W słonecznej Grecji, jako schłodzoną w lodówce, samodzielną przystawkę lub dodatek do grillowanych mięs, dostaniemy pyszny, gęsty sos tzatziki, a właściwie zimny dip, przygotowany na bazie gęstego, greckiego jogurtu, pokrojonych w kostkę, świeżych ogórków bez skórki, odciśniętych z soku, z dodatkiem soli i oliwy z oliwek oraz czosnku. Istnieje wiele kombinacji tych składników z innymi, np. białą papryką, koperkiem, drobno pokrojoną cebulą, pietruszką, octem winnym.
Zobacz też: Więcej przepisów na dania z grilla
Osobiście bardzo lubię tzatziki w składzie przypominającym odrobinę bułgarski tarator, z drobno posiekanym, najlepiej świeżym, koperkiem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 średnie ogórki (świeże, obrane ze skórki, pokrojone w kosteczkę)
- 1-2 ząbki czosnku (pokrojony w bardzo drobną kosteczkę)
- 300-500 ml gęstego jogurtu naturalnego greckiego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 pęczek koperku (umyty, osuszony, drobno posiekany)
- sól, biały pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Domowy jogurt naturalny - przepis
Jak zrobić
- Ogórki podsypujemy solą i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut.
- Oliwę z oliwek mieszamy w miseczce ze szczyptą soli i białego pieprzu.
- Do oliwy dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy.
- Ogórki odciskamy w serwetce papierowej, w dłoniach lub na durszlaku i dodajemy do jogurtu.
- Mieszamy całość w miseczce, w razie potrzeby doprawiamy i dekorujemy drobno posiekanym koperkiem, najlepiej świeżym.
fajna laska…. 😛
Pieknie podane wszystko w Greckich kolorach
[..YouTube..] Pieknie podane wszystko w Greckich kolorach
[..YouTube..] Pieknie podane wszystko w Greckich kolorach
pewnie w innym greckim domu tarkuje się na najdrobniejszych oczkach;)
Wg mnie właśnie typowo greckie powinno być w kostkę, ale, podobnie jak w przypadku wszystkich potraw, co grecki dom to pewnie inny sposób :).
tez zgodze sie z Joanna, prawdziwe greckie tzatziki nigdy w kostke, zawsze na tarce!;)
sos pyszny..ogórki też zawsze ścieram na tarce
ja do tzatzików ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach, o wiele lepszy efekt 🙂
Zgadzam się z Joanną: starty na grubych oczkach jest najlepszy!
[..YouTube..] sos pyszny..ogórki też zawsze ścieram na tarce
najsmaczniejszy jest kiedy ogórki zetrze się na tarce na grubych oczkach 🙂 I nie tylko do potraw z grila jest rewelacyjny ja uwielbiam nowalijki na parze i do tego pyszne Tzatzyki.
[..YouTube..] ja do tzatzików ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach, o wiele lepszy efekt 🙂
aż od tego zachciało mi się grilla, ale jak pogoda dopiszę to w sobotę zrobię, nie podaruje:) i do tego będę miała już świetny pomysł na tzatzyki:)
PYSZNIE:) ja w Varnie jadłam wersje bez miksowania (ogórek był pokrojony w maleńką kosteczke, a orzechy pokruszone) moja wersja http://www.facebook.com/photo.php?fbid=235965639774730&set=a.210612922310002.49653.100000838879339&type=1&theater
@Dorota właśnie o tym też wspomniałam na stronie. A tarator wg mojej propozycji robi się tak: http://dorota.in/tarator-bulgarski-chlodnik/ 🙂
ziemniaka na cztery- ciach- do środka gęsty sos tzatziki i karkówka obok…. mlask 😛
W ogóle zawsze pycha!:)
och do ziemniaczków pyszotka:) Powiem Wam , że jeśli rozrzedzicie ten sos jogurtem naturalnym, dodacie dużo koperku i posiekane orzechy włoskie wyjdzie bułgarski chłodnik Tarator:)
@Ola z pieczonymi ziemniakami z ogniska, albo takimi zawiniętymi w folię aluminiową i ugrillowanymi, pycha!
I love Tzatzyki!
Z każdym warzywem :). Jakoś tak jest , że niektóre dzieci wszystko zjedzą z tzatzikami 😉 i wszystko im wtedy smakuje.
Też tak uważamy. Moje dzieci to jeszcze uważają, ze świetnie sie go je z ziemniakami:)