fbpx
Czytasz właśnie
Tort naleśnikowy czekoladowy

Tort naleśnikowy czekoladowy

Tort naleśnikowy czekoladowy

Wielokrotnie planowałam jego klasyczną, jasną wersję. Wyobrażałam sobie prostotę, z jaką przekłada się go kremem z mascarpone z dodatkiem białej czekolady, a wierzch dekoruje prostą polewą i owocami, posypuje migdałami lub orzechami. Ostatecznie jako pierwszy przygotowałam tort naleśnikowy czekoladowy. Zaplanowałam przygotowanie go z okazji wieczoru panieńskiego koleżanki.

Zobacz też: Najlepsze przepisy z czekoladą

Część uczestniczek imprezy nie jada nabiału, więc na ciasto naleśnikowe wybrałam wersję z olejem i mlekiem roślinnym. Polewę czekoladową, zamiast z jogurtem, wymieszałam z gęstym mlekiem kokosowym z puszki. Naleśniki przełożyłam dwoma rodzajami kremu – na jednej połowie znalazł się klasyczny krem czekoladowy, na drugiej zagościł wegański krem z awokado.

Smażyłam naleśniki po niecałych 4 godzinach snu, zanim obudziła się nocująca w domku obok, przyszła panna młoda. Zapomniałam zabrać ze sobą blendera, więc awokado, na szczęście w większości dojrzałe, na zmianę z dwiema dziewczynami, ugniatałyśmy widelcem. Jedno awokado było zbyt twarde, dlatego kremu wyszło odrobinę za mało. Na śniadanie, po kryjomu, zjadłyśmy 3 „nadmiarowe” naleśniki. Na patelni, na widoku, został jeden, zauważony nieco później przez organizatorkę imprezy, która, na szczęście, nie domyśliła się, że w naszej lodówce czeka na nią tort naleśnikowy czekoladowy udekorowany ukradzionymi z jej domku, wcześniejszego wieczoru, kilkoma truskawkami, bo borówki i kiwi na szczęście kupiłam po drodze.

Zobacz też
Krem czekoladowy budyniowy

Wykorzystałam mąkę orkiszową i ksylitol, żeby uzyskać niższy indeks glikemiczny deseru. Byłam bardzo zdziwiona, że krem awokado cieszy się większym uznaniem od klasyki. Polecam spróbować, nawet jako samodzielny deser zaserwowany w małych pucharkach.

Tort naleśnikowy czekoladowy

Tort naleśnikowy czekoladowy

Tort naleśnikowy czekoladowy z kremem z mascarpone lub awokado czyli pyszny i mało skomplikowany, czekoladowy tort z naleśników bez pieczenia, udekorowany świeżymi, kolorowymi owocami. Można przygotować jako bezglutenowy lub wegański
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 45 minuty
Chłodzenie: 2 godziny
Razem: 3 godziny
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: czekoladowy tort z naleśników, tort naleśnikowy czekoladowy
Liczba porcji: 12 osób
Kalorie: 539kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Naleśniki

  • 6 jajek
  • 4 szklanki mleka (krowie lub roślinne, np. kokosowe lub migdałowe; można wykorzystać też maślankę)
  • 2 łyżeczki cukru (najlepszy będzie cukier brzozowy czyli ksylitol, zdrowszy od klasycznego, o niższym indeksie glikemicznym; można wykorzystać też syrop z agawy, erytrytol lub miód)
  • 1⅔ szklanki mąki (najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550; polecam też mąkę orkiszową typ 630-700, która ma najniższy indeks glikemiczny)
  • 4 łyżeczki oleju lub stopionego masła

Krem (do wyboru)

  • krem czekoladowy z 1 kg mascarpone
  • 6-8 awokado + ⅓ szklanki miodu lub cukru + 12 łyżek kakao + szczypta soli + 1 łyżka ekstraktu z wanilii (zamiast cukru polecam ksylitol; wszystkie składniki zmiksowane w blenderze lub uduszone widelcem)

Do dekoracji

  • polewa czekoladowa (50 g oleju kokosowego lub masła + 2 łyżki kakao + 2-3 łyżki cukru (najlepiej ksylitolu + 2 łyżki mleka kokosowego -> tłuszcz roztopiony z cukrem w kąpieli wodnej, wymieszany z kakao, następnie na koniec rozcieńczony mlekiem kokosowym, dokładnie wymieszany))
  • 3-4 truskawki (1 w całości, pozostałe pokrojone na połówki lub plasterki)
  • 1 kiwi (obrane, pokrojone na plasterki)
  • jagody lub borówki amerykańskie
  • świeża mięta (opcjonalnie)
  • migdały w płatkach (opcjonalnie; uprażone na suchej patelni)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Tort naleśnikowy czekoladowy bez jajek - jajka zastępujemy drobno mielonym lnem złocistym zalanym gorącą wodą, odstawionym na kilka minut do napęcznienia. Na 1 jajko przypada zamiennik w postaci 1 łyżki lnu zalanej 1-2 łyżkami wody.
Tort naleśnikowy czekoladowy bezglutenowy - połowę mąki pszennej zastępujemy uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą, a drugą połowę - sproszkowaną tapioką
Tort naleśnikowy czekoladowy wegański - stosujemy połączenie zamienników dla naleśników bez mleka krowiego i bez jajek, a masło zastępujemy olejem roślinnym, np. kokosowym, wykorzystując do przełożenia krem z awokado
Naleśniki czekoladowe można zastąpić klasycznymi crepes lub innymi naleśnikami, np. grubymi pancakes lub biszkoptowymi.
Przydatne poradniki:
  1. Krem czekoladowy - przepis
  2. Polewa czekoladowa - przepis

Jak zrobić

Ciasto naleśnikowe

  • Wszystkie składniki rozkłócam w misce lub wysokim naczyniu za pomocą widelca lub trzepaczki.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni, o średnicy 24 cm, posmarowanej cienko tłuszczem (trzeba dosmarowywać co drugi naleśnik), unosząc ją powyżej palnika na czas wylewania ciasta, smażę z obu stron cienkie naleśniki (ok. 10-12 sztuk).
  • Odkładam na talerz, studzę.

Składanie tortu

  • Wystudzone naleśniki, na talerzu przeznaczonym do serwowania tortu lub paterze, układam jeden na drugim, przekładając każdy cienką warstwą wybranego kremu. Przykrywam ostatnim naleśnikiem i delikatnie dociskam dłonią, wyrównując powierzchnię tortu.
  • Ostatni, wierzchni naleśnik, dekoruję polewą czekoladową i owocami oraz, opcjonalnie, migdałami i innymi dekoracjami cukierniczymi. Odstawiam do lodówki na min. 2 godziny do stężenia.

Wartości odżywcze

Serving: 250g (z polewą czekoladową, bez dekoracji z owoców i bakalii) | Kalorie: 539kcal (27%) | Carbohydrates: 82g (27%) | Białko: 7g (14%) | Fat: 20g (31%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 90mg (30%) | Sód: 226mg (10%) | Potas: 209mg (6%) | Cukier: 65g (72%) | Witamina A: 255IU (5%) | Witamina C: 7mg (8%) | Wapń: 113mg (11%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Tort naleśnikowy czekoladowy, bez pieczenia, podbił serca dziewczyn. Jeśli nie macie możliwości, na imprezie wyjazdowej, zamówić tortu w cukierni lub upiec go samodzielnie, wersja naleśnikowa, do której nie trzeba miksera, poleca się na przyszłość :).

Tort naleśnikowy czekoladowy
Tort naleśnikowy czekoladowy
Zobacz komentarze (1)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom