1,5szklankimigdałówblanszowane, obrane, lekko uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
3łyżeczkigorzkich migdałów (pestek moreli)blanszowane, obrane, lekko uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce; można zastąpić 1,5 łyżeczki likieru amaretto lub ekstraktu z migdałów
2szklankicukru pudru+ dodatkowy do posypania ciasteczek
2białka
Instrukcje
Wszystkie migdały mielę w blenderze do konsystencji mąki migdałowej.
Mieszam zmielone migdały z jednym białkiem i połową cukru pudru. Następnie dodaję drugie białko i pozostały cukier puder.
Ugniatam ciasto dłońmi do uzyskania gładkiej masy.
Nastawiam piekarnik na 150 °C (termoobieg) lub 170 (góra+dół) °C.
Z masy formuję wałeczki o średnicy ok. 1 cm. Każdy z nich kroję na plasterki o grubości 1 cm.
Układam plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdy delikatnie spłaszczam palcem. Zachowuję odstępy ok. 2 cm pomiędzy każdą porcją, bo ciasteczka mocno wyrosną.
Wierzch ciasteczek posypuję cukrem pudrem.
Wstawiam blaszkę do piekarnika i piekę przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.