Ajoblanco - przepis na chłodnik z migdałów z Hiszpanii. Pyszny i prosty do zrobienia, z dodatkiem oliwy, czosnku, octu i białego pieczywa, udekorowany melonem i winogronami chłodnik migdałowy.
200gbiałego, niesolonego pieczywabez skórki; może być czerstwe; namoczone w wodzie i dobrze odciśnięte
100mloliwyextra vergine
2łyżkibiałego octu winnego
sól
Do dekoracji
4plastrymelona
20sztukwinogron
4plasterkiszynki serranoopcjonalnie
Instrukcje
Klasyczna receptura to ucieranie migdałów w misce ręcznie, za pomocą drewnianej pałki. Ale obecnie łatwiej przygotować w blenderze: miksuję migdały z czosnkiem na gładką pastę, dolewając stopniowo oliwę.
Dodaję pieczywo i ocet, nadal miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji.
Doprawiam solą i mieszam całość.
Przelewam chłodnik migdałowy do talerzy i dekoruję owocami oraz, opcjonalnie, szynką.