fbpx
Czytasz właśnie
Tarta z wiśniami

Tarta z wiśniami

Tarta z wiśniami

Chrupiące, kruche ciasto… Dojrzałe wiśnie… Płatki migdałów… i makowa śmietanka, która otula wszystko niczym delikatna pierzynka. Najlepsza tarta z wiśniami i jednocześnie nieskomplikowana w przygotowaniu, czyli tak, jak lubię najbardziej.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Zaskoczy Was jej wygląd, bo piegi z maku są niespodzianką i dekoracją w tym smakowitym wypieku. Wiśnie mają kwaskowaty smak, który świetnie kontrastuje z łagodną śmietanką. Mak delikatnie chrupie, jak w cieście piegusek. Tego trzeba spróbować!

Tarta z wiśniami

Tarta z wiśniami

Pyszna tarta z wiśniami z dodatkiem śmietanki z makiem, czyli piegowata tarta wiśniowa, prosta do przygotowania. Bardzo smaczna, słodka, ale lekko kwaskowata tarta z wiśniami na lato.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 35 minuty
Gotowanie: 45 minuty
Razem: 1 godzina 20 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Europejska
Przepis na: tarta z wiśniami
Liczba porcji: 1 forma do tarty o średnicy ok. 27 cm
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kruche ciasto

  • 2 szklanki mąki (krupczatka lub pszenna, typ 500-650 albo orkiszowa, typ 630-800, która jest zdrowsza i ma niższy indeks glikemiczny)
  • 200 g masła (1 kostka; schłodzone w lodówce)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • ½ laski wanilii (opcjonalnie; wydrążony miąższ)

Nadzienie

  • 200 g wiśni (drylowane)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • ¾ szklanki maku
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek cukru pudru (polecam zastąpić zmielonym w młynku elektrycznym ksylitolem czyli cukrem brzozowym o niższym indeksie glikemicznym)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić kruche ciasto - więcej porad i inne przepisy

Jak zrobić

Kruche ciasto

  • Masło siekam z mąką w misce, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kruche ciasto. Odstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
  • Schodzonym ciastem wylepiam posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do tarty. Nakłuwam gęsto ciasto widelcem. Podpiekam przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.

Nadzienie

  • W czasie pieczenia ciasta wiśnie delikatnie odciskam z nadmiaru soku.
  • Serek homogenizowany mieszam ze śmietanką, połową cukru pudru, makiem, mąką ziemniaczaną, sokiem i skórką z cytryny oraz, opcjonalnie, miąższem z wanilii.
  • Rozkładam masę serowo-śmietankową na podpieczonym przez 20 minut cieście.
  • Posypuję owocami i płatkami migdałowymi i piekę przez następnych 25 minut w temperaturze 180 °C.
  • Gdy tarta ostygnie, posypuję ją po wierzchu pozostałym cukrem pudrem.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

7 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom