Babka marmurkowa dwukolorowa z ucieranego mikserem ciasta, bez ubijania piany z białek. Prosta, szybka, łatwa babka marmurkowa dwukolorowa z wanilią i kakao.
½szklanki mąki pszennejprzesiana; można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową
4jajkao temperaturze pokojowej
150gmasła¾ kostki; o temperaturze pokojowej
¾szklanki cukrupolecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
2łyżkikakao
1łyżkaekstraktu waniliowego
1łyżeczkaproszku do pieczenia
Instrukcje
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 160 °C (czas przygotowania masy jest czasem nagrzewania piekarnika).
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na wysokich obrotach na puszysty krem (prawie do białości).
Dodajemy do masła cukier i miksujemy nadal, aż się rozpuści.
Wbijamy do masy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując całość przed dodaniem kolejnego.
Dosypujemy obie mąki do masy i ucieramy przez ok. 2 minuty do gładkości.
Dzielimy masę na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Przekładamy masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną - łyżka po łyżce, naprzemiennie. Można też najpierw nałożyć jasną masę, a potem łyżką porobić kleksy ciemnej masy po wierzchu (jest cięższa i spłynie niżej w trakcie pieczenia). Opcjonalnie można zanurzyć w masie drewniany patyczek i delikatnie porobić nim „ósemki”, żeby uzyskać delikatne cieniowania dwóch kolorów ciasta.
Wstawiamy foremkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut, na złocisty kolor. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia - dopiero kiedy wierzch jest delikatnie zrumieniony, na 5 minut przed końcem, sprawdzamy w najgłębszym miejscu suchość ciasta, za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto zostało upieczone.
Od razu po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i studzimy na wyjętej z piekarnika kratce (żeberkach), obróconą do góry dnem.
Całkowicie zimne ciasto wyjmujemy z formy i dekorujemy.