fbpx
Czytasz właśnie
Tydzień w zdjęciach 10/2014

Tydzień w zdjęciach 10/2014

Donuts
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Tydzień pracy nad wypiekami i odrobina zakupów, połączona z przymierzeniem pięknej sukienki w Simple. Zastanawiam się, czy kupić ją na wesele mojego brata, bo chociaż do czerwca jest jeszcze trochę czasu, to pewnie okaże się, że będę biegać po galeriach handlowych na ostatnią chwilę i nic nie znajdę. Jak Wam się podoba? Brać? jak na taką sukienkę to trochę wysoka cena…

Chciałabym komplet takich. To nic, że nie miałabym gdzie ich trzymać ;). #bacardi #kuchnia #agd

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Dorota Kamińska (@dorotakaminska)

#simple #dress – kupić na wesele brata, bo wygląd powala czy nie jest warta 800 zł? #moda #fashion

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Dorota Kamińska (@dorotakaminska)

 

Miniony tydzień to czas wypieków. Przepadłam jakiś czas temu na rzecz deserów, ciast i tortów, zupełnie zaniedbuję dania obiadowe i wkrótce postaram się Wam zaserwować coś wytrawnego. A na razie…

To ciasto czekoladowe z gruszkami, w ramach testów czy sprawdzą się  w tym miejscu słodkości do kawy, mogliście w ten weekend zjeść we wrocławskim Pub Bałagan, który mieści się pod wiaduktem, niedaleko Arkad. Pięknie pachniało, obłędnie wyglądało z tymi całymi gruszkami i było pyszne :). Jeśli ktoś ma ochotę, niech upiecze. Jest bardzo proste do zrobienia i nawet nie trzeba mieć miksera!

Gruszki trochę się poprzewracały, ale to nic, prawda? 🙂 #food #kuchnia #pozytywnakuchnia

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Dorota Kamińska (@dorotakaminska)

 

W tym tygodniu świętowaliśmy urodziny partnera mojej przyjaciółki. Z tej okazji musiał być oczywiście tort :).

Najlepszy tort z kiwi, średnio skomplikowany w przygotowaniu, ale trochę pracochłonny, bo trzeba upiec biszkopt jasny i bezy, chociaż te drugie można też, ewentualnie, nabyć w sklepie. Wymyśliłam ten tort, inspirując się trochę brytyjskim deserem Eaton Mess (bałagan z Eaton), gdzie maliny lub truskawki miesza się z bitą śmietaną i pokruszonymi bezami. Możecie spróbować zamienić kiwi na inne owoce, najlepiej sezonowe. Ciekawa jestem, jaki będzie efekt :).

Miłe Panie, w dniu naszego święta :). #cake #food #pozytywnakuchnia

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Dorota Kamińska (@dorotakaminska)

Zobacz też
Fondant czekoladowy - lava cake

#takibrat 🙂

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Dorota Kamińska (@dorotakaminska)

 

Moje pierwsze podejście do mąki bezglutenowej. Kupiona niedawno mąka z Marks and Spencer, którą już Wam pokazywałam, jest idealna do wypieków. Składa się z mieszanki mazeiny (skrobia kukurydziana, nie mylić z żółtą mąką), mąki gryczanej i ziemniaczanej. Ciasto pięknie wyrosło i miało idealną konsystencję po upieczeniu. Zobaczcie, jak pięknie wyglądała moja babka czekoladowa.

Pierwsze podejście do mąki bezglutenowej. Rośnij! #pozytywnakuchnia #ciasto #food

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Dorota Kamińska (@dorotakaminska)

Babka czekoladowa, bezglutenowa. Rewelacyjna! Nigdy więcej nie upiekę na zwykłej mące. #food #pozytywnakuchnia #ciasto

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Dorota Kamińska (@dorotakaminska)

 

 

Jeszcze chwila, jeszcze momencik i zaraz Wielkanoc i wiosna. Ciekawa jestem, czy też już nie możecie się doczekać :). Dłuższy dzień, więcej słońca i energii. Naprzód! Miłego tygodnia!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom