Tort makowy

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Jednym z wypieków świąteczno-zimowych, których przygotowania warto choć raz spróbować, jest tort makowy. Z pewnością zdarzyło się go przygotować niejednej z Waszych babć, a w wielu domach jest to obowiązkowy deser na wigilijnym lub wielkanocnym stole. To odrobinę skomplikowane, ze względu na konieczność ubijania piany z białek, krojenia i przekładania kremem, wilgotne ciasto, którego podstawową recepturę można wzbogacić, dodając bakalie lub nasączając po upieczeniu ponczem z dodatkiem likieru pomarańczowego czy rumu albo spirytusu.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Tort makowy, podobnie jak większość jego tortowych braci i sióstr – jest dość słodki. Dekorując go lukrem lub polewą czekoladową warto pomyśleć o zmniejszeniu ilości cukru w kremie. Dlatego u mnie to tylko 2 łyżki cukru pudru. Można przełamać smak tortu, smarując pokrojone ciasto, przed przełożeniem, odrobiną kwaskowatego dżemu pomarańczowego.

Ze starej, PRL-owskiej książki z przepisami znalezionej na strychu w domu rodzinnym, wyłowiłam ten przepis. 12 jajek! W tamtych czasach to musiał być prawdziwy rarytas. Takie kremy jak ten, którym przekładam mój tort makowy, przygotowywała moja mama, kiedy jeszcze byliśmy z moim bratem dziećmi i gdy piekła dla nas torty urodzinowe. Dziś można ten klasyczny, maślany krem zastąpić bogatszą smakowo i nieco mniej tłustą wersją kremu z mascarpone, białego jak śnieg, który obficie sypie tej zimy z nieba. Czy to z okazji Wigilii, Walentynek czy Wielkanocy, warto skosztować.

Tort makowy

Liczba porcjina tortownicę o średnicy 26 cm
Czas przygotowania i oczekiwania30 min
Czas gotowania45 min
Całkowity czas1 godz., 15 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Wigilijny tort makowy czyli przepis na tort z maku z kremem maślanym i lukrem. Najlepszy tort z makiem na Boże Narodzenie.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Krem maślany

    • 1 łyżka gorzkiego kakao
    • 200 g masła (1 kostka; o temperaturze pokojowej - wyjęte z lodówki na 1 godzinę przed przygotowaniem kremu)
    • 2 żółtka
    • 2 łyżki cukru pudru
    • sok z ½ cytryny

    Masa na tort makowy

    • 10 jajek (oddzielone białka od żółtek)
    • 500 g maku (namoczony na noc w zimnej wodzie, dokładnie odciśnięty, zmielony w maszynce o drobnych oczkach)
    • 1½ Szklanki cukru
    • 5 łyżek kaszy manny
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

    Masa na tort makowy (opcjonalnie)

    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

    Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

    Moje porady

    Tort makowy - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:

    1. Jak zrobić krem do tortu
    2. Jak zrobić lukier z białek
    3. Jak zrobić polewę czekoladową
    4. Piana z białek - jak ubić
    5. Zakalec - jak go uniknąć

    Tort makowy - Jak zrobić

    Krok 1
    Żółtka ucieramy w dużej misce z ½ szklanki cukru na gładką, puszystą masę.
    Krok 2
    Do masy żółtkowej dodajemy kakao, ekstrakt waniliowy i bułkę tartą. Mieszamy za pomocą miksera aż do połączenia wszystkich składników.
    Krok 3
    Do masy dokładamy mak i ucieramy całość mikserem przez ok. 2 minuty.
    Krok 4
    W osobnej misce ubijamy pianę z białek na sztywno.
    Krok 5
    Do ubitych białek dosypujemy 1 szklankę cukru i całość znów ubijamy mikserem aż do uzyskania sztywnej, ciągnącej się piany.
    Krok 6
    Pianę z białek oraz kaszę mannę dodajemy do ciasta makowego i delikatnie mieszamy całość łyżką lub mikserem na bardzo niskich obrotach (nie wszystkie miksery się do tego nadają).
    Krok 7
    Przelewamy masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i wstawiamy do lekko podgrzanego piekarnika.
    Krok 8
    Pieczemy tort makowy przez ok. 45 minut (pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest w środku surowe) w temperaturze 180 °C. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
    Krok 9
    Krem maślany zaczynamy przygotowywać, ucierając mikserem masło na puszystą masę.
    Krok 10
    Do utartego masła wbijamy 1 żółtko i rozmiksowujemy na gładko.
    Krok 11
    Dosypujemy 1 łyżkę cukru pudru, rozmiksowujemy na gładko.
    Krok 12
    Powtarzamy krok 10 i 11 :).
    Krok 13
    Do kremu, ucierając, stopniowo wlewamy sok z cytryny i miksujemy całość do gładkości.
    Krok 14
    Wystudzony tort przekrawamy na dwie równe części i przekładamy kremem. Delikatnie dociskamy górny placek ciasta.
    Krok 15
    Dekorujemy wierzch lukrem lub polewą czekoladową i odstawiamy na 1-3 godziny do lodówki, żeby krem stężał.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Tort makowy
    Tort makowy

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    5 komentarzy
    1. taki sobie i faktycznie skomplikowany, na necie mozna znaleźć ciekawsze przepisy na tort makowy, z mniejsza iloscia jajek, z lepsza masą np z białej czekolady

    2. Witaj! Planuję dziś poeksperymentować z twoim tortem makowym 🙂 Chodzi mi głównie o ciasto, bo krem planuję zastąpić lżejszym. Jeśli możesz powiedz proszę jakiej wielkości formy powinnam użyć. Planowałam użyć „mniejszej prostokątnej” (280×230) ale trochę się obawiam, ze będzie za duża. Jak myślisz?
      Pozdrawiam serdecznie i gratuluję wielu wspaniałych pomysłów 🙂

      1. Dziękuję Agato! :). Tort w Twojej foremce może wyjść odrobinę niższy niż mój jeśli upieczesz go według proporcji podanych w przepisie. Porównując objętość obu foremek myślę, że możesz upiec go z 12 jajek (pozostałe składniki przemnóż x 1,2) – tylko nie z takich dużych o rozmiarze L ;).

    3. Do 22nemen-A co wedlug Ciebie jest tu pogmatwane,czytasz i robisz lub
      sluchasz i robisz,ja zrobilem,bardzo szybko i niebylo problemu,robilem
      wczesniej taki makowiec tylko dawalem make zamiast kaszy,i krem robilem z
      nuteli.

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

    Polub, zanim zapomnisz :)