fbpx
Czytasz właśnie
Patelnia ceramiczna Ceramic Galicja – recenzja

Patelnia ceramiczna Ceramic Galicja – recenzja

Patelnia ceramiczna Ceramic Galicja 28 cm
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Wybierając dużą patelnię do kuchni, oprócz jakości, częściej niż w przypadku mniejszych modeli, zwracamy też uwagę na cenę. Im większa średnica patelni, tym wyższa jej cena. Licząc się z zasobnością własnego portfela i kalkulując finansowe możliwości, warto wtedy przyjrzeć się produktom nieco mniej znanych marek i sprawdzić, czy oferowana przez nie jakość, w parze z przystępną ceną, nie zaspokoi naszych kulinarnych potrzeb w stopniu podobnym do znanej i droższej marki. Patelnia ceramiczna Ceramic Galicja to produkt, na który warto zwrócić uwagę.

Zobacz też: Test i recenzja garnka ceramicznego Ceramic Galicja

Patelnia ceramiczna Ceramic Galicja – recenzja wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Patelnia ceramiczna Ceramic Galicja 28 cm – pierwsze wrażenie

Patelnia wykonana jest z aluminium, a jej dno pokryto specjalną warstwą ceramiczną, która, według obietnic producenta, jest odporna na zadrapania i ścieranie oraz gwałtowne zmiany temperatur i nie ulega korozji chemicznej. Model Ceramic Galicja 28 cm bardzo ładnie zaprezentuje się na kuchennym relingu: dno patelni w kolorze jasnobeżowym ładnie współgra z pomarańczową emalią i rączką z czarnymi wstawkami.

Cechy

– Średnica: 28 cm (górna krawędź)

– Wysokość: 5,3 cm

– Grubość dna: 4,8 mm

– Waga: 1080 g

– Materiał: aluminium

– Powłoka ceramiczna

– Mocowanie uchwytu do patelni: nitowane

– Powłoka uchwytu: silikon

– Rękojmia: 12 miesięcy

Współpraca z kuchenkami

Modelu patelni Ceramic Galicja można używać na kuchenkach elektrycznych, gazowych, ceramicznych i indukcyjnych. Jest to dużą zaletą, kiedy kupujemy zestaw patelni jeszcze przed wprowadzeniem się do własnego mieszkania (np. gdy wynajmujemy mieszkanie nieumeblowane i bez wyposażenia) i nie wiemy jaką w przyszłości kuchenkę będziemy mieć we własnym lokum.

Zobacz też

Użytkowanie

Patelnię należy rozgrzać razem z tłuszczem (lub bez tłuszczu, jeśli smażymy składniki, które już same w sobie zawierają sporo tłuszczu: np. boczek czy kiełbasę) i smażyć potrawę zgodnie z czasem podanym w przepisie. Nagrzewa się dość szybko i równomiernie, choć odrobinę dłużej niż patelnie teflonowe. Na patelni, po dokupieniu pokrywki o odpowiedniej średnicy, można też dusić składniki tj. mięso, ryby czy warzywa.

Powierzchnia patelni jest gładka, choć w porównaniu z droższymi modelami widać różnicę i czuć ją także po przejechaniu po ceramicznej powierzchni palcem. Co prawda nie usmażymy na niej naleśników bez tłuszczu (trzeba delikatnie smarować nim patelnię przed nalaniem ciasta na co trzeci-czwarty naleśnik, a mięsa czy ryby, przy jego zbyt małej ilości, mogą zacząć lekko, nieznacznie przywierać, ale z pewnością oleju czy masła zużyjemy o wiele mniej, co wpłynie korzystnie na nasze zdrowie i sylwetkę. Podczas mycia ręcznego umycie patelni nie będzie aż tak szybkie i łatwe jak w przypadku patelni z powłokami ceramicznymi o bardziej zaawansowanej technologii i może się zdarzyć, że trzeba będzie poświęcić przy kuchennym zlewie kilka minut i docisnąć nieco mocniej gąbkę. Patelnię Ceramic Galicja można też myć w zmywarce.

Rączka patelni została wyprofilowana tak, żeby dopasowywać się do kształtu dłoni. Jej kształt najlepiej będzie odpowiadał osobom, które chwytają za uchwyt patelni od spodu. Osoby o nieco większych dłoniach lub kucharze lubiący, zamiast obracania smażonych składników łopatką, podrzucanie, mogą wyczuć, że rączka patelni jest odrobinę za krótka i niepotrzebnie zwęża się ku końcowi.

Producent deklaruje odporność powłoki ceramicznej na ścieranie i zarysowania, ale mimo wszystko polecam stosowanie drewnianych lub silikonowych łopatek do przewracania smażonych składników i zdejmowania ich z patelni.

Cena i dostępność

– Cena: 71,40 zł

– Gdzie kupić: SklepGalicja.pl

Historia użytkowania

Start: sierpień 2011 r.
Stop: maj 2015 r. Powłoka ceramiczna przestała być nieprzywieralna, do patelni wszystko się przyklejało i trzeba się było jej pozbyć.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

29 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom