¾szklankimąki pszennejzwykła lub razowa; przesiana
2łyżkigorzkiego kakao
1łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
¼-½szklankicukruopcjonalnie
Składniki mokre na ciasto
1jajko
¼szklankioleju lub stopionego masła
¼szklankimlekazwierzęce lub roślinne; można też użyć jogurtu naturalnego, maślanki lub wody
Nadzienie budyniowe
250mlmleka1 pełna szklanka; może być roślinne; można też użyć słodkiej śmietanki 12%
1łyżkagorzkiego kakao
1łyżkamąki ziemniaczanej
½-1łyżkacukru lub cukru waniliowego
1łyżeczkaekstraktu z waniliiopcjonalnie; lub miąższ z ½ laski wanilii
Krem z mascarpone i marcepanu
125gmascarponemożna zastąpić innym serem kremowym
125gmarcepanu
zielony barwnik spożywczywg przepisu na opakowaniu
1łyżkacukru pudruopcjonalnie
Do dekoracji
cukier perlisty
perełki cukiernicze srebrne, złote lub kolorowe
cukrowe lub czekoladowe gwiazdki
cukier puder lub cukrowe płatki śniegu
Instrukcje
Nadzienie do babeczek
W połowie szklanki mleka dokładnie mieszam mąkę, kakao i cukier oraz wanilię.
Pozostałe mleko zagotowuję. Dodaję mieszankę pozostałych składników na nadzienie i, cały czas intensywnie mieszając, podgrzewam na średnim ogniu do zgęstnienia.
Gdy budyń zacznie gęstnieć, zdejmuję garnek z ognia i cały czas intensywnie mieszam nad gorącym, wyłączonym palnikiem. Odstawiam.
Ciasto na babeczki
Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg). Składniki suche umieszczam w misce.
Składniki mokre rozkłócam widelcem w drugiej misce.
Mieszam szybko, za pomocą łyżki, jedne i drugie składniki i nakładam po 1 łyżce do foremek na muffiny wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami.
Na ciasto nakładam po 1-2 łyżeczki budyniu. Przykrywam pozostałą masą czekoladową na babeczki.
Wstawiam babeczki do nagrzanego piekarnika i piekę przez około 25 minut, aż do wyrośnięcia i lekkiego przyciemnienia wierzchów. Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
Krem do babeczek
Miksuję mascarpone za pomocą miksera, dodając po 1 łyżce marcepanu o temperaturze pokojowej, za każdym razem dokładnie ucierając całość przed dołożeniem kolejnej porcji.
Dodaję barwnik w ilości według przepisu na opakowaniu i miksuję do uzyskania jednolitego koloru.
Dekorowanie babeczek
Za pomocą szprycy dekoruję wystudzone babeczki, tworząc z kremu kopczyki w kształcie choinek (najlepsza końcówka, tzw. tylka, to taka w rozmiarze 1M).
Za pomocą dodatków cukierniczych tworzę na choince dekoracje: czubki z cukrowych lub czekoladowych gwiazdek, bombki z perełek, sztuczny śnieg z perlistego cukru lub cukrowych płatków śniegu.
Wstawiam babeczki do lodówki na ok. 30 minut do stężenia kremu.