fbpx
Czytasz właśnie
Tort z truskawkami

Tort z truskawkami

Tort z truskawkami

Żałuję, że moje urodziny są we wrześniu, bo gdybym urodziła się pod koniec maja lub w czerwcu, zawsze życzyłabym sobie, żeby na stole, w dniu mojego święta, pojawiał się tort z truskawkami. Taki właśnie wypiek urodzinowy, w połowie kwietnia, wymarzyła sobie moja przyszła bratowa. W jednym z marketów znalazłam truskawki, co prawda nie nasze, polskie, ale też nie takie typowo wczesne, szklarniowe, bo i kolor miały czerwony z zewnątrz i w środku, i w smaku też nie odbiegały za bardzo od swoich pysznych, dojrzewających w słońcu sióstr.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki

Zastanawiałam się jaki tort z truskawkami najbardziej przypadnie do gustu gościom i zdecydowałam się na taki o lekkiej konsystencji, na klasycznym biszkopcie bez proszku do pieczenia i bez mąki ziemniaczanej, nasączonym ponczem dopasowanym smakowo do truskawek – o delikatnie pomarańczowej nucie. Do przełożenia takiego tortu można wykorzystać krem budyniowy, ale z truskawkami najlepiej skomponuje się krem z bitej śmietany, z dodatkiem kremowego sera, np. mascarpone. Doradziliście mi, żeby zrezygnować z biszkoptu czekoladowego i upiec jasną wersję – chociaż odrobinę tęskni mi się za połączeniem smaku truskawek i czekolady, dlatego niebawem przygotuję jeszcze jeden tort truskawkowy :).

A którą wersję Wy wybralibyście na swoje urodziny? Na biszkopcie jasnym czy ciemnym?

Zobacz też
Makaron z brokułami

Tort z truskawkami

Tort z truskawkami

Elegancki tort z truskawkami i kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz migdałami. Wyjątkowy tort z truskawkami na jasnym biszkopcie, z dodatkiem likieru pomarańczowego.
5 from 4 votes
Przygotowanie: 1 hour 30 minutes
Gotowanie: 1 hour
Razem: 2 hours 30 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: tort z truskawkami
Liczba porcji: 1 (tortownica 21-24 cm
Kalorie: 434kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Biszkopt

  • 6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Krem

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36% (schłodzona przez kilka godzin na najwyższej/najchłodniejszej półce lodówki)
  • 250 g kremowego sera (np. mascarpone lub philadelphia)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Poncz do nasączenia biszkoptu

  • 3 łyżki likieru pomarańczowego, cytrynowego, migdałowego lub limonkowego
  • 3 łyżki syropu cukrowego, syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
  • 5 łyżek soku pomarańczowego

Dodatkowo

  • 500 g truskawek
  • 100 g migdałów w słupkach lub płatkach (uprażone delikatnie na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Bita śmietana – przepis
  2. Piana z białek – jak ubić
  3. Jak zrobić krem z bitej śmietany
  4. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
  5. Jak zrobić biszkopt
  6. Truskawki – walory zdrowotne i smakowe

Jak zrobić

  • Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka ucieramy z cukrem na gładko, niemal do białości, na najwyższych obrotach miksera.
  • Do utartych żółtek przesiewamy mąkę i dodajemy sok wyciśnięty z cytryny (można też dodać 1 łyżkę soku do żółtek, a 1 do piany z białek), mieszamy całość mikserem na średnich obrotach.
  • Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
  • Połowę białek dodajemy do masy żółtkowej, delikatnie, ale w miarę szybko mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzamy z drugą połową białek.
  • Masę od razu przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół).
    Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C.
    W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
    Czas pieczenia biszkoptu to ok. 1 godzina. Po 50 minutach można uchylić drzwiczki i sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, można od razu wyjąć tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5-10 minutach.
  • Ciasto, razem z tortownicą, można upuścić z wysokości ok. 30 cm (tzw. rzucanie biszkoptem), dzięki czemu zablokują się w nim pęcherzyki powietrza i mocno nie opadnie. Tortownicę obracamy do góry dnem i studzimy ciasto na kratce lub np. na dwóch kubkach ustawionych tak, żeby opierały się o nie tylko fragmenty brzegu tortownicy, a do spodu miało dostęp zimne powietrze.
  • Kiedy biszkopt jest wystudzony i przekrojony na 3 równe placki, można przygotować krem. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec miksowania dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy kremowy ser i na niewysokich obrotach miksera łączymy całość w krem o lekkiej konsystencji. UWAGA: Można dodać mniej śmietanki lub zwiększyć dwukrotnie ilość serka w celu uzyskania gęstszego kremu, łatwiejszego do rozprowadzenia i utrzymania całego tortu. Można też usztywnić krem, dodając pod koniec miksowania śmietanki 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 5 łyżkach wrzątku.
  • Placek biszkoptu nasączamy ⅓ ponczu przygotowanego poprzez wymieszanie wszystkich składników w szklance i smarujemy ⅓ kremu.
  • Na brzegu placka układamy przekrojone wzdłuż na połówki truskawki (wszystkie o tej samej wysokości), tak żeby przekrojone części utworzyły dekorację boków tortu. Po wierzchu, na kremie, układamy plasterki truskawek, dokładnie go przykrywając.
  • Posypujemy plasterki truskawek połową prażonych migdałów i przykrywamy drugim plackiem, którego boki zostały delikatnie przycięte w celu zmniejszenia jego średnicy (placek musi zmieścić się pomiędzy ułożonymi wzdłuż brzegu ciasta, przekrojonymi na połówki truskawkami).
  • Nasączamy placek ⅓ ponczu i smarujemy ⅓ kremu.
  • Na kremie układamy ostatni placek biszkoptu, nasączamy pozostałym ponczem i smarujemy pozostałym kremem (można zostawić odrobinę kremu do przygotowania dekoracji za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego).
  • Posypujemy górną warstwę kremu pozostałymi migdałami i dekorujemy kilkoma przekrojonymi na połówki truskawkami oraz listkami świeżej mięty. Można też wycisnąć dekoracyjne wzorki z pozostałego kremu za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Przed podaniem tort z truskawkami chłodzimy przez ok. 3 godziny w lodówce.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja (tort pokrojony na 12 kawałków) | Kalorie: 434kcal (22%) | Węglowodany: 34g (11%) | Białko: 6g (12%) | Tłuszcze: 29g (45%) | Tłuszcze nasycone: 15g (94%) | Cholesterol: 105mg (35%) | Sód: 42mg (2%) | Potas: 171mg (5%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 24g (27%) | Witamina A: 950IU (19%) | Witamina C: 25.9mg (31%) | Wapń: 90mg (9%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Tort z truskawkami
Tort z truskawkami
30 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom