2szklanki mąkiprzesiana; pszenna typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo uniwersalna mąka bezglutenowa najlepsza
2łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
½-¾szklanki cukruopcjonalnie
Składniki mokre
2jajka
½szklanki oleju lub stopionego masła
½szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody
Do dekoracji
kolorowe żelki
Krem do babeczek
250gmascarpone
50gbiałej czekolady½ tabliczki
25gmasła
25mlśmietanki kremówki
Instrukcje
Zaczynam od przygotowania ciasta na babeczki. Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C.
Składniki suche mieszam w misce.
W drugiej misce rozkłócam widelcem jajka, mieszając z mlekiem i olejem.
Przelewam składniki mokre do suchych, dodaję dodatki i dokładnie, szybko mieszam.
Nakładam masę do foremek na babeczki (wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i wysypanych mąką lub bułką tartą albo silikonowych) do ¾ ich wysokości.
Wstawiam muffiny do nagrzanego piekarnika i piekę przez 20-25 minut, aż do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia.
Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę.
Przygotowuję krem do babeczek: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką i delikatnie studzę.
W misce, za pomocą łyżki, energicznie mieszam masę czekoladową z mascarpone, do połączenia składników.
Dekoruję babeczki kremem za pomocą szprycy. Na kremie układam w fantazyjny sposób żelki. Schładzam w lodówce przez ok. 30 minut.