150gmąki tortowejtyp 400-450; można zastąpić mąką orkiszową typ 500-650 dla niższego indeksu glikemicznego
100gmąki ziemniaczanej
150gmasłao temperaturze pokojowej
4jajkao temperaturze pokojowej
sok z ½ cytryny
1łyżeczkaproszku do pieczenia
szczypta soli
DO DEKORACJI
200gkajmaku
kilka łyżek wiórków kokosowych lub migdałów w płatkach
kilkanaście orzechów nerkowców
DODATKOWO
bułka tarta/mąka + tłuszczdo nasmarowania i posypania formy
Instrukcje
Masło ucieram na puszysty krem na najwyższych obrotach miksera.
Po 1 łyżce dodaję kajmak, za każdym razem rozmiksowując całą masę na gładko.
Do masy wbijam po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując całą masę na gładko i dopiero wtedy dodając kolejne jajo. Na koniec dolewam sok z cytryny.
Dosypuję obie mąki przesiane z proszkiem i solą i na najmniejszych obrotach miksera delikatnie łączę wszystkie składniki w gładką masę.
Przelewam masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 °C (góra + dół).
Piekę przez ok. 40-60 minut. W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika!
Pod koniec pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem, przez lekko uchylone drzwiczki, czy środek ciasta nie jest surowy. Upieczone i zrumienione od razu wyjmuję z piekarnika.
Studzę babkę piaskową w foremce obróconej do góry dnem, najlepiej na żeberkach wyjętych z piekarnika. Do ciasta od spodu powinno mieć dostęp powietrze.
Gotową, wystudzoną babkę piaskową wyjmuję z formy i dekoruję kajmakiem oraz wiórkami i orzechami.