Pyszne, chrupiące, domowe bagietki - przepis z mąki, wody, soli i drożdży czyli klasyczne bagietki francuskie z mąki pszennej bułkowej lub chlebowej, do upieczenia w piekarniku.
30gświeżych drożdży lub 15 g drożdży suszonych instant
2łyżeczki soli
1¼szklanki wody
Instrukcje
Mąkę z solą przesiewam do dużej miski.
Drożdże świeże kruszę do miseczki, zalewam ciepłą (ok. 60 °C) wodą i dokładnie mieszamy. Drożdże instant przygotowuję wg przepisu na opakowaniu.
Do drożdży dodaję część przesianej wcześniej mąki w ilości, która pozwoli uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Dokładnie mieszam.
Przykrywam miseczkę z rozczynem i odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów na kilkanaście minut (rozczyn powinien mocno zabąbelkować i podwoić swoją objętość).
Wyrośnięty rozczyn wlewam do miski z mąką i solą i przez ok. 10 minut intensywnie wyrabiam ciasto, wtłaczając do niego jak najwięcej powietrza. Dopiero pod koniec wyrabiania, jeśli ciasto nadal lepi się do ręki, można, w razie potrzeby, dosypać dodatkową mąkę. Ciasto powinno odrywać się od ręki i mieć miękką, elastyczną konsystencję.
Ciasto można też wyrabiać za pomocą miksera (końcówki świderki) lub w robocie planetarnym.
Odstawiam ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte ściereczką (na ok. 30-45 minut). Może też wyrosnąć w w piekarniku Electrolux CombiSteam DeLuxe EEB8585POX, przy włączonej funkcji "Wyrastanie ciasta", przez 30 minut, z wykorzystaniem pary wodnej, która zapobiegnie obeschnięciu wierzchu ciasta.
Wyrośnięte ciasto przekładam na blat lub stolnicę i dokładnie przyciskam, żeby pozbyć się bąbelków powietrza. Formuję dłońmi kulę z ciasta i dzielę na 3 równe części.
Każdą część ciasta zawijam luźno w folię spożywczą i odstawiam na 30 minut.
Każdą kulę ciasta wylepiam płasko na stolnicy lub blacie za pomocą dłoni (na kształt małej pizzy), następnie zawijam brzeg, tworząc rulon i dokładnie dociskając. Rulon znów wylepiam na stolnicy (na kształt małej pizzy) i powtarzam czynność zawijania.
Z każdej części ciasta formuję rulon o grubości ok. 3,5-5 cm i długości ok. 50 cm (tak, żeby zmieścił się w piekarniku) i układam na foremce do pieczenia bagietek.
Przykrywam foremkę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 30 minut (bagietki powinny podwoić swoją grubość). Można znów wykorzystać możliwość przeprowadzenia wyrastania ciasta w piekarniku (funkcja "Wyrastanie ciasta").
Na każdej z wyrośniętych bagietek robię po 5 nacięć nożem (na głębokość ok. 1-2 cm) i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. W piekarniku Electrolux CombiSteam DeLuxe EEB8585POX można upiec je, wykorzystując jedną z dwóch funkcji: Pieczenie z parą 25/75 (ok. 30 minut) lub funkcja wypieku chleba („Chleb” - ok. 30 minut), dzięki którym nie trzeba przed lub w trakcie pieczenia smarować bagietek wodą.
Bagietki powinny jeszcze dodatkowo wyrosnąć szybko w trakcie pieczenia, a z piekarnika można wyjąć je po uzyskaniu jasnobrązowego koloru skórki. Można też, za pomocą czujnika, sprawdzić temperaturę w środku bagietki (gotowe mają środek o temperaturze ok. 80-85 st. C).
Jeśli piekarnik nie ma funkcji nawilżania pieczywa za pomocą pary, można na czas pieczenia wstawić na dolną półkę żaroodporną kokilkę wypełnioną wodą, zwilżyć wierzch bagietek przed pieczeniem albo spryskać je wodą zaraz po zbrązowieniu skórki.
Po upieczeniu od razu wyjmuję bagietki z piekarnika i odstawiam na ok. 10-15 minut. Po tym czasie są gotowe do zaserwowania, ciepłe i chrupiące.