Chrupiące, kruche ciasto… Dojrzałe wiśnie… Płatki migdałów… i makowa śmietanka, która otula wszystko niczym delikatna pierzynka. Najlepsza tarta z wiśniami i jednocześnie nieskomplikowana w przygotowaniu, czyli tak, jak lubię najbardziej.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta
Zaskoczy Was jej wygląd, bo piegi z maku są niespodzianką i dekoracją w tym smakowitym wypieku. Wiśnie mają kwaskowaty smak, który świetnie kontrastuje z łagodną śmietanką. Mak delikatnie chrupie, jak w cieście piegusek. Tego trzeba spróbować!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kruche ciasto
- 2 szklanki mąki (krupczatka lub pszenna, typ 500-650 albo orkiszowa, typ 630-800, która jest zdrowsza i ma niższy indeks glikemiczny)
- 200 g masła (1 kostka; schłodzone w lodówce)
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- ½ laski wanilii (opcjonalnie; wydrążony miąższ)
Nadzienie
- 200 g wiśni (drylowane)
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- ¾ szklanki maku
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek cukru pudru (polecam zastąpić zmielonym w młynku elektrycznym ksylitolem czyli cukrem brzozowym o niższym indeksie glikemicznym)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kruche ciasto - więcej porad i inne przepisy
Jak zrobić
Kruche ciasto
- Masło siekam z mąką w misce, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kruche ciasto. Odstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
- Schodzonym ciastem wylepiam posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do tarty. Nakłuwam gęsto ciasto widelcem. Podpiekam przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
Nadzienie
- W czasie pieczenia ciasta wiśnie delikatnie odciskam z nadmiaru soku.
- Serek homogenizowany mieszam ze śmietanką, połową cukru pudru, makiem, mąką ziemniaczaną, sokiem i skórką z cytryny oraz, opcjonalnie, miąższem z wanilii.
- Rozkładam masę serowo-śmietankową na podpieczonym przez 20 minut cieście.
- Posypuję owocami i płatkami migdałowymi i piekę przez następnych 25 minut w temperaturze 180 °C.
- Gdy tarta ostygnie, posypuję ją po wierzchu pozostałym cukrem pudrem.
Wygląda jak dragonfruit 🙂
Faktycznie :). A gdyby jeszcze zabarwić ciasto na różowo… :).
udało się 🙂 rewelacyjna jest ta nutka cytryny i posmak waniliowego serka. czad 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowało. Też bardzo lubię taką tartę, zwłaszcza za te ziarenka maku podczas gryzienia :).
wygląda super 🙂 mam nadzieję że mi wyjdzie i będę mogła zabrać w gości.
Bardzo ładna tarta. Lubię rzeczy, które są dopracowane w szczegółach… Tarta z klasą. 🙂
mniam 🙂 jak apetycznie wygląda 🙂