Kiedy byłam mała, twaróg uwielbiałam jeść u mojej babci. Sklepowy nigdy mu nie dorównywał, a ten przygotowany ze zsiadłego mleka, które wcześniej dostarczyła babcina krowa, smakował wyśmienicie. Był dość tłusty, śnieżnobiały i doskonale odciśnięty. Kiedy kroiło się go na plasterki i kładło na kromce chleba, był tak gładki, że trudno było dostrzec w nim grudki. Taki twaróg zapamiętałam i dziś, kiedy nie mogę już jeść sera i pić mleka, tęsknię za jego smakiem.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze serniki
Babcia nauczyła mamę, jak zrobić twaróg domowy – najlepszy biały ser. Podgrzewała mleko w garnku aż do wytrącenia się w nim grudek sera i serwatki. Studziła i odciskała na ściereczce. W ten sam sposób robiła biały ser z mleka koziego, zawsze z okazji mojej wizyty dostawałam zapas do domu :).
Dwa lata temu, podczas wspólnie spędzanego popołudnia w domu rodzinnym, z mleka, które kupiłam od „jednej pani na wsi”, zrobiłyśmy twaróg razem z moją mamą. Babciną recepturę unowocześniłyśmy, wstawiając miskę ze zsiadłym mlekiem do piekarnika. Sami zdecydujcie, który sposób będzie dla Was wygodniejszy. Twaróg wyjdzie pyszny w obu przypadkach.
Domowy twaróg można wykorzystać do kanapek na śniadanie lub upiec z niego sernik. Bez konserwantów, polepszaczy smaku, z takimi dodatkami jak sami lubimy najbardziej.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 l zsiadłego mleka (można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie z surowego mleka wiejskiego prosto od krowy lub sklepowego mleka pasteryzowanego (ale nie z mleka UHT z kartonika))
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Im tłustsze mleko, tym lepsza końcowa konsystencja twarogu.
- Jak zrobić twarożek kanapkowy
- Jak wykorzystać stary biały ser i co to jest hauskyjza
Jak zrobić
- Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu tak, żeby było dość mocno ciepłe, ale nie za gorące. NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ. Można też włożyć garnek z mlekiem do piekarnika nastawionego na temperaturę 50-60 °C.
- Po kilkudziesięciu minutach w mleku pojawią się spore grudki sera, a z całości zacznie wytrącać się serwatka. To moment, w którym trzeba zdjąć garnek z ognia lub wyłączyć piekarnik i odstawić ser do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
- Wystudzone mleko odcedzamy na sitku o bardzo drobnych oczkach, przez które nie przedostaną się grudki sera. Można też odcedzić je na klasycznym durszlaku, wyłożonym ściereczką.
- Dokładnie odciskamy twaróg na sicie z pozostałości serwatki. Jeśli chcemy uzyskać twaróg, który można kroić w plastry i układać na kromkach chleba, można zawinąć go w ściereczkę, zostawić na durszlaku pod obciążeniem (np. za pomocą dużego słoika z ogórkami lub konfiturą) i odstawić do schłodzenia w lodówce. Twaróg, z którego planujemy przygotować twarożek kanapkowy, może być odciśnięty nieco mniej intensywnie :).
- Gotowy twaróg można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Serwatkę można schłodzić i wypić - jest bardzo zdrowa!
Kanapka z bielutkim twarogiem i pomidorem malinowym lub śliwkowym, delikatnie oprószonym solą. Domowy, świeży chleb. Smak dzieciństwa. Wspomnienie lata. Nawet w kwietniu 2015 roku, kiedy pozostały 2 dni do Wielkanocy, a za oknem znów leży śnieg.