 5 łodyg rabarbaru (obrany z grubszej, łykowatej skórki)
    • ½ cytryny (lub ¼ pomarańczy)
    • 1 łyżka świeżego imbiru (utarty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić 1 łyżeczką imbiru w proszku)
    • ⅓-½ Szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem)
    • miąższ z ½ laski wanilii

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.

    Moje porady

    Tarta z rabarbarem - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    UWAGA: Jeśli rabarbar zbyt mocno puści sok, można go odlać w trakcie pieczenia, a ciasto przestawić na niższą półkę piekarnika, żeby dopiekł się spód.

    Przydatne poradniki:

    1. Jak zrobić kruche ciasto
    2. Jak zrobić cukier waniliowy

    Tarta z rabarbarem - Jak zrobić

    Krok 1
    Składniki na kruche ciasto ekspresowo ucieramy mikserem z końcówkami świderkami, a na koniec, kiedy ciasto zacznie formować się w kulę, szybko kończymy ugniatanie ręcznie.

    Wstawiamy ciasto do lodówki.
    Krok 2
    Rabarbar kroimy w cienkie, ukośne, długie pasy lub w niewielkie plasterki.
    Krok 3
    Zasypujemy w misce rabarbar cukrem, dodajemy sok z cytryny lub pomarańczy i pozostałe składniki nadzienia.

    Odstawiamy rabarbar i czekamy aż cukier się rozpuści.
    Krok 4
    Kruche ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej 1 łyżką mąki, na placek o średnicy o 3 cm szerszej od średnicy foremki do pieczenia.
    Krok 5
    Przekładamy ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i nakłuwamy gęsto dno i boki widelcem.
    Krok 6
    Na dnie ciasta wykładamy rabarbar z dodatkami i zaginamy wystające brzegi.
    Krok 7
    Wstawiamy tartę z rabarbarem do piekarnika nagrzanego do 220 °C (góra+dół) na ok. 15-20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę o 30 °C i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut.

    Odstawiamy do przestudzenia.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

     

    Tarta z rabarbarem
    Tarta z rabarbarem

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    19 komentarzy
    1. rabarbar plus starta skórka z pomarańczy daje delikatnie kwaskowy smak; język lekko cierpnie (przynajmniej mi). nie wiem, czy to wada, czy zaleta tego nadzienia. wszak tarta z samym rabarbarem byłaby zapewne kolejną wariacją ciasta z rabarbarem. tymczasem jest tartą z tarty. polecam wszystkim – degustator tarty.

    2. Musze jednak zaopatrzyć się w foremkę do tart, jednak ciężko znaleźć spełniającą moje wymagania 😉

    3. Mi się marzy taka od razu z ruchomym dnem, może doradzisz mi, 7.06 wybieram się do Wrocka także na zakupki i gdzie mogłabym coś lepszego dostać 🙂

    4. Prosta do zrobienia tarta z rabarbarem. W ten sam dokładnie sposób można
      przygotować tartę z jabłkami :). #food #przepis #ciasto

    5. A co tu komentować jak wszystkie przepisy są super,prowadząca super komentuje i opowiada swoją pracę,no cóż cieplutko pozdrawiam , i rób kochana to co robisz bo robisz świetnie <3 <3 <3 :D:D:D:*********

    6. Wszystko pysznie, ale musiałam podwoić proporcje bo ciasta było malusienko jak na moja blaszkę. .. poza tym ciasto tak kruchliwe ze nie ma szansy ułożyć jakiegokolwiek boku a jeszcze zawinąć? Zapomnijcie. Z podwójnej proporcji nie starczy nawet na ten bok. Nie wiem jak miałaś średnicę blaszki, 10cm?tartaletke? Od razu blog nie wydaje się wiarygodny. … ale ciasto jest pyszne farsz super smakuje.

      1. Wiolu, jest podany rozmiar foremki w przepisie, nad listą składników. To jest mała foremka na tartę i widać to na filmie. Co do kruchości, to może też zależeć od rodzaju mąki i typu przemiału oraz od tego, czy ciasto leżakowało w zimnie czy nie. Jak jest za mało plastyczne to można je schłodzić w lodówce, chociaż ja z reguły tego nie robię. Pod listą składników jest link do wpisu o kruchym cieście, sporo innych receptur na nie oraz wiele rzeczy jest tam wyjaśnione. Myślę, że to wszystko plus film dołączony do przepisu, w którym widać jak robię tartę z rabarbarem, to jednak wystarczająco wiarygodne informacje :).

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

    Polub, zanim zapomnisz :)