Uszka do barszczu w moim domu rodzinnym są obowiązkowe w Wigilię! Jeśli barszcz, to obowiązkowo uszka do barszczu w zestawie! Co roku uszka z grzybami pojawiają się na talerzach na wigilijnym stole. Poza okresem Świąt Bożego Narodzenia barszcz czerwony jadało się u nas sporadycznie. Mama od czasu do czasu przygotowywała go np. jako dodatek do krokietów z kapustą i grzybami. Sam barszcz, a tym bardziej uszka wigilijne, jednoznacznie kojarzą mi się z Wigilią. Dlatego w tym roku w Święta również nie zabraknie ich na moim stole. Zobaczcie jak zrobić uszka do barszczu z grzybami.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne
Lepienie od zawsze było w naszym domu niemal rytuałem. Uszka z grzybami lepiły babcia z mamą. Jako dziecko nauczyłam się je przygotowywać pod ich czujnym okiem. Potem, kiedy byłam starsza, lepiłam je razem z nimi. Pamiętam, że uwielbiałam podkradać z miski farsz i nawet dziś trudno mi się oprzeć przed jego podjadaniem.
Przepis na uszka do barszczu
W tym roku po raz pierwszy samodzielnie ugotowałam czerwony barszcz i zrobiłam uszka do barszczu. Wyszły pyszne, w mięciutkim cieście, ze smacznym, grzybowym nadzieniem. Przygotowałam je, wykorzystując przepis na elastyczne ciasto na pierogi. Polecam wypróbować też ciasto klasyczne, zaparzane lub ciasto maślankowe. To ostatnie jest najdelikatniejsze, idealne do pierwszych prób samodzielnego lepienia.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej (niecałe 2 szklanki, luksusowa typ 550 lub tortowa 450)
- 120 ml ciepłej wody (niecała ½ szklanki)
- 1 jajko
- 1-2 łyżki oleju
- 1 szczypta soli (duża)
Farsz do uszek
- 100 g suszonych grzybów
- 2 cebule (drobno pokrojone)
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie; drobno posiekany)
- 3 łyżki oliwy lub masła
- 2 łyżki śmietany (gęsta, kwaśna 12-18%)
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić ciasto na pierogi
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
- Grzyby moczę przez min. 1 godzinę w zimnej wodzie, następnie zagotowuję (w tej samej wodzie, w której się moczyły) i gotuję na średnim ogniu do miękkości.
- Cebulę i czosnek szklę na maśle. Mielę w maszynce do mięsa o drobnych oczkach razem z odcedzonymi, odciśniętymi grzybami. Wywar pozostały po gotowaniu grzybów można przeznaczyć do dodania do barszczu.
- Zmielony farsz ponownie nakładam na patelnię i podsmażam, dodając śmietanę. Mieszam i smażę aż do połączenia składników. Odstawiam do ostygnięcia. Doprawiamy solą i pieprzem i dodaję, dla zagęszczenia, bułkę tartą.
- W czasie gdy farsz się studzi, wyrabiam ciasto. Mąkę przesiewam na stolnicę, na czubku kopca robię małe zagłębienie, do którego wbijam jajko. Powoli podlewam wodą i wyrabiam ciasto. Dodaję też olej i sól. Ciasto powinno wyjść bardzo elastyczne.
- Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy, z obydwu stron, od czasu do czasu podsypując mąką. Wycinam małe kółka (kieliszkiem albo podstawką do jajka).
- Na bardziej wilgotną stronę kółka z ciasta nakładam małą łyżeczką farsz, składam na pół i sklejam małego pierożka. Najpierw kleję czubek, a potem boki. Palce maczam w mące, wtedy łatwiej będzie skleić ciasto. Brzegi pierożka zawijam wokół palca i dociskam, tworząc kształt uszka.
- Uszka wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Delikatnie mieszam, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuję jeszcze przez 3 minuty. Wyjmuję na durszlak, przelewam zimną wodą, odcedzam i układam na talerzach na wigilijnym stole. A potem zalewam barszczem.
Wartości odżywcze
Do farszu zeszkliłam cebulę i czosnek, a potem podsmażyłam z wymoczonymi wcześniej suszonymi grzybami. Na koniec mielenie w maszynce, nakładanie do ciasta i lepienie.
Uszka do barszczu przepis
Można się odstresować, poćwiczyć palce oraz śpiew. Zwłaszcza gdy nikt nie słyszy ;). Potem jeszcze tylko gotowanie i uszka z grzybami zrobione!
Bardzo jestem ciekawa, czy u Was była od zawsze tradycja robienia uszek, czy może to dopiero Wy ją rozpoczynacie na Święta :). Dajcie koniecznie znać w komentarzach, które ciasto wybraliście i jak udały się Wasze wigilijne uszka z grzybami :).
Czy jest jest możliwość użycia zwykłej mąki pszennej?
Tak, jak najbardziej. Może się okazać, że będzie jej trzeba dać trochę mniej.
Czy te uszka można także zamrozić?
Tak, po ugotowaniu i przelaniu zimną wodą, w woreczku lub na tacce, surowe, tak żeby się nie posklejały.
Jaki czas wykonania 1h?
Na filmie to tylko niecałe 3 minuty.
