Babka parzona drożdżowa na Wielkanoc czyli przepis na babkę drożdżową z zaparzanego z mąki i mleka ciasta, które staje się delikatniejsze i bardziej elastyczne.
1½szklankimąki pszennejnajlepszy efekt da mąka pszenna typ 500 (wrocławska lub 550 (luksusowa), z której ciasto wyrośnie najpięknie; najniższy indeks glikemiczny zapewni mąka orkiszowa typ 500-650 lub razowa, choć nada ciastu ciemniejszą barwę i mniejszą puszystość)
½szklankimleka
25gdrożdżyświeże
3żółtka
¾szklankicukru
50gmasła¼ kostki; stopione
1łyżkaekstraktu z wanilii
3łyżkisoku z cytryny
szczyptasoli
100gbakaliiopcjonalnie; rodzynki, żurawina, grubo siekane orzechy, migdały itp.
Do dekoracji
lukier lub polewa czekoladowa
bakalie
Instrukcje
Rozczyn drożdżowy
Drożdże rozkruszam do miski, dosypuję 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę ciepłego mleka. Przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce do mocnego zabąbelkowania.
Ciasto drożdżowe
Zagotowuję pozostałe mleko i zalewam przesianą do dużej miski mąkę. Mieszam szybko za pomocą łyżki i rozcieram grudki. Odstawiam (mieszanka ma się ostudzić, ale musi pozostać ciepła).
Kogel-mogel
Pozostały cukier ucieram z żółtkami na puszysty kogel-mogel.
Wyrabianie ciasta
Do ostudzonej, ale jeszcze ciepłej mieszanki mąki z mlekiem dodaję stopniowo rozczyn drożdżowy, sok z cytryny, ekstrakt i kogel-mogel. Wyrabiam do połączenia składników. Przykrywam, odstawiam do rozpoczęcia wyrastania.
Dodaję stopniowo ciepłe masło i wyrabiam ciasto.
Mieszam ciasto z bakaliami i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Odgazowuję ciasto pięścią i znów wyrabiam. Przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką formy na babkę (z kominem).
Przykrywam formę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto podwoi objętość).
Pieczenie
Wstawiam foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół) i piekę przez ok. 30-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Dekorowanie
Gotowe, wystudzone ciasto dekoruję cukrem-pudrem, lukrem lub polewą, a wierzch posypuję bakaliami.