Słodkie i bardzo smaczne ciasteczka owsiane z wiórkami kokosowymi czyli tradycyjne, australijskie ciasteczka Anzac biscuits bez dodatku jajek, bardzo proste i szybkie do upieczenia.
1szklanka mąkiprzesiana; można wykorzystać mąkę pszenną typ 450-650 lub razową, a nawet mąkę graham czy orkiszową
1szklanka płatków owsianych
½szklanki wiórków kokosowych
100gmasła½ kostki; stopione
¾szklanki brązowego cukru
2łyżki złotego syropu cukrowegotzw. golden syrup lub syropu klonowego, albo miodu
1łyżka wody
1łyżeczka proszku do pieczenia
Instrukcje
Wszystkie suche składniki, oprócz proszku do pieczenia, wsypuję do większej miski.
W mniejszej misce mieszam masło z syropem, wodą i proszkiem do pieczenia (rozcieram ewentualne grudki).
Suche i mokre składniki łączę w większej misce i dokładnie mieszam za pomocą łyżki.
Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia rozkładam masę, dzieląc ją na ok. 12 dużych ciastek lub 24 mniejszych, o grubości ok. 1,5 cm. Pomagając sobie łyżką, zaokrąglam brzegi każdego ciastka.
Wstawiam ciastka do piekarnika na nagrzanego do 180 °C, na środkową półkę i piekę na jasnozłoty kolor przez ok. 15-20 minut (nie można przypiec zbyt mocno!).
Upieczone ciastka wyjmuję z piekarnika – będą jeszcze miękkie. Można, w razie potrzeby, skorygować ich kształt łyżką i odstawić do wystudzenia – wtedy stwardnieją.