No dobra.
Wiem, że robota trochę marudna, zwłaszcza to klejenie takich maleńkich pierożków, ale efekt jest.
Święta tuż, tuż, więc przepis niejednej osobie się przyda.
OMG! A stolnica to musi być tylko ciężka i drewniana, od dawna sama używam silikonowej i jest dużo wygodniejsza!
Uszka sprawiaja wrazenie smakowitych..,ale to Ty wygladasz rewelacyjnie i bardzo apetycznie 🙂
Fajnie tak się móc przyczepić o coś, prawda? A to akurat jest rozwijana stolnica, więc pudło :).
omg dziewczyno nie masz stolnicy???
w końcu czytelnie i jasno widac
[..YouTube..] w końcu czytelnie i jasno widac
ok. 70-80 sztuk. Zależy od wałkowania i ilości farszu w jednym uszku.
[..YouTube..] ok. 70-80 sztuk. Zależy od wałkowania i ilości farszu w jednym uszku.
[..YouTube..] @alloverherbody ok. 70-80 sztuk. Zależy od wałkowania i ilości farszu w jednym uszku.
Czy mogę wiedzieć na ile porcji wychodzi tych uszek? 🙂
[..YouTube..] Czy mogę wiedzieć na ile porcji wychodzi tych uszek? 🙂
Pyszności. 🙂
[..YouTube..] Pyszności. 🙂
masz bardzo fajne przepisy!!!….aż chce się je oglądać;-) PROSZĘ O WIĘCEJ!!!!
[..YouTube..] masz bardzo fajne przepisy!!!….aż chce się je oglądać;-) PROSZĘ O WIĘCEJ!!!!
Witam!
Ja też w tym roku po raz pierwszy robię wigilię we własnym domu. Chcę zrobić właśnie ten barszcz z uszkami-niestety przez ostatnie lata pamiętam że w moim rodzinnym domu jeśli był już barszcz to z proszku, a uszka też kupowane… W tym roku chcę rodzinie zaserwować prawdziwy barszczyk 😉
Mam tylko jedno pytanie na ile osób jest ten przepis? U mnie na wigilii będzie 7 osób i nie wiem czy powinnam podwajać ilość składników?
Pozdrawiam!
Dzięki za zwrócenie uwagi co do ilości osób – zawsze podaję w przepisach, dla ilu osób jest dana potrawa, a tym razem zapomniałam ;). Uszka wg tego przepisu są dla 4 osób, już uaktualniłam treść.
nie dosc ze masz talent do gotowania to jeszcze do nagrywania filmikow ach tylko ci pozazdroscic
[..YouTube..] nie dosc ze masz talent do gotowania to jeszcze do nagrywania filmikow ach tylko ci pozazdroscic
Mnie uczono, że różnica między pierogami a uszkami jest taka, że te pierwsze lepi się z kółek, a te drugie – z kwadratów. Uszka z kółek nie mają „płatków”, a co to za ucho bez płatka? 😉
To zrób, jak dasz radę, zdjęcie w Wigilię i wklej tu, bom ciekawa jak to wygląda :). U mnie w domu lepiło się zawsze z okrągłych.
Nie da rady, aparat jedzie na drugi koniec Polski.
Wyglądają tak:
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2010/12/image.jpeg[/img]
Aaa, to takie elfickie uszka :).
Wiedziałam, że z czymś mi się to kojarzy 🙂
@Emilia nie znałam takich uszek :). Wydaje mi się, że to taka trochę bardziej nowoczesna wersja.
U mnie w domu farsz do uszek robi sie z pieczarek i dodaje drobno pokrojone jajko. Czy to jakaś ekstrawagancja w takim razie?
@Pani Serwusowa. Po cichu liczyłam, że ktoś zostawi taki komentarz i nie zawiodłam się :).
Dziękuję :). Mam dobry aparat – lustrzankę pełnoklatkową z funkcją nagrywania filmów i bardzo jasnym obiektywem oraz statyw z mocną żarówką fotograficzną i parasolką. Tylko dobrego mikrofonu mi brakuje.
@Karolina może podają w stołówce na uczelni chociaż ten barszczyk? Bo uszek pewnie nie uświadczysz. Sali wykładowej nie ogrzewają?
Mój syn na barszcz z uszkami mówi „barszcz z Bożym Narodzeniem” 😉
Przesłodko! 🙂
[..YouTube..] Dziękuję :). Mam dobry aparat – lustrzankę pełnoklatkową z funkcją nagrywania filmów i bardzo jasnym obiektywem oraz statyw z mocną żarówką fotograficzną i parasolką. Tylko dobrego mikrofonu mi brakuje.
[..YouTube..] @TheWitek2002 Dziękuję :). Mam dobry aparat – lustrzankę pełnoklatkową z funkcją nagrywania filmów i bardzo jasnym obiektywem oraz statyw z mocną żarówką fotograficzną i parasolką. Tylko dobrego mikrofonu mi brakuje.
fajne na pewno smaczne i jakosc nagrania jest bardzo dobra mozna wiedziec czym nagrywasz?
[..YouTube..] fajne na pewno smaczne i jakosc nagrania jest bardzo dobra mozna wiedziec czym nagrywasz?