2łyżkimleka lub maślankimożna zastąpić dodatkowym sokiem z cytryny
½szklankiburakówstarte na tarce o drobnych oczkach lub zmiksowane w blenderze; można od razu zmiksować buraki z olejem i mlekiem/maślanką
Składniki suche
¼szklankicukrumożna zastąpić syropem z agawy lub ksylitolem
¼szklankioleju
1szklankamąkiprzesiana; najlepsza będzie mąka tortowa typ 400-450, można też wykorzystać mąkę orkiszową typ 630, która obniży indeks glikemiczny babeczek
1łyżeczkaproszku do pieczenia
½łyżeczki gorzkiego kakaoopcjonalnie
Krem
125gkremowego serkanp. mascarpone
25-50gbiałej czekoladyrozpuszczona w kąpieli wodnej
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika). Wszystkie składniki na ciasto mieszam za pomocą łyżki w dużej misce.
Masę przekładam do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką/kaszą manną/bułką tartą.
Piekę babeczki Red Velvet przez ok. 25-30 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek jednej z babeczek, czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
Dekoruję wystudzone babeczki za pomocą szprycy kremem wymieszanym z serka mascarpone i roztopionej w kąpieli wodnej czekolady.
Odstawiam na ok. 20 minut do lodówki do stężenia, następnie dekoruję (opcjonalnie) posypką.
Babeczki red velvet bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową. Babeczki red velvet bez laktozy - mleko w cieście pomijamy lub zastępujemy jogurtem/kefirem/mlekiem roślinnym, a zamiast kremu z mascarpone przygotowujemy krem jogurtowy. Babeczki red velvet bez jajek - 1 jajko zastępujemy 1 łyżką zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego do wystudzenia i napęcznienia. Babeczki red velvet wegańskie - mleko krowie zastępujemy mlekiem kokosowym, a jajko - siemieniem lnianym. Zamiast kremu z mascarpone do dekoracji wykorzystujemy bitą śmietanę kokosową, którą można usztywnić, dodając pod koniec miksowania 1 łyżkę galaretki karagenowej rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości gorącej wody.Przydatne poradniki: