fbpx
Czytasz właśnie
Tort kakaowy

Tort kakaowy

Tort kakaowy z brzoskwiniami

Z okazji imprez urodzinowych w moim domu rodzinnym przewijały się dwa smaki tortów. Klasyczny, jasny biszkopt z kremem maślanym, rumem i orzechami oraz tort kakaowy były znakiem rozpoznawczym naszych urodzin, a ja, razem z mamą dzielnie dekorowałam je za pomocą szprycy, czekając niecierpliwie na końcówki miksera i miskę, których „czyszczenie” z kremu było (i niestety pozostaje do dziś) moją ulubioną czynnością, nagrodą za dobrze wykonaną pracę w domowej cukierni.

Zobacz też: Więcej przepisów i pomysłów na najlepsze torty

Tort kakaowy można przygotować z tego samego biszkoptu co tort czekoladowy. Jest lekki i puszysty, a różnica, moim zdaniem, tkwi właśnie w ciężkości i bogactwie smaku. Czekolada zawiera kakao i trudno jednoznacznie stwierdzić, co w smaku jest czekoladowe, a co kakaowe. Dla mnie kakao to nieco mniej głęboki smak i jaśniejszy kolor ciasta, masy czy polewy. Kojarzy mi się z puszystą pianką, a gdy pomyślę o czekoladzie, widzę płynną, gęstą, lejącą masę. Dlatego właśnie ten tort nazywamy z mamą kakaowym, a na czekoladowy jeszcze przyjdzie pora :).

Tort kakaowy z brzoskwiniami

Tort kakaowy

Tort kakaowy z brzoskwiniami czyli przepis na tort z kakao i czekoladą oraz kawałkami brzoskwiń w kremie. Tort kakaowy na biszkopcie bez proszku do pieczenia, z dodatkiem gorzkiej czekolady.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 2 hours 30 minutes
Gotowanie: 1 hour
Razem: 3 hours 30 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: tort kakaowy
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Biszkopt kakaowy

  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek cukru (można zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym)
  • 10 łyżek mąki (najlepsza puszystość: mąka tortowa typ 400-450; najniższy indeks glikemiczny: mąka orkiszowa typ 630-700)

Masa z bitej śmietany i kakao

  • ½ l śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka żelatyny

Do nasączenia

  • syrop brzoskwiniowy z puszki

Dodatkowo

  • kilka brzoskwiń z puszki (pokrojone w niewielką kostkę)
  • kilka kostek gorzkiej czekolady (starta na tarce o grubych oczkach)
  • kostek białej czekolady (starta na tarce o grubych oczkach)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Bita śmietana - przepis
  2. Piana z białek - jak ubić
  3. Biszkopt czekoladowy - jak zrobić

Jak zrobić

Masa na biszkopt

  • Żółtka ucieram z cukrem na gładko, niemal do białości, na najwyższych obrotach miksera.
  • Do utartych żółtek dodaję mąkę i kakao oraz 1,5 łyżki soku z cytryny, mieszam całość mikserem na średnich obrotach.
  • Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywną pianę. W trakcie miksowania, w momencie gdy piana zacznie bieleć, dodaję pół łyżki soku z cytryny.
  • Połowę białek dodaję do masy żółtkowej, delikatnie, ale w miarę szybko mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzam z drugą połową białek.

Pieczenie biszkoptu

  • Masę od razu przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C.W czasie pieczenia nie otwieram piekarnika!
    Czas pieczenia biszkoptu to ok. 60 minut. Po 55 minutach można uchylić drzwiczki i sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, można od razu wyjąć tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5-10 minutach.
  • Gotowy biszkopt od razu wyjmuję z piekarnika. Po wyjęciu, razem z blaszką, można upuścić z wysokości ok. 30 cm (tzw. rzucanie biszkoptem), dzięki czemu zablokują się w nim pęcherzyki powietrza i mocno nie opadnie.
  • Biszkopt studzę w tortownicy odwróconej do góry dnem, ustawionej na kratce z piekarnika położonej na stole lub kuchennym blacie, albo na „konstrukcji” z dwóch kubków jednakowej wielkości, o które można oprzeć brzegi tortownicy.
  • Całkowicie wystudzony biszkopt wyjmuję z tortownicy i kroję za pomocą noża do ciast (ostrze z ząbkami), specjalnego noża strunowego do biszkoptów lub żyłki.

Masa

  • Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i kakao oraz żelatynę rozpuszczoną dokładnie w kilku łyżkach gorącej (ale nie wrzącej!) wody.

Składanie tortu

  • Przekrawam ciasto na 3 krążki, układam na paterze pierwszy krążek, nasączam sokiem z brzoskwiń (można dodać spirytus lub likier).
  • Na nasączony krążek układam pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i przykrywam masą. Nakładam następny krążek, nasączam sokiem, smaruję masą i nakładam ostatni krążek, również nasączając i smarując masą.
  • Po wierzchu posypuję całość utartą czekoladą.
  • Wstawiam tort kakaowy do lodówki i schładzam przez ok. 2 godziny.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Tort kakaowy ma delikatny smak. Polecam w szczególności tym osobom, które nie lubią przesłodzonych, mocno lukrowanych tortów.

Zobacz też
Gofry bezglutenowe

Tort wykonała moja mama. Tato palcem wypisał swój wiek ;).  Kto zgadnie, ile skończył lat?

8 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom