Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe

5/5 (1)

Oto moje początki prób przygotowywania naleśników bez glutenu, a przy okazji, bez jajek czyli wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe. Można usmażyć je w grubszej wersji, bo te cieńsze, ze względu na mniejszą elastyczność, mogą przywierać do patelni i trudniej się obracać.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze śniadania

To idealna propozycja dla alergików i osób z nietolerancją glutenu lub celiakią oraz wszystkich osób, które jajek i mąki pszennej, jęczmiennej oraz żytniej nie jedzą z własnego wyboru. Naleśniki wychodzą smaczne i pachnące, a dodatek bitej śmietany kokosowej i świeżych owoców, np. malin, truskawek, jagód i kiwi będzie świetnie komponować się z aromatem kakao.

Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe

Liczba porcji6 sztuk
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania10 min
Całkowity czas15 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Wegańskie czekoladowe naleśniki bezglutenowe przygotowane z mieszanki mąk bezglutenowych, z dodatkiem mleka roślinnego i banana, słodzone ksylitolem lub syropem z agawy.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ¼ Szklanki mleka roślinnego (sojowe, kokosowe lub migdałowe)
  • ½banana (rozgnieciony widelcem)
  • 6 łyżek mąki bezglutenowej (uniwersalna mąka bezglutenowa najlepsza)
  • 1 łyżka tapioki lub mąki ziemniaczanej
  • 1 Szczypta sody oczyszczonej (na czubku noża)
  • 1 łyżka kakao (ciemne, bezglutenowe)
  • olej roślinny (do smażenia)

opcjonalnie

  • ½ łyżeczki syropu z agawy (lub 1 łyżeczka ksylitolu)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Mąka bezglutenowa - przepis
  2. Bita śmietana kokosowa - przepis

Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe - Jak zrobić

Krok 1
Wszystkie składniki mieszam intensywnie w misce za pomocą widelca, dokładnie je rozkłócając.
Krok 2
Na patelni rozgrzewam olej (smaruję patelnię olejem za pomocą papierowego ręcznika).
Krok 3
Smażę niewielkie, grube naleśniki z obu stron na patelni, na niedużym ogniu. Co drugą partię smażonych naleśników poprzedzam nasmarowaniem patelni kolejną porcją oleju.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe
Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

2 komentarze
  1. Za każdym razem wychodzą lekko gumowe, szczególnie są takie po ostygnięciu. Czy takie już są przez to, że nie mają jajek czy może robię coś źle?

    1. Cześć Kamilo! Spróbuj bez mąki ziemniaczanej lub tapioki (są już w składzie bezglutenowej mieszanki, ale zawsze używam dodatkowej ilości, bo inaczej naleśniki wychodzą mi sztywniejsze, bardziej suche i przywierają do mojej patelni). Jeśli masz patelnię z dobrą powłoką, będzie ok :).

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Polub, zanim zapomnisz :)