Jak poradzić sobie bez termometra kuchennego, chcąc rozgrzać tłuszcz do odpowiedniej temperatury? Warto wiedzieć, jaka temperatura smażenia jest uzyskiwana na poszczególnych palnikach w kuchence. To bardzo pomocna wiedza, dzięki której można określić, jaka temperatura panuje na powierzchni postawionego na płomieniu naczynia.
Zobacz też: Więcej poradników ABC gotowania
Duży ogień | Średni-duży ogień | Średni ogień | Mały-średni ogień | Mały ogień | |
Moc palnika | od ¾ do maksimum | od ½ do ¾ | ½ | od ¼ do ½ | do ¼ |
Temperatura smażenia | 232-343°C | 190-231°C | 162-189°C | 121-161°C | 107-121°C |
Polecane zastosowanie | smażenie na głębokim tłuszczu, szybkie smażenie, grillowanie, pieczenie na patelni pod przykryciem mięsa, całe ryby, kawałki warzyw (np. frytki), składniki w panierce lub cieście, pączki i inne ciasta smażone | smażenie warzywa, mięsa, całe ryby | gotowanie, duszenie, redukowanie warzywa, mniej delikatne mięsa, dokańczanie gotowania potraw
| gotowanie, duszenie zupy, bigosy, sosy, chude mięsa | podgrzewanie, wolne gotowanie, duszenie jajka, delikatne ryby, wywary |
Ciekawa jestem, czy przyda Wam się taka tabelka do gotowania. Jest także bardzo pomocna przy wyborze odpowiedniego tłuszczu do smażenia.