Oto moje początki prób przygotowywania naleśników bez glutenu! Przy okazji również bez jajek. Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe. Polecam usmażyć je w grubszej wersji. Te cieńsze, ze względu na mniejszą elastyczność, mogą przywierać do patelni i trudniej się obracać. Ale nie szkodzi spróbować, może Wasze patelnie podołają i temu zadaniu. Zobaczcie jak zrobić naleśniki czekoladowe bezglutenowe wegańskie.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze śniadania
To idealna propozycja dla alergików i osób z nietolerancją glutenu lub celiakią. Oraz wszystkich osób, które jajek i mąki pszennej, jęczmiennej oraz żytniej nie jedzą z własnego wyboru. Naleśniki wychodzą smaczne i pachnące, a dodatek bitej śmietany kokosowej i świeżych owoców, np. malin, truskawek, jagód i kiwi będzie świetnie komponować się z aromatem kakao.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ¼ szklanki mleka roślinnego (sojowe, kokosowe lub migdałowe)
- ½ banana (rozgnieciony widelcem)
- 6 łyżek mąki bezglutenowej (uniwersalna mąka bezglutenowa najlepsza)
- 1 łyżka tapioki lub mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta sody oczyszczonej (na czubku noża)
- 1 łyżka kakao (ciemne, bezglutenowe)
- olej roślinny (do smażenia)
- ½ łyżeczki syropu z agawy (lub 1 łyżeczka ksylitolu; opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Mąka bezglutenowa - przepis
- Bita śmietana kokosowa - przepis
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mieszam intensywnie w misce za pomocą widelca, dokładnie je rozkłócając.
- Na patelni rozgrzewam olej (smaruję patelnię olejem za pomocą papierowego ręcznika).
- Smażę niewielkie, grube naleśniki z obu stron na patelni, na niedużym ogniu. Co drugą partię smażonych naleśników poprzedzam nasmarowaniem patelni kolejną porcją oleju.
Wartości odżywcze
Grubsze i puszyste, trochę jak racuchy. Ale skład zdradza, że to jednak naleśniki :).
Za każdym razem wychodzą lekko gumowe, szczególnie są takie po ostygnięciu. Czy takie już są przez to, że nie mają jajek czy może robię coś źle?
Cześć Kamilo! Spróbuj bez mąki ziemniaczanej lub tapioki (są już w składzie bezglutenowej mieszanki, ale zawsze używam dodatkowej ilości, bo inaczej naleśniki wychodzą mi sztywniejsze, bardziej suche i przywierają do mojej patelni). Jeśli masz patelnię z dobrą powłoką, będzie ok :).