fbpx
Czytasz właśnie
Tarta z warzywami – quiche warzywny

Tarta z warzywami – quiche warzywny

Tarta z warzywami

Obiad bezmięsny, a jednak sycący za sprawą kruchego ciasta i dużej ilości warzyw z dodatkiem jajek i mleka kokosowego albo śmietanki, jeśli nie jesteście na diecie bez mleka. To właśnie moja tarta z warzywami, czasami określana też nazwą quiche z warzywami czy quiche warzywny. am!

Zobacz też: Więcej przepisów wegetariańskich

 

Można modyfikować skład jej nadzienia wraz z nadejściem kolejnych sezonów, a proponowana przeze mnie wersja to pyszny i prosty obiad, kolacja lub przekąska na wczesną jesień. Jest kolorowa, pięknie pachnie i doskonale smakuje – po prostu najlepsza tarta warzywna – mówię Wam!

Zobacz też

Kenwood Chef XL Titanium z malakserem i przystawką do krojenia w kostkę
Kenwood Chef XL Titanium z malakserem i przystawką do krojenia w kostkę

Moja tarta z warzywami to receptura przygotowana we współpracy z marką Kenwood, w ramach której wykorzystuję do prac kuchennych robot wielofunkcyjny Kenwood Chef XL Titanium, solidnie i ładnie wykonany, z bardzo pojemną misą i silnikiem o mocy 1700 W. W zestawie posiada mnóstwo przystawek ułatwiających szatkowanie, krojenie w plastry czy julienne, siekanie, i ucieranie. Bardzo podobało mi się ścieranie cebuli bezpośrednio do zamkniętego pojemnika, bo nie uroniłam ani jednej łzy, a przystawka do krojenia w kostkę pokroiła za mnie warzywa do nadzienia.

Tarta z warzywami

Tarta z warzywami

Tarta z warzywami na kruchym cieście czyli doskonała tarta warzywna z cebulą, czosnkiem, cukinią, papryką, dynią i brokułami oraz kokosowo-jajecznym sosem pachnącym korzennymi przyprawami lub ziołami. Najlepszy quiche z warzywami!
5 from 2 votes
Przygotowanie: 20 minutes
Gotowanie: 50 minutes
Razem: 1 hour 10 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: quiche warzywny, tarta z warzywami
Liczba porcji: 1 forma o średnicy 28-30 cm, dla 4-6
Kalorie: 387kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kruche ciasto

  • 400 g mąki krupczatki (lub orkiszowej (niższy indeks glikemiczny, albo innej mąki pszennej))
  • 200 g masła (1 kostka; pokrojone na mniejsze kawałki, schłodzone)
  • 1 jajko (lub ok. ½ szklanki lodowatej wody)
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ średniej cukinii
  • 1 duża marchewka (lub ½ średniego batata)
  • 1 słodka papryka czerwona (podłużna)
  • 200 g dyni lub bakłażana (około)
  • ¼ brokuła (tylko różyczki, bez grubego trzonu)
  • 3 jajka
  • ½ limonki (tylko wyciśnięty sok)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (lub innego mleka roślinnego albo zwierzęcego)
  • łyżki ziół prowansalskich (lub mieszanki cynamonu, imbiru, kolendry, ostrej papryki i kardamonu z anyżem)
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić kruche ciasto - więcej receptur

Jak zrobić

Kruche ciasto

  • Nastawiam piekarnik na 220 st. C (góra + dół).
    Tarta z warzywami - przepis - krok 1
  • Mąkę siekam z masłem i solą.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 2
  • Dodaję jajko lub wodę i szybko zagniatam ciasto.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 3
  • Wylepiam ciastem dno i bok formy na tartę wysmarowanej masłem. Gęsto nakłuwam całość widelcem.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 4
  • Wstawiam ciasto do piekarnika na ok. 10 minut.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 5

Krojenie warzyw

  • Cebulę ścieram na tarce o grubych oczkach.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 6
  • Cukinię i marchewkę lub batata kroję w plasterki lub półksiężyce.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 7
  • Brokuł dzielę na nieduże kawałki ręcznie, a pozostałe warzywa kroję w kostkę.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 8

Nadzienie

  • Cebulę i czosnek szklę na oliwie.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 9
  • Dodaję pozostałe warzywa i duszę przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 10
  • W dużej misce rozkłócam mleko, jajka, sok z limonki i przyprawy.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 11
  • Dodaję podduszone warzywa do mieszanki jajecznej i mieszam całość.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 12
  • Przekładam mieszankę warzywną na podpieczone ciasto (zabezpieczam spód foremki, jeśli ma wyjmowane dno).
    Tarta z warzywami - przepis - krok 13

Pieczenie tarty warzywnej

  • Wstawiam tartę do piekarnika na ok. 40 minut.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 14
  • Podaję tartę gorącą lub schłodzoną w lodówce.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 15

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja (z tarty pokrojonej na 12 porcji) | Kalorie: 387kcal (19%) | Węglowodany: 32g (11%) | Białko: 9g (18%) | Tłuszcze: 25g (38%) | Tłuszcze nasycone: 13g (81%) | Cholesterol: 135mg (45%) | Sód: 193mg (8%) | Potas: 395mg (11%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 4525IU (91%) | Witamina C: 39.4mg (48%) | Wapń: 66mg (7%) | Żelazo: 3.6mg (20%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, który zestaw przypraw zagości w Waszej tarcie i czy wykorzystacie te same warzywa, czy jednak pokusicie się o eksperymenty. Dajcie znać :).

Tarta z warzywami
Tarta z warzywami
8 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